Simon Yates

Dit is de pagina over Simon Yates. De Britse wielrenner rijdt sinds 2014 bij Jayco AlUla en voorgangers. Zijn grootste overwinning was in 2018. Yates won toen de Vuelta a Espana. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Yates en houdt tevens zijn biografie bij.

simon yates

Simon Yates werd samen met zijn tweelingbroer Adam in 1992 geboren in het Britse Bury. Yates toonde zich voor het eerst aan het grote publiek door in zijn laatste jaar bij de beloften (2013) de aankomst bergop naar Haytor in de Ronde van Groot-Brittannië te winnen. Hij versloeg onder andere Tourwinnaar Bradley Wiggins en Nairo Quintana. Het jaar daarop begon Yates aan zijn profcarrière bij Orica-Greenedge.

In 2015 behaalde Yates op jonge leeftijd een vijfde plaats in het Critérium du Dauphiné, waarmee hij zijn talent als klimmer bevestigde. Een jaar later won hij in de Vuelta a Espana zijn eerste etappe in een grote ronde. Ook werd hij zesde in het eindklassement.

Dramatische inzinking Yates in Giro d’Italia 2018

In 2017 zette Yates de goede lijn voort met een zevende plaats in de Tour de France. Daarnaast won hij ook het jongerenklassement. Een jaar later volgde zijn definitieve doorbraak als wereldtopper. In de Giro d’Italia heerste hij het overgrote deel van de ronde. Met zijn krachtige acceleraties liep hij stelselmatig uit op toppers als Tom Dumoulin en Chris Froome en won hij maar liefst drie etappes.

De ongenaakbare Yates leek af te stevenen op de eindwinst in de Giro. In de achttiende etappe met aankomst op Prato Nevoso vielen echter de eerste barstjes in het bastion van Yates op te merken. Na verschillende aanvallen in de groep der favorieten moest Yates in de laatste kilometers van de slotklim passen en een halve minuut toegeven op zijn naaste achtervolgers Dumoulin en Froome.

Zijn concurrenten roken bloed en hoewel de Giro d’Italia bijna ten einde was, moest de zwaarste rit over de deels onverharde Colle delle Finistere nog volgen. De eerdere mindere dag van Yates bleek geen toeval en hij moest onder het hoge tempo van Team Sky ploeg al snel passen. De energievoorraad bleek bij de Brit volledig leeg te zijn. Hij verloor die dag maar liefst veertig minuten en zag de eindzege naar zijn landgenoot Froome gaan.

Ultieme revanche Yates in de Vuelta a Espana 

Later in 2018 zou Yates zich opmaken voor zijn tweede grote ronde van het jaar, de Vuelta a Espana. De renner van Mitchelton-Scott begon andermaal sterk en pakte in de negende etappe de rode leiderstrui. Nadat hij de leiderstrui kortstondig afstond, pakte hij deze weer terug na een overwinning op de loeisteile Les Praeres. In de bergetappes die volgden wist hij alle aanvallen op zijn leiderspositie overtuigend af te slaan, waarna hij zijn eerste eindwinst in een grote ronde op zijn naam schreef. 

Na een mislukte tweede poging in 2019 om de Giro d’Italia te winnen, richtte Yates zich op het helpen van zijn broer Adam aan een goede eindnotering in de Tour de France. Adam viel echter al snel weg uit het klassement, waardoor Simon de kans kreeg om voor dagsuccessen te gaan. Hij deed dit met verve door de bergetappes naar Bagnères-de-Bigorre en Foix te winnen. Tot nu toe heeft Yates zeven etappes in grote rondes gewonnen. 

In het coronajaar 2020 begon Yates na het winnen van Tirreno-Adriatico als topfavoriet aan de Giro, maar een coronabesmetting velde hem. Ook in 2021 was hij een van de mannen om in de gaten te houden, maar het lukte hem pas in het slotweekend om indruk te maken. Yates werd derde, maar was vastberaden om in 2022 opnieuw terug te keren. 

2022 gekenmerkt door pech voor Yates

Dat gebeurde ook: Yates reed een ijzersterk voorjaar en kwam als misschien wel dé grote favoriet naar de Giro in 2022. Ook daar begon hij uitstekend: de Brit versloeg Mathieu van der Poel en Dumoulin in de tijdrit in Budapest en leek klaar te zijn voor de rest van de Giro. Een val in de rit naar de Etna gooide al vlug roet in het eten. Weliswaar wist Yates nog een etappe te winnen, maar een goed klassement was toen al gevlogen. Hij stapte uiteindelijk af in de zeventiende rit. De focus werd verlegd naar de Vuelta, maar ook daar ging het niet van een leien dakje. Na tien ritten stond Yates op de vijfde plek, maar wel al op bijna vijf minuten van leider Evenepoel. Tot overmaat van ramp raakte de Brit besmet met het coronavirus en kon dus zijn tweede grote ronde van het jaar ook niet uitrijden.

In 2023 liet hij voor het eerst in jaren de Giro weer eens links liggen. In het voorjaar werd hij tweede in de Tour Down Under en vierde in Parijs-Nice, om vervolgens geruisloos uit de Ronde van Romandië te verdwijnen en pas terug te keren in de Tour de France. In de Franse ronde reed hij op de openingsdag direct weg met broer Adam, die op de meet te sterk bleek. Als kopman van Jayco AlUla deed Yates vervolgens lang mee om het podium, maar moest hij uiteindelijk genoegen nemen met plek vier. 

Simon Yates Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties