Démare deklasseert rivalen in Giro en pakt ook paars, Almeida blijft leider Giro d'Italia

Démare deklasseert rivalen in Giro en pakt ook paars, Almeida blijft leider

Door Bram van der Ploeg 08 oktober 2020 | 16:50


Arnaud Démare heeft de zesde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. Na een lastige rit vol tegenwind bracht de technische finale vol hoogtemeters de beslissing. Démare deklasseerde het hele veld met een machtige sprint heuvelop. 

In een lastige rit van 188 kilometer werd vuurwerk verwacht vanaf de start. Het was op papier een ideale etappe voor een sterke kopgroep, met bijna 3.000 hoogtemeters onderweg. Dat werd het echter niet. Mattia Bais (Androni), Filippo Zana (Bardiani), James Whelen (EF Pro Cycling) en Marco Frapporti (Vini Zabù) vonden elkaar vanaf kilometer nul en kregen alle ruimte van het peloton.

Démare pakt punten, BORA achtervolgt

Deceuninck-Quick-Step vond het allemaal wel best, met Frapporti op dik vijftig minuten als best geklasseerde renner uit de vlucht. De formatie van klassementsleider João Almeida liet de voorsprong van de vier dan ook oplopen naar bijna tien minuten. Onderweg was het alleen nog even interessant bij de tussensprint, die achter de kopgroep werd 'gewonnen' door Arnaud Démare. Hij liep daar twee punten in voor het paars op Peter Sagan.

Doordat de wind de hele dag op kop stond, wist het peloton dat de vluchters de ruimte voorsprong wel mochten houden. Pas bij het ingaan van de laatste honderd kilometer zette het BORA-hansgrohe van Sagan zich op kop. De achterstand was daar nog dik negen minuten, maar die voorsprong zou héél snel slinken. In een kleine dertig kilometer reed BORA er vijf minuten vanaf.

Whelan gaat solo, peloton klaar voor hectische finale

In de kopgroep wist men al snel wat er stond te gebeuren, al haalden de vier nog wel de voet van de enige gecategoriseerde klim van de dag. Op deze Galleria Millotta was Frapporti de eerste die aanviel, maar Whelan bleek over de langste adem te beschikken. De Australiër ging er op 29 kilometer van de meet vandoor en hield uiteindelijk nog lang stand, met de wind vol op kop. Op dertien kilometer van het einde was alles terug bijeen en kon de finale echt beginnen, precies zoals gepland.

Met alle sprinters nog aan boord kon het alle kanten op richting Matera, met een heleboel klimwerk in de laatste tien kilometer. BORA-hansgrohe hield lang het tempo hoog, met de andere treintjes over de brede weg verspreid. Daarbij ook alle treintjes van de klassementsrenners, waaronder het Team Sunweb van Wilco Kelderman. Michael Matthews kon er natuurlijk van profiteren. 

Klassementsrenners tonen zich, wie wint?

Het ging ongelofelijk hard richting de laatste 2,5 kilometer, waarin het klimwerk echt ging beginnen, met bochten, steile stroken en stukjes dalen. Meteen werd er naar elkaar gekeken en nam Deceuninck-Quick-Step het heft in handen. Daarna nam BORA over. Achteraan wapperden hele plukken renners eraf op stroken boven de tien procent, maar aangevallen werd er nog niet. Vincenzo Nibali was op 800 meter van de aankomst de eerste die echt versnelde.

Ook Rafal Majka toonde zich als klassementsrenner, door aan te trekken voor Sagan in de laatste meters, alvorens de echt rappe mannen los mochten. Waar iedereen keek naar de punchers of andere mannen met sterke klimbenen, was het Démare die er gewoon stond op het moment dat het moest. Geen klimmer? Niet sterk bergop? Vergeet het maar. De Fransman ging aan en sprintte het hele veld met meerdere fietslengtes uit het wiel. Daarmee pakte hij de paarse trui. Het roze bleef voor Almeida. (Foto: Sirotti)

Uitslag etappe 6 Giro d'Italia

1. Arnaud Démare
2. Michael Matthews ''
3. Fabio Felline ''
4. Juan Sebastien Molano ''
5. Davide Cimolai ''
6. Andrea Vendrame ''
7. Mikkel Honoré ''
8. Peter Sagan ''
9. Enrico Battaglin ''
10. Jhonatan Narvaez ''

Klassement na etappe 6 Giro d'Italia

1. João Almeida
2. Pello Bilbao +0.43
3. Wilco Kelderman +0.48
4. Harm Vanhoucke +0.59
5. Vincenzo Nibali +1.01
6. Domenico Pozzovivo +1.05
7. Jakob Fuglsang +1.19
8. Steven Kruijswijk +1.21
9. Patrick Konrad +1.26
10. Rafal Majka +1.32

Check alle klassementen!

Lees etappe 6 in de Giro d'Italia 2020 terug in onze liveblog

Live

Laden ..
Klik hier om de laatste updates te ontvangen!

Einde liveblog

Wij sluiten het liveblog af. Arnaud Demare wint met overmacht de sprint. We zien je graag morgen, wanneer het peloton de Giro voortzet richting Puglia, met Brindisi als aankomstplaats. 

Top 3

De top drie van de zesde etappe

1. Demare, 2. Matthews, 3. Felline 

Demare

Het was een rommelige slotfase, die Arnaud Demare winnend afsluit! Het is zijn tweede ritzege in de Giro. 

Demare wint!

De massasprint is gewonnen door Demare! 

2 km

Het eindklimmetje is gestart. Wie o wie wint deze etappe? 

4 km

Tempo neemt toe nu. Veel ploegen nemen naast de sprinters ook de kopmannen mee naar voren, oogt daardoor ietwat rommelig in het peloton. 

6 km

Het peloton rijdt nog altijd netjes bij elkaar. Niemand valt vooralsnog aan.. BORA nog steeds voorin, met Sagan als belangrijkste troef. 

8 km

Nog 8 km voor de meet. BORA-hansgrohe meldt zich nadrukkelijk voor in het peloton.

10 km

Het peloton is gehergroepeerd. De weg loopt nu langzaam omhoog, richting de finish in Matera. 

11 km

We kunnen ons klaar gaan maken voor een massasprint. Whelan is bijgehaald door het peloton. Nog 11 km tot de finish! 

15 km

Whelan heeft met nog 15 kilometer te gaan slechts vier seconde voorsprong. We gaan een open finale krijgen! 

21 km

Whelan kan het peloton zien komen als hij achterom kijkt. Nog 15 seconden. 

24 km

De Gendt trok door over de kop, met Filippo Ganna die er achteraan sprong. De twee krijgen echter geen ruimte van BORA. Nog 26 seconden voor Whelan richting het peloton.

Bergpunten Galleria Millotta

Alle treintjes van de diverse ploegen op een rij en we zijn boven. Whelan pakt de meeste bergpunten, voor Frapporti en De Gendt. 

26 km

Jammer van de tegenwind, want aanvallen loont hier totaal niet. BORA rijdt omhoog en er zijn nog geen renners echt gelost achteraan. De sprinters zijn dus ook nog aan boord.

28 km

Whelan pakt snel 21 seconden op de achtervolgers. Met de wind volle bak op kop heeft aanvallen vanuit het peloton weinig zin. BORA houdt het tempo hoog en geeft 1.23 minuten toe richting de eenzame leider.

29 km

Whelan beschikt over de langste adem. De Australiër van EF rijdt nu weg bij de anderen. Het peloton zit op een dikke minuut. 

30 km

Frapporti leek weg, maar de andere drie geven zich nog niet gewonnen. Ze zijn begonnen aan de beklimming van derde categorie. Nog 1.32 minuten...

31 km

Aanval in de kopgroep! Frapporti gaat nog even een paar kilometer alleen op kop rijden. De ervaren Italiaan is aanvaller pur sang, maar zal het vandaag ook alleen voor bühne doen.

33 km

Almeida rijdt inmiddels alweer in het treintje van Deceuninck-Quick-Step, alsof er niets gebeurd is. BORA-hansgrohe rijdt nog altijd met drie man op kop. De achterstand naar de koplopers bedraagt twee minuten. 

João Almeida

Almeida ging naar de kant van de weg om de radio over te nemen van zijn ploegmaat Iljo Keisse. Toen ze samen met de draadjes bezig waren, vloog McNulty er achterop. Almeida bleef uiterst kalm, fikste de radio en wordt nu teruggebracht. 

ACHTERSTAND ALMEIDA

João Almeida gaat even naar de kant van de weg, samen met een ploegmaat. Kennelijk moet er iets gefikst worden, maar Brandon McNulty zag de Portugees niet staan. Hij fietst vol in de rug van de roze truidrager. Ogenschijnlijk geen pijn, maar Almeida en McNulty moeten even achtervolgen. 

42 km

Mattia Bais (Androni), Filippo Zana (Bardiani), James Whelen (EF Pro Cycling) en Marco Frapporti (Vini Zabù) hebben inmiddels weer 2.44 minuten cadeau gekregen van het peloton, onder leiding van BORA. Nog zeventien kilometer tot de voet van de klim. 

46 km

BORA-hansgrohe ging veel te hard en dus moet er nu flink worden ingehouden om de kopgroep op dik twee minuten te laten rijden. Niemand heeft er behoefte aan dat de vier vooraan nu al worden teruggepakt. 

Galleria Millotta

We zijn op weg naar de eerste en enige gecategoriseerde klim van de dag. De Galleria Millotta is 4,7 kilometer lang en stijgt een 6,9% procent gemiddeld. Hier kun je als ploeg de boel echt wel even opschudden. Na de top is het nog wel 26 kilometer naar de meet...

Tussensprint Craco-Peschiera

Daar is ook het peloton bij de tweede tussensprint, al lagen hier geen punten voor het paars, maar louter bonificatieseconden. Nog 2.20 minuten verschil. 

Tussensprint Craco-Peschiera

Met nog 2.02 minuten voorsprong bereiken de vier vluchters de tweede tussensprint van de dag. Frapporti wil er dit keer wel even voor gaan zitten en verslaat Bais met een indrukwekkend sprintje. 

62 km

Het peloton is er op deze manier over een kilometertje of vijftien wel bij. Nog drie minuten op de klok. Gaan we al snel aan de finale beginnen?

67 km

We razen richting de tweede tussensprint van de dag, al zullen de vier koplopers daar nog niet gegrepen zijn. De sprint in Craco-Peschiera is al over dertien kilometer. 

69 km

4.11 minuten nog... BORA rijdt dus in een kleine dertig kilometer vijf minuten van de voorsprong af. 

76 km

Nog 5.46 minuten. De tegenwind zorgt ervoor dat het peloton hier razendsnel de kloof dicht. 

83 km

Elf kilometer verder en de vier koplopers hebben nog 6.40 minuten op de klok. Het gaat echt heel hard met de voorsprong. Nog eens de dappere strijders voorop: Mattia Bais (Androni), Filippo Zana (Bardiani), James Whelen (EF Pro Cycling) en Marco Frapporti (Vini Zabù).

94 km

BORA rijdt nu vijf kilometer op kop en de kopgroep is al driekwart minuut kwijt. Dat gaat rap!

98 km

Nou, daar gaan we dan. De laatste 100 kilometer zijn in gegaan en BORA-hansgrohe zet zich op kop van het peloton. Ze moeten 9.16 minuten dicht gaan rijden. 

CRASH

Een valpartij in de afdaling in het peloton, wordt gemeld op Twitter. Uiteraard ligt Ilnur Zakarin van CCC er weer bij, maar ook Jumbo-Visma wordt getroffen. Tony Martin en Christoph Pfingsten worden genoemd...

Tussensprint San Severino Lucano

Oei, dat is dom. Bodnar trekt de tussensprint aan voor Sagan. Démare rijdt de twee voorbij en Bodnar eindigt voor Sagan... Sagan verspeelt daarmee onnodig een punt voor het paars, ten opzicht van Démare.

Verder opvallend: Matthews sprint niet mee, geeft die het paars nu al op?

Flinke wind tegen

Bij Eurosport meldt men windkracht 5 tegen. Dat verklaart wel dat het allemaal nog niet heel snel gaat vandaag, en waarom het peloton zo'n grote voorsprong geeft. Met tegenwind is het peloton straks in die tachtig 'vlakke' kilometers zwaar in het voordeel. 

124 km

Deceuninck-Quick-Step had met Iljo Keisse één mannetje op kop van het peloton, met de Astana-ploeg in het wiel. Nu zien we toch de hele ploeg van Almeida opschuiven naar de kop. Is de voorsprong van 8.35 minuten het maximum voor vandaag?

Tussensprint San Severino Lucano

Mattia Bais sprint als enige van de kopgroep voor de punten bij de eerste tussensprint van de dag. 

127 km

Terug naar de koers! We hebben twee ongecategoriseerde beklimmingen gehad en gaan nu in een soort drietraps-afdaling naar beneden. Na tachtig kilometer koers gaan we zo'n tachtig kilometer vrij vlak rijden richting de lastige finale. 

Marco Frapporti - Vini Zabù

De meest bekende naam vooraan is Marco Frapporti. De veteraan van 35 jaar is al enkele jaren dé man van de vlucht, al weet hij er vrijwel nooit uit te winnen. In 2013 zegevierde hij voor het laatst in de Route du Sud. Het is al de zevende Giro voor Frapporti en vooral in 2018 was hij sterk, met een zesde plaats in het puntenklassement. Dit jaar waren zijn resultaten nog niet bijster indrukwekkend, maar dat hoeft bij Frapporti niet uit te maken. 

James Whelen - EF Pro Cycling

James Whelen is de enige niet-Italiaan in de kopgroep. De 24-jarige Australiër is hier in een vrije rol, met geen echte kopman aan boord bij EF Pro Cycling. Met de sponsorproblemen van de ploeg zal iedere dag in de vlucht zijn meegenomen en waarom zou Whelan het niet af kunnen maken? Hij kan van alles wel een beetje en maakt ook al zijn debuut in een grote ronde. Dan kun je toch altijd een beetje meer!

Filippo Zana - Bardiani

Filippo Zana is nog jonger dan Bais, slechts 21 jaar. Ook voor hem is dit het debuut in een grote ronde, en wat is er dan mooier omdat in je eigen thuisland te doen? In augustus toonde Zana al goede benen in enkele 1.2-wedstrijden. Zo won hij de Gp Capodarco Comunita Di Capodarco en eindigde hij nog op het podium in twee andere eendagskoersen. Zana is een goede klimmer en heeft een goede sprint in de benen als dat nodig is. Mocht de kopgroep het halen tot de finish...

Mattia Bais - Androni

Mattia Bais is de eerste vluchter van de dag die we even gaan bespreken. De 23-jarige Italiaan rijdt dit seizoen voor het eerst voor Androni en debuteert in deze Giro in een grote ronde. Het is zodoende een grote ontdekkingstocht voor de aanvaller, die precies doet wat van hem verwacht wordt: aanvallen en in beeld rijden. Zijn vijftiende plaats in de Coppi e Bartali sprak recent tot de verbeelding. Daar zit wel een motor in...

142 km

8.35 minuten! De koers ligt voorlopig in de plooi. We gaan de vier leiders eens even opnoemen... 

153 km

We zijn bijna beneden na de eerste klim van de dag en de daarbij horende afdaling. De kopgroep heeft bijna acht minuten voorsprong op het peloton, onder leiding van Deceuninck-Quick-Step. 

166 km

We gaan richting de zeven minuten... De kopgroep duikt een lange afdaling in, alvorens we weer (ongecategoriseerd) gaan klimmen. 

170 km

Deceuninck-Quick-Step heeft de kop van het peloton, maar het tempo ligt nog allerminst hoog. De kopgroep van vier heeft al zes minuten bijeen. 

174 km

We zijn boven op de eerste klim van de dag. Nogmaals: deze was ongecategoriseerd. Vandaag slechts één gecategoriseerde klim, in de finale. Het verschil loopt al op naar de vier minuten.

177 km - De kopgroep in namen

Met deze vier moeten we het even doen vandaag: Mattia Bais (Androni), Filippo Zana (Bardiani), James Whelen (EF Pro Cycling) en Marco Frapporti (Vini Zabù). We stellen ze later even alle vier aan jullie voor. 

Verschil: 1.40 minuten. 

179 km

Deceuninck-Quick-Step van klassementsleider Almeida vindt het allemaal prima. De best geklasseerde renner in de kopgroep is Marco Frapporti op (houd u vast) 52 minuten en 9 seconden! 

182 km

Anderhalve minuut al voor de vier, die dus de ruimte krijgen. Drie Italianen en een Australiër. Andere renners zien het kennelijk niet zitten om vandaag voor prooi van het peloton te spelen. 

184 km

Na een vrij rustig begin, met meteen een beklimming vanuit de start, hebben we vier renners met een kleine voorsprong vooraan. Mattia Bais, Marco Frapporti, Filippo Zana en James Whelan worden gemeld in de kopgroep. 

188 km

De renners zijn vertrokken voor de zesde etappe! 

Neutrale zone

De renners zijn op weg naar de officiële start. De eerste livebeelden zullen er zijn vanaf 12.25 uur, dus de eerste drie kwartier volg je de liveblog van IDL maar vast goed!

Tegenwind in de finale

Er zijn wat verschillende berichten over het weer vandaag. De doorgaans ingevoerde Mihai Simion meldt tegenwind in de laatste 50 kilometer...

ABANDON BRENT BOOKWALTER

Brent Bookwalter gaat niet meer van start vandaag. Hij viel eerder in deze Giro al en blijkt een breukje in de rug te hebben. 

Roze trui - João Almeida

Zoals gezegd start João Almeida vandaag in het roze, voor de derde dag op een rij. De jonge Portugees lijkt zich geen zorgen te hoeven maken, met 43 seconden voor op Pello Bilbao in het klassement. Veilig naar de meet, dan behoudt hij dat roze wel. Op dag zeven gaan we bovendien sprinten, dus Almeida is die trui ook nog lang niet kwijt. 

Paarse trui - Peter Sagan

Peter Sagan kan vandaag weleens een goede zaak doen in de strijd om het paars. Wat heet; met de eerste tussensprint na een ongecategoriseerde klim en de finish bovenop een lastige heuvel, lijken de echte sprinters vandaag vrij kansloos om veel punten te pakken. Het verschil tussen Sagan en Arnaud Démare is vooralsnog vijf punten, maar dat kan dus weleens groter worden. 

Blauwe trui - Filippo Ganna

Filippo Ganna ontpopt zich vooralsnog tot veelvraat in deze Giro. De Italiaan kwam voor drie tijdritten naar Italië en zou zich verder richten op het bijstaan van Geraint Thomas. Toen die wegviel, ging Ganna woensdag in de aanval en hij won met een machtige solo de rit. Door de bergpunten op de slotklim draagt hij nu het blauw. Zijn voorsprong op Caicedo (die de derde rit won op de Etna) is welgeteld één puntje.

Witte trui - João Almeida

Het kan vooralsnog niet op voor João Almeida in deze Giro. De Portugees reed op dag één een dijk van een tijdrit en pakte op dag drie daarmee het roze over van Filippo Ganna. Dat betekent natuurlijk ook dat Almeida bovenaan staat in het jongerenklassement. Almeida is per slot van rekening pas 22 jaar...

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor de ritzege vandaag? Check het hier:

Klassementen Giro d'Italia 2020

De stand van zaken na vijf etappes!

Voorbeschouwing etappe 6 Giro d'Italia

Dit staat de renners vandaag te wachten. Slechts één gecategoriseerde klim, maar daar zullen de renners weinig boodschap aan hebben. Het gaat weer op en af!

Bon Giorno!

Goedemorgen! Welkom in de liveblog voor de zesde etappe in de Giro d'Italia. De renners vertrekken om 11.40 uur.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws