Simon Yates

Simon Yates is een grote meneer in Groot-Brittannië, met de eindzege in de Vuelta a España van 2018 als hoogtepunt. De Britse wielrenner rijdt sinds 2014 bij Mitchelton-Scott en voorgangers.  Dat doet hij sinds 2021 zonder zijn broer Adam Yates, die na 2020 naar INEOS Grenadiers vertrok. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Yates en houdt tevens zijn biografie bij.

Simon Yates

Simon Yates meteen op de afspraak bij de profs

Simon Yates werd samen met zijn tweelingbroer Adam in 1992 geboren in het Britse Bury. Yates toonde zich voor het eerst aan het grote publiek door in zijn laatste jaar bij de beloften (2013) de aankomst bergop naar Haytor in de Ronde van Groot-Brittannië te winnen. Hij versloeg onder andere Tourwinnaar Bradley Wiggins en Nairo Quintana. Het jaar daarop begon Yates aan zijn profcarrière bij Orica-Greenedge.

In 2015 behaalde Yates op jonge leeftijd een vijfde plaats in het Critérium du Dauphiné, waarmee hij zijn talent als klimmer bevestigde. Een jaar later won hij in de Vuelta a Espana zijn eerste etappe in een grote ronde. Ook werd hij zesde in het eindklassement. De broers Yates reden zich zo vanaf dag één in de spotlights, ook omdat ze op de fiets zo moeilijk uit elkaar te houden zijn. 

Dramatische inzinking Yates in Giro d’Italia 2018

In 2017 zette Yates de goede lijn voort met een zevende plaats in de Tour de France. Daarnaast won hij ook het jongerenklassement. Een jaar later volgde zijn definitieve doorbraak als wereldtopper. In de Giro d’Italia heerste hij het overgrote deel van de ronde. Met zijn krachtige acceleraties liep hij stelselmatig uit op toppers als Tom Dumoulin en Chris Froome en won hij maar liefst drie etappes.

De ongenaakbare Yates leek af te stevenen op de eindwinst in de Giro. In de achttiende etappe met aankomst op Prato Nevoso vielen echter de eerste barstjes in het bastion van Yates op te merken. Na verschillende aanvallen in de groep der favorieten moest Yates in de laatste kilometers van de slotklim passen en een halve minuut toegeven op zijn naaste achtervolgers Dumoulin en Froome. Zijn concurrenten roken bloed en hoewel de Giro d’Italia bijna ten einde was, moest de zwaarste rit over de deels onverharde Colle delle Finistere nog volgen. De eerdere mindere dag van Yates bleek geen toeval en hij moest onder het hoge tempo van Team Sky ploeg al snel passen. De energievoorraad bleek bij de Brit volledig leeg te zijn. Hij verloor die dag maar liefst veertig minuten en zag de eindzege naar zijn landgenoot Froome gaan.

Ultieme revanche Yates in de Vuelta a Espana en Tour

Later in 2018 zou Yates zich opmaken voor zijn tweede grote ronde van het jaar, de Vuelta a España. De renner van Mitchelton-Scott begon andermaal sterk en pakte in de negende etappe de rode leiderstrui. Nadat hij de leiderstrui kortstondig afstond, pakte hij deze weer terug na een overwinning op de loeisteile Les Praeres. In de bergetappes die volgden wist hij alle aanvallen op zijn leiderspositie overtuigend af te slaan, waarna hij zijn eerste eindwinst in een grote ronde op zijn naam schreef. 

Na een mislukte tweede poging in 2019 om de Giro d’Italia te winnen, richtte Yates zich op het helpen van zijn broer Adam aan een goede eindnotering in de Tour de France. Adam viel echter al snel weg uit het klassement, waardoor Simon de kans kreeg om voor dagsuccessen te gaan. Hij deed dit met verve door de bergetappes naar Bagnères-de-Bigorre en Foix te winnen. Eind 2019 had Yates al zeven etappes in grote rondes gewonnen. 

Ups en downs voor Yates in 2020

Het door corona gekleurde 2020 was voor Yates een jaar vol hoogte- en dieptepunten. Vanaf de eerste dag ging de blik op de Giro d'Italia en dat veranderde niet toen het peloton bijna een half jaar tot stilstand kwam door Covid-19. Yates zette de toon door na een derde plaats in de Ronde van Polen de einzege te grijpen in de Tirreno-Adriatico, maar hij zakte in de Giro d'Italia door zijn hoeven. Op de eerste aankomst bergop verloor hij al veel tijd en al snel bleek waarom; Yates testte enkele dagen later positief op corona en moest naar huis. Hij sloot het jaar wel positief af met contractverlenging bij Mitchelton-Scott. 2021 moest opnieuw in het teken komen te staan van revanche. 

Simon Yates nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties