Like ons!
Cataldo wint rit 15 Giro; Nibali en Carapaz doen goede zaak bij val Roglic

Giro d'Italia

Cataldo wint rit 15 Giro; Nibali en Carapaz doen goede zaak bij val Roglic

Dario Cataldo heeft de vijftiende rit in de Giro gewonnen. Hij klopte medevluchter Mattia Cattaneo in de sprint. In de 'kleine Ronde van Lombardije' deden Vincenzo Nibali en Richard Carapaz goede zaken.

In de openingsfase werd er een grote vlucht verwacht. Die kwam er niet. Dario Cataldo en Mattia Cattaneo waren de enige vluchters. Adam Hansen en Guy Niv probeerden nog aan te sluiten maar de lukte niet. Het duo kreeg een zeer ruimte voorgift van maximaal zestien minuten. Dankzij Mitchelton-Scott werd dit gat kleiner.

De Australische ploeg had een doel: Yates in goede positie brengen. De Brit demarreerde op de voorlaatste klim op 45 kilometer van de meet. In eerste instantie kreeg hij reactie van Vincenzo Nibali, Mikel Landa en Richard Carapaz. Primoz Roglic dichtte het gaatje met de andere favorieten in het wiel.

Yates blijft proberen en pech voor Roglic

De tweede poging van Yates kreeg geen directe reactie. Bahrein Merida ging voor een andere aanpak: langzaam het verschil dichtrijden. Daardoor kwam Yates niet echt weg, maar de groep der favorieten was uitgedund en de voorsprong van Cataldo en Cattaneo werd steeds kleiner. Toen Yates werd ingerekend, ging Miguel Angel Lopez in de aanval. Het bleef bij een speldenprikje, want de concurrentie reageerde snel.

In de vallei die volgde na de tweede klim en afdaling viel het stil in het peloton. Cattaneo en Cataldo reden wel door en begonnen zodoende met ongeveer vier minuten voorsprong aan de slotklim van de Civiglio. Roglic kreeg pech op dat moment en moest verder op de fiets van Antwan Tolhoek. De Sloveen kon wel terugkeren, maar een lekker moment was het natuurlijk niet.

Nibali valt aan op zijn Civiglio

De koplopers hadden even de tijd om rustig te beginnen aan de klim, waardoor ze wat verloren. Hugh Carthy was de eerste aanvaller in het peloton. Echte reacties kwamen daar niet op. Het peloton bestond nog uit twintig man. Yates zag dan toch zijn moment om een nieuwe aanval te plaatsen. De ene Brit reed naar de andere Brit, maar aansluiten lukte Yates niet.

Op zo'n anderhalve kilometer van de top ging Nibali in de aanval. Alleen Carapaz volgde, Roglic bleef zitten. De Italiaan kent deze berg goed en met name de afdaling, getuige twee zeges in de Ronde van Lombardije op bijna identiek parcours. Carapaz en Nibali reden naar de Britten. Nibali deed nog een poging en wederom volgde Carapaz. 

Roglic koos voor zijn eigen tempo, waardoor hij niet heel achterstand kreeg bergop. De achterstand van Nibali, Carapaz en Carthy op de top was een minuut ten opzichte van het kopduo, een tiental seconden later kwam Roglic met Landa en Lopez. 

Roglic valt in Nibali-afdaling

Nibali ging uiteraard volle bak naar beneden. Carapaz liet wat metertjes. Roglic kende nog meer pech en viel in de afdaling. Het was niet bepaald zijn dag. Nibali pakte zo'n tien seconden op Carthy en Carapaz. Zij kregen aansluiting van Yates. Na de afdaling waren er drie vlakke kilometers. De Italianen aan de leiding hadden vijftig seconden over op een ontketende Nibali. De Haai van Messina was alleen en kreeg gezelschap van Yates, Carthy en Carapaz, die veel kopwerk deed. 

Cattaneo nam vooraan niet meer over van Cataldo, maar de Astana-renner bleef doorrijden, waardoor de sprint er toch kwam. Uiteindelijk werd zijn doorrijden beloond met de ritzege. Yates sprintte daarachter naar een derde plek. Roglic verloor behoorlijk wat tijd en finishte op 51 seconden van de winnaar. Hij finishte in gezelschap van Bauke Mollema. (Foto: Sirotti)

Uitslag etappe 15 Giro d'Italia

1. Dario Cataldo
2. Mattia Cattaneo "
3. Simon Yates +0.11
4. Hugh Carthy "
5. Richard Carapaz 
6. Vincenzo Nibali 
7. Miguel Angel Lopez +0.46
8. Rafal Majka "
9. Domenico Pozzovivo
10. Mikel Landa

Klassement na etappe 15 Giro d'Italia

1. Richard Carapaz
2. Primoz Roglic +0.47
3. Vincenzo Nibali +1.47
4. Rafal Majka +2.35
5. Mikel Landa +3.15
6. Bauke Mollema +3.38
7. Jan Polanc +4.12
8. Simon Yates +5.24
9. Pavel Sivakov +5.48
10. Miguel Angel Lopez +5.55

Check hier alle klassementen!

Lees hier het liveblog terug

Let op: het kan even duren tot het liveblog geladen is!

 

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven