Simon Yates

Dit is de pagina over Simon Yates. De Britse wielrenner rijdt sinds 2014 bij Mitchelton-Scott en voorgangers. Zijn grootste overwinning was in 2018. Yates won toen de Vuelta a Espana. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Yates en houdt tevens zijn biografie bij.

Simon Yates werd samen met zijn tweelingbroer Adam in 1992 geboren in het Britse Bury. Yates toonde zich voor het eerst aan het grote publiek door in zijn laatste jaar bij de beloften (2013) de aankomst bergop naar Haytor in de Ronde van Groot-Brittannië te winnen. Hij versloeg onder andere Tourwinnaar Bradley Wiggins en Nairo Quintana. Het jaar daarop begon Yates aan zijn profcarrière bij Orica-Greenedge.

In 2015 behaalde Yates op jonge leeftijd een vijfde plaats in het Critérium du Dauphiné, waarmee hij zijn talent als klimmer bevestigde. Een jaar later won hij in de Vuelta a Espana zijn eerste etappe in een grote ronde. Ook werd hij zesde in het eindklassement.

Dramatische inzinking Yates in Giro d’Italia 2018

In 2017 zette Yates de goede lijn voort met een zevende plaats in de Tour de France. Daarnaast won hij ook het jongerenklassement. Een jaar later volgde zijn definitieve doorbraak als wereldtopper. In de Giro d’Italia heerste hij het overgrote deel van de ronde. Met zijn krachtige acceleraties liep hij stelselmatig uit op toppers als Tom Dumoulin en Chris Froome en won hij maar liefst drie etappes.

De ongenaakbare Yates leek af te stevenen op de eindwinst in de Giro. In de achttiende etappe met aankomst op Prato Nevoso vielen echter de eerste barstjes in het bastion van Yates op te merken. Na verschillende aanvallen in de groep der favorieten moest Yates in de laatste kilometers van de slotklim passen en een halve minuut toegeven op zijn naaste achtervolgers Dumoulin en Froome.

Zijn concurrenten roken bloed en hoewel de Giro d’Italia bijna ten einde was, moest de zwaarste rit over de deels onverharde Colle delle Finistere nog volgen. De eerdere mindere dag van Yates bleek geen toeval en hij moest onder het hoge tempo van Team Sky ploeg al snel passen. De energievoorraad bleek bij de Brit volledig leeg te zijn. Hij verloor die dag maar liefst veertig minuten en zag de eindzege naar zijn landgenoot Froome gaan.

Ultieme revanche Yates in de Vuelta a Espana 

Later in 2018 zou Yates zich opmaken voor zijn tweede grote ronde van het jaar, de Vuelta a Espana. De renner van Mitchelton-Scott begon andermaal sterk en pakte in de negende etappe de rode leiderstrui. Nadat hij de leiderstrui kortstondig afstond, pakte hij deze weer terug na een overwinning op de loeisteile Les Praeres. In de bergetappes die volgden wist hij alle aanvallen op zijn leiderspositie overtuigend af te slaan, waarna hij zijn eerste eindwinst in een grote ronde op zijn naam schreef. 

Na een mislukte tweede poging in 2019 om de Giro d’Italia te winnen, richtte Yates zich op het helpen van zijn broer Adam aan een goede eindnotering in de Tour de France. Adam viel echter al snel weg uit het klassement, waardoor Simon de kans kreeg om voor dagsuccessen te gaan. Hij deed dit met verve door de bergetappes naar Bagnères-de-Bigorre en Foix te winnen. Tot nu toe heeft Yates zeven etappes in grote rondes gewonnen. 

Simon Yates nieuws

Lees al het laatste nieuws over Simon Yates

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties