Sagan wint op imponerende wijze heuveletappe, Fuglsang verliest tijd Giro d'Italia

Sagan wint op imponerende wijze heuveletappe, Fuglsang verliest tijd

Door Lex Kersten 13 oktober 2020 | 16:05


De tiende etappe in de Giro d'Italia is gewonnen door Peter Sagan. Hij bleek ijzersterk op de slotklim en bleef zo het groepje met favorieten net voor. In het klassement verloor Jakob Fuglsang kostbare tijd, na pech op het eind van de etappe. 

Na een enorme klap die het peloton te verduren kreeg, door onder andere de coronabesmettingen van Steven Kruijswijk en Michael Matthews, begon het peloton aan deze zware heuveletappe. De strijd om de kopgroep was schitterend en hevig. Op een steile heuvel in het begin wisten Sagan en Filippo Ganna een gat te slaan. Zij kregen later gezelschap van een tiental renners.

Arnaud Démare was allerminst blij met de aanwezigheid van Sagan in de kopgroep en zette zijn ploeg op kop. Een mooie strijd ontstond tussen de kopgroep en de FDJ-ploeg, waarbij ook Démare zelf zijn kopbeurten deed. Stéphane Rossetto, Nicolas Edet en Giulio Ciccone lieten zich terugzakken, maar dat bleek een fout. Groupama-FDJ gaf het op, waardoor de kopgroep de ruimte kreeg.

Ulissi zet zijn ploeg op kop

Naast Sagan en Ganna bestond die kopgroep uit Simon Clarke, Ben Swift, Davide Villella, Dario Cataldo en Jhonatan Restrepo. Toen de ploeg van Démare het had opgegeven, kregen ze een kleine vijf minuten. Daar was Diego Ulissi, die de rit wilde winnen, echter weer niet blij mee. De UAE-ploeg nam daardoor de kop in het peloton, om het gat zo klein mogelijk te houden. Voorin stopte Sagan wel alvast de tussensprint in zijn achterzak, terwijl hij constant grapte en grolde met Ganna.

Op het eerste muurtje werkte de groep nog goed samen, terwijl UAE stug bleef achtervolgen. In het vervolg bleek Cataldo sterke benen te hebben. Hij plaatste vanuit de kopgroep de eerste aanval en dat zorgde ervoor dat Clarke moest afhaken. Ondertussen volgde het peloton op nog maar twee minuten, met nog 37 kilometer te fietsen.

Peloton dunt uit, koplopers krijgen weinig ruimte

Richting de laatste dertig kilometer bestond het peloton nog maar uit ongeveer 35 renners. Het tekende de zwaarte in de koers en beloofde eveneens een harde en zware finale. De ploeg van Domenico Pozzovivo (NTT Pro Cycling) had plannen om deze finale te kleuren. De ploeg nam het van UAE Team Emirates over in het peloton en de voorsprong slonk op twintig kilometer van de finish naar minder dan een halve minuut.

Op dat moment probeerde de nummer drie in het klassement, Pello Bilbao, in een afdaling weg te springen uit het peloton. Op dat moment moesten er nog twee klimmetjes worden overwonnen en kreeg Pozzovivo pech. Sagan en Swift bleven als laatste over vooraan, terwijl Pozzovivo er alles aan deed om terug te keren in het peloton. Dat lukte hem voorafgaand aan het laatste klimmetje van de dag.

Spannende finale

De top van de laatste klim was op elf kilometer van de meet. Op die klim voegde Bilbao zich bijna bij de koplopers Sagan en Swift, maar daar bleek Sagan over ijzersterke benen te beschikken en reed weg van de andere twee. De voorsprong op het peloton was op dat moment iets meer dan een halve minuut, wat betekende dat de Spanjaard virtueel bijna in het roze reed. Dat was voor klassementsleider João Almeida een teken om tempo te maken en de favorieten sprongen met hem mee.

Op de top had Sagan nog dertien seconden over op Bilbao en een halve minuut op het peloton. De Slowaak vloog de afdaling in, waar in het peloton Jakob Fuglsang een lekke band kreeg. Een groepje van elf favorieten moest doorrijden om Bilbao niet teveel tijd te laten winnen, wat voor Fuglsang betekende dat hij tijd ging verliezen. Ondertussen bleef Sagan uitlopen op Bilbao, die op vijf kilometer van de streep door het groepje favorieten werd opgeslokt.

Sagan ijzersterk, Fuglsang verliest tijd

Sagan bleef in zijn eentje hard doorrijden, moest wat tijd inleveren, maar had in de finale nog genoeg over. Na drie tweede plaatsen lukte het de kopman van BORA-hansgrohe eindelijk om weer eens te winnen en zo ook weer dichtbij Démare te komen in het puntenklassement. Het groepje favorieten kwam even later binnen, waar Brandon McNulty op achttien seconden binnenkwam en de andere favorieten op 23 seconden. Het lukte Fuglsang niet meer om terug te keren en hij verloor uiteindelijk meer dan een minuut op de andere favorieten. (Foto: Sirotti)

Uitslag etappe 10 Giro d'Italia

1. Peter Sagan
2. Brandon McNulty + 0.19
3. João Almeida + 0.23   
4. Ben Swift "
5. Jai Hindley "
6. Rafal Majka "
7. Patrick Konrad "
8. Wilco Kelderman "
9. Domenico Pozzovivo "
10. Pello Bilbao "

Klassement na etappe 10 Giro d'Italia

1. João Almeida
2. Wilco Kelderman +0.34
3. Pello Bilbao +0.43
4. Domenico Pozzovivo +0.57
5. Vincenzo Nibali +1.01
6. Patrick Konrad +1.15
7. Jai Hindley +1.19
8. Rafal Majka +1.21
9. Fausto Masnada +1.36
10. Hermann Pernsteiner +1.52

Check alle klassementen!

Lees hieronder onze liveblog nog even terug!

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Einde liveblog

We gaan deze liveblog afsluiten, wat een schitterende etappe. Ik wil jullie bedanken voor het volgen van deze liveblog.

Dit was mijn laatste kunstje voor In de Leiderstrui, dus daarnaast wil ik jullie bedanken voor het lezen van en reageren op alles wat ik in de afgelopen twee jaar geschreven heb, het was heerlijk! Ik blijf een trouwe volger van het wielrennen, jullie hopelijk ook!

Hilhorst Out!

Finish

Fuglsang verliest een ruime minuut op zijn concurrenten...

Finish

McNulty 2, Almeida 3. Dus nog wat boni's voor de leider.

Finish

Hij heeft nu een rit in alle drie de grote rondes, de honderdste die dat doet!

400 meter

Een lach bij Peter de Grote. Hij jut het publiek nog een op!

700 meter

Het is alleen maar rechtdoor, ze zien hem rijden, maar op afstand. Hij gaat het halen, heerlijk!

2 km

McNulty is niet echt gevaarlijk voor het klassement. Sagan kijkt om, nog 1 kilometer!!!

2 km

24 seconden, handgeklokt. Het wordt steeds waarschijnlijker...!

3 km

Brandon McNulty valt aan en hoeft nu nog maar twintig seconden op Sagan. Gas, Peter!

4 km

Nog 27 seconden voor Sagan. Hij verdient deze overwinning ten volste, laat het ons hopen!

5 km

Bilbao wordt bijna gegrepen, door Swift. Die rijdt ook een sterke koers hoor! Almeida doet zelf ook veel werk!

6 km

Sagan loopt uit op Bilbao, maar het peloton is ook maar een halve minuut weg. Bilbao heeft nu nog maar negen seconden, terwijl Masnada vol werkt om Bilbao terug te pakken.

6 km

Dat zeg ik wel, maar de Brit valt gewoon aan. McNulty en Hindley remonteren hem. Fuglsang is op weg terug, met Sam Oomen in zijn groep!

7 km

Kelderman, Almeida, Geoghegan Hart en Nibali willen nog wel samenwerken.

8 km

Het peloton verliest nu 13 seconden op Bilbao. Dan zou Kelderman zijn tweede stek kwijt zijn. Alleen Fuglsang en Vanhoucke veliezen meer.

8 km

Sagan loopt in de afdaling uit op Bilbao. 14 seconden voor de laatste vlakke kilometers!

9 km

Hij heeft nu de fiets van een ploegmaat, maar de achterstand is groot. Pozzovivo voert nog altijd de groep aan.

9 km

Fuglsang heeft een lekke band. Dit is balen zeg...

10 km

Sagan lijkt op weg naar etappewinst, maar de weg is nat. Voorzichtig!

10 km

Kelderman zit echt heel goed van voren. Hij daalt nog voor Nibali!

11 km

Pozzo grijpt Swift, de groep volgt op tien meter, nog zo'n vijftien man sterk!

11 km

Almeida moet het oplossen. Dit speelt zich allemaal een kleine halve minuut achter Sagan af, die wel even omkijkt. Hij heeft tien seconden op Bilbao!

11 km

Pozzovivo nu! Na die lekke band, mooi hoor! 

12 km

Kelderman pakt Almeida terug en zet door! Nibali en Fuglsang moeten een gaatje laten. Pozzovivo kan wel mee!

12 km

In het peloton deelt Almeida een prik uit, met Fuglsang die het gat dicht. Bilbao is bij Swift, maar Sagan is vooruit.

12 km

Sagan rijdt weg!

12 km

Bilbao komt nu heel dichtbij!

12 km

Inclusief boni's zou Bilbao het roze kunnen pakken. Fuglsang waagde een poging, maar kreeg geen ruimte.

13 km

Vijf seconden op Bilbao. Kunnen de klassieke mannen hem straks volgen...?

14 km

Villella moet een gaatje laten, terwijl Swift en Sagan bijna gaan klimmen. Bijna twee kilometer loeisteil!

15 km

Villella neemt niet over, dus Bilbao doet alles in de achtervolging. Nog negen seconden!

16 km

Het peloton lijkt uitgespeeld voor de ritzege, met 46 seconden achterstand, maar Bilbao en Villella lijken terug te komen bij de twee vooraan.

17 km

Sagan doet heel veel voorin. Onderschat de sprint van die Swift nou niet...

17 km

Bilbao heeft alleen Villella nog bij. Hij heeft nog tien seconden achterstand op Sagan en Swift. Het peloton heeft 24 seconden toe op Bilbao, het roze van Almeida is in gevaar!

18 km

Nog één klim voor Sagan en Swift! Bilbao kruipt wel langzaam dichterbij. Possovivo is gewoon terug in het peloton, waar Sunweb goed vertegenwoordigd is!

18 km

Vanhoucke lost. Het is klaar voor hem vandaag, maar het is een mooie ervaring geweest.

18 km

Geoghegan Hart! Almeida, Fuglsang, Nibali en Kelderman schuiven mee. Het spel is op de wagen lieve mensen!

19 km

Bilbao raapt nu ook Villella, Ganna en Restrepo op. Hij ziet de twee koplopers, maar het is hier steil. In het peloton pakken Sunweb en Deceuninck nu het initiatief!

19 km

Pozzovivo is echt sterk vandaag, maar hij is nog niet terug! Bilbao is bij Cataldo, die kennen elkaar goed. Sagan en Swift hebben volgens de Italiaanse tijdswaarneming nu weer veertig seconden.

19 km

Fuglsang zijn knechten zijn op, terwijl Vanhoucke lost. Vooraan zijn Sagan en Swift er met zijn tweeën vandoor.

20 km

Astana achtervolgt op Bilbao, namens Fuglsang. Kelderman zit netjes vooraan, met ploeggenoten.

20 km

Wat een lastige bochten! De een na de ander snijdt hem verkeerd aan. Gelukkig nog een valpartijen... Vooraan heeft Cataldo moeite de rest te volgen op de natte wegen. Nog maar een kleine halve minuut voor de kopgroep, waar Sagan nu bijna alles doet!

Pozzovizo...

Pozzovivo heeft lek! Daar sta je dan, na al je werk...

22 km

Bilbao valt aan! De nummer 3 van het klassement zet de boel onder druk.

23 km

Het is echt kloteweer, iedereen vangt spetters van de wielen van zijn voorganger. Nibali had al gezegd dat de renner met de beste weerstand deze Giro zou gaan winnen, en hij lijkt gelijk te krijgen.

23 km

Villella valt aan, de rest op het wiel. Sagan probeert de samenwerking er weer in te brengen, maar de auto's gaan er tussenuit. Dat zal geen moraal geven.

24 km

Nog maar 38 seconden. Deze kopgroep gaat gewoon opgeslokt worden, zo lijkt het. Kan Sagan aanhaken om dan toch nog mee te sprinten?

25 km

De klim waaraan de kopgroep nu gaat beginnen is het minst steil van de vijf, maar daarna volgen meteen de laatste twee. Het is razend spannend!

25 km

De weg is helemaal nat. Het is hopen dat dit goed gaat!

27 km

NTT rijdt nog altijd op kop, iedereen moet nu alert van voren zitten. Sagan en zijn kompanen draaien weer netjes rond, ze hebben nog een minuut!

27 km

Peloton op een lint!

28 km

Harm Vanhoucke moest net al een gaatje laten en schudt nu de benen los. Geen topdag voor de Belg in het wit.

30 km

Sagan slurpt nog mooi een gelletje naar binnen. Mocht hij niet winnen, hebben we toch nog mooi zijn lachende versie gezien vandaag, dat is al heel wat.

31 km

Ze zijn weer met zijn zessen, maar nu draaien ze niet meer rond. Slecht nieuws voor de voorsprong...

31 km

Hij valt aan! Schitterende vent.

32 km

Wat is dit nou weer! Die Ganna rijdt doodleuk het gat dicht, zo lijkt het. Isaac Newton draait zich om in zijn graf, nu Ganna de zwaartekracht verslaat!

33 km

1:20 nu, het peloton slinkt. Restrepo wenkt Sagan naar voren voor de tussensprint, maar dat is dus nutteloos. Er liggen geen punten, alleen secondes. Toch lief van de Colombiaan!

33 km

Het gaat niet echt hard in de kopgroep, maar het is dan ook erg steil. Anderhalve minuut op het peloton!

34 km

Er liggen boni's op het huidige klimmetje, maar daar zullen de koplopers lak aan hebben.

35 km

Clarke en Ganna lijken nog wel terug te kunnen komen, maar met nog vier puistjes te gaan, zullen zij het zwaar krijgen.

36 km

Pozzovivo heeft zijn mannen op kop van het peloton gezet. Heeft hij plannen?

37 km

Nu staat er weer 1:46, dat is minder onrealistisch. 1/5 klimmetjes gehad, nog vijf koplopers, waarvan twee Movistars, Villella en Cataldo. Ter herinnering: Sagan, Restrepo en Swift zijn de anderen.

38 km

De berg zout was terecht hoor. 2:18 nog voor Sagan en co.

38 km

Weer Cataldo! Sagan laat het steeds een beetje lopen, maar komt telkens terug.

39 km

Sagan, Restrepo en Villella zijn aangesloten vooraan. Ze hebben 2:19 op het peloton, maar de Italiaanse regie spreekt opeens over 1:19. Dat nemen we met een bergje zout.

41 km

Cataldo heeft aangevallen, Swift gaat mee. Ganna en Clarke hebben het al erg moeilijk

43 km

Het verschil loopt nu vrij snel terug, Ulissi heeft toch wel serieuze plannen hoor! De kopgroep gaat nu weer klimmen.

45 km

Nog vier kilometer, dan gaan we weer klimmen!

46 km

3:19 nog voor de kopgroep, terwijl het tweede peloton met Zakarin en Démare daarin, nog een klein gaatje moet dichtrijden.

48 km

Sunweb zit ontspannen in de eerste groep, dus waarschijnlijk heeft Kelderman geen probleem.  

49 km

Wow! In het peloton is het gescheurd! Het is nog niet bekend wie waar zit.

51 km

De kopgroep is beneden en de voorsprong slinkt iets. Ze werken nog perfect samen voorin.

54 km

Bovenop is het verschil nog altijd vier minuten, niet makkelijk te overbruggen. Alleen een specialist zou dat moeten kunnen hier!

55 km

Nu komt er een korte stilte voor de storm, tot over veertien kilometer. Dan gaan vijf steile klimmetjes elkaar in rap tempo opvolgen!

57 km

Poe zeg, de kuiten branden door het alleen maar te zien. Deze finale wordt loeizwaar! Clarke gaat de bergpunten oprapen, misschien om Ganna ervan te weerhouden. Ganna lijkt het niet zo erg te vinden...

57 km

Sagan en de Movistar-mannen doen het kopwerk in de klim. Swift is niet blij, terrwijl hij deze ronde erg goed klimt. Nog 4:05 op het peloton.

59 km

De hectiek begint in het peloton, mensen willen vooraan zitten. In de kopgroep is de pijn op de gezichten te lezen, behalve bij Ganna. Die man weegt net zo veel als de rest van de kopgroep bij elkaar, maar klimt als een Colombiaan. Fenomenaal.

59 km

4:32 nog altijd. In de heuvels zal Ulissi met een goed plan moeten komen. De wegen zijn smal, het zal hectisch worden!

62 km

Nog drie kilometer en dan gaan we klimmen. Voor alle zes de klimmen die nog komen geldt: niet al te lang, maar retesteil.

64 km

Sagan heeft de punten bij de tussensprint gepakt, twaalf stuks. Nog maar 45 achter op Démare dus!

70 km

In de kopgroep hebben Ganna en Sagan samen steeds de grootste lol, maar met UAE op komst is het de vraag of de kopgroep om de winst kan gaan strijden.

71 km

Na de tussensprint is het nog tien kilometer naar de eerste steile muur. Dan is het nog vijftien kilometer, waarna de superzware finale van veertig kilometer begint!

74 km

De hele ploeg van UAE nu op kop. Wat een spektakel vandaag!

77 km

Bijna vijf minuten nu, bijna tussensprint. In het peloton rijdt UAE op kop, voor Ulissi?

83 km

Voor als u twijfelt of de kopgroep weg is: bijna drie minuten nu!

84 km

Wat zien we daar, een lachende Sagan! Dat is nog eens een mooie verrassing.

87 km

Althans, hij heeft tot nu toe wel de grootste kopbeurten gedaan. Dat spreekt in het voordeel van de anderen. 

Enkele renners die in deze Giro wonnen vanuit de vlucht hadden een ploegmaat mee. Dat spreekt in het voordeel van Swift, Ganna, Cataldo en Villella!

87 km

Sagan kan dus mooi die tussensprint gaan oprapen en wellicht wel voor etappewinst gaan!

88 km

Vandaag is mijn laatste liveblog voor In de Leiderstrui, dus deze strijd is voor mij een mooi afscheidscadeau!

88 km

Ze lopen weer uit, veertig seconden nu! Sagan doet veel werk, en FDJ geeft het op!

93 km

Démare draait nog altijd netjes mee vooraan, met nu nog vier van zijn ploegenoten. Oftewel: vijf tegen zeven op dit moment.

96 km

Ook Rossetto heeft zich terug laten zaken. Voorin nu nog:
Jhonatan Restrepo (Androni)
Ben Swift en Filippo Ganna (INEOS Grenadiers)
Dario Cataldo en Davide Villella (Movistar)
Simon Clarke (EF)
Peter Sagan (BORA)

96 km

Edet en Ciccone laten zich zaken, terwijl ze in de kopgroep proberen Sagan het leven zuur te maken. Nog dertig kilometer tot de tussenspring, halve minuut verschil!

97 km

Als het zo hard gaat, wordt die finale nog spannend voor het klassement. In die heuvels kan een Fuglsang wellicht wat uitrichten.

Abandon Sinkeldam

Ramon Sinkeldam gaat naar huis, terwijl zijn ploeg op kop beukt. Zonde!

100 km

Sagan doet voorin wel veel werk, een schrale troost voor zijn vluchtmakkers.

100 km

Voorin zijn ze niet zo blij met Sagan, want zonder hem hadden ze veel meer ruimte gekregen.

102 km

Als deze chaos aanhoudt is er geen tijd om de mannen vooraan voor te stellen helaas, maar dat is een luxeprobleem. Groupama rijdt nu een ploegentijdrit op kop van het peloton, ze hebben het verschil nu tot een halve minuut gebracht.

105 km

Démare zelf mee op kop! Dat zal FDJ moraal geven. Ondertussen loopt de kopgroep wel uit, vijftig seconden nu!

110 km

Op de klim is het gat gegroeid tot 36 seconden, maar FDJ heeft nu vijf mannen op kop gezet. De Gendt en co zijn teruggepakt!

112 km

FDJ rijdt echt heel hard op kop en ook deze heuvel is steil. Dat gaan de mannen in de benen voelen. Na deze heuvel wordt het vlak voor een kilometer of veertig!

112 km

Twintig seconden achterstand heeft het peloton nog maar!

116 km

Jaakko Hänninen, Simon Pellaud, Kamil Maleck, Giovanni Visconti en Thomas De Gendt rijden op een half minuutje, met het peloton daar weer tien seconden achter. Het wordt een lastig verhaal, maar we gaan zo weer klimmen! Ondertussen is Konovalovas teruggegrepen, misschien om Démare daar te helpen.

116 km

Démare heeft zijn ploeg op kop gezet! Hij gunt Sagan die tussensprint niet!

118 km

Dit is mijn laatste liveblog voor In de Leiderstrui, en het is me er eentje! Het peloton geeft zich niet gewonnen, terwijl de volgende heuvel op komst is.

119 km

Het is nog niet gedaan hoor. Giovanni Visconti probeert, samen met Thomas De Gendt en wat anderen, naar voren te springen. Visconti kan vandaag de bergtrui grijpen.

Namen

Het peloton (een man of zeventig) komt dichterbij, maar toch alvast de namen vooraan op een rij:

Peter Sagan
Filippo Ganna
Jhonatan Restrepo
Dario Cataldo
Davide Villella
Ben Swift
Giulio Ciccone
Ignatas Konovalovas
Nicolas Edet
Simon Clarke
Stéphane Rossetto

122 km

Ook Víctor De La Parte, Attila Valter, Jhonatan Restrepo en Davide Villella zijn vooraan te zien.

123 km

Het groepje is bij Sagan en Ganna. Het peloton geeft nu een kleine minuut toe, maar het is daar nog niet stilgevallen.

124 km

Diego Cataldo zit in dat groepje, net als Simon Clarke en Giulio Ciccone.

124 km

Swift en co, een groepje van een man of tien, zijn bij Konovalovas gekomen.

125 km

In het 'peloton' rijdt Ulissi op kop, met daarachter Nibali en Fuglsang. Een groepje met wederom Swift achtervolgt op Sagan en Ganna!

126 km

Ook Nibali en Fuglsang tonen zich vooraan, gaat het dan toch nog een dag voor het klassement worden?

128 km

Kortom: de hele boel is uiteen gereten op dat steile klimmetje. Een schitterende koers vooralsnog!

128 km

Waar we 'het peloton' zeiden bedoelden we 'een klein groepje in de chaos'. We zetten twee jokers in, stop de tijd!

129 km

De bergpunten zijn voor Sagan, Ganna neemt vooralsnog niet over. Ze hebben twintig tellen op het peloton, met Konovalovas en wat anderen er nog tussen!

130 km

De hele boel onploft op het klimmetje, terwijl een groot deel van de groep nu is teruggepakt. Ignatas Konovalovas, ploeggenoot van Arnaud Démare, is onderweg naar het duo vooraan. Dat duo is ondertussen bijna boven.

131 km

Het is echt retesteil! Sagan en Ganna voorop, de medevluchters daar vlak achter en het peloton daar weer heel dichtbij. Kortom, schitterende strijd!!

132 km

De eerste gecategoriseerde klim komt er aan, met een stijgingspercentage van 10%! Filippo Ganna en Sagan leiden de dans, maar het peloton is ook dichtbij!

133 km

Er is nu een grote kopgroep samen, met naast de namen die we hebben genoemd ook Tao Geoghegan Hart, Peter Sagan en Thomas De Gendt. Kijk eens aan!

136 km

Vendrame en co zijn mee vooraan. Vendrame is een rappe jongen, die moeten ze kwijt als ze willen winnen.

136 km

Vooraan rijden Clarke, Ravanelli, Brändle en Swift stug door.

137 km

Ook Diego Ulissi wil aanvallen. Ze hebben het gevoel dat er vandaag gewonnen gaat worden vanuit de vlucht, zo lijkt het!

137 km

Fabbro ging hard weg, maar is er niet direct bij. Verschillende plukjes renners vallen nu aan, waarbij Rohan Dennis en Ben O'Connor te zien zijn. Het is chaos!

138 km

Een seconde nadat ik dat schreef, werden Mathis en Oldani teruggepakt, waarna Matteo Fabbro het hazenpad kiest. Je moet echt een klasbak zijn om hier weg te rijden!

139 km

Het peloton komt al heel erg dichtbij, nog maar een halve minuut. Mathis is vooraan gelost en rijdt nu in het tweede groepje, waar ook Stefano Oldani te zien.

142 km

Het peloton rijdt nu op een minuut en daar gaat het niet echt topsnelheid. De achtervolgers zijn bijna vooraan.

144 km

Josef Cerný zit ook in de tweede groep. Als dit bij elkaar komt, hebben ze een goede kans vandaag!

146 km

Andrea Vendrame en Jhonatan Restrepo zijn met drie anderen op weg naar de kop van de koers. Mikkel Bjerg ook, maar die doet het gewoon weer alleen. Dit zijn namen die vandaag gewoon kunnen winnen hoor!

147 km

Marco Mathis, Simon Clarke en Simone Ravanelli zitten ook in de kopgroep. Ravanelli en Brändle kennen elkaar nog van zaterdag!

149 km

De eerste gaten zijn geslagen. EF is vooraan te zien, net als Israel. Vijf mannen hebben een gat, daarachter proberen mannen de sprong te maken. Ben Swift en Matthias Brändle zijn er vooraan in ieder geval bij!

Craddock

Ook Lawson Craddock is vandaag niet gestart...

155 km

Ook Israel Start-Up Nation roert zich vooraan. Die overwinning van Dowsett zal wel naar meer smaken!

158 km

Ook Thomas De Gendt was even vooraan te zien.

160 km

Vooraan in het peloton draait Peter Sagan mee. Een paar jaar geleden zou hij de favoriet zijn voor deze etappe, maar nu is het toch gewoon te veel klimmen? Laten we hopen dat hij het nog één keer kan!

162 km

Misschien zijn de renners bang voor wat er komen gaat, of nog te aangeslagen door het nieuws van vanochtend...

Nog geen aanval

Omdat het eerste stuk naar beneden liep, was aanvallen moeilijk. Nu is het echter tijd voor de eerste heuveltjes. Laat ze maar komen!

Start!

De koers must go on, zeggen we dan maar. De start is gegeven!

Van Emden...

Deze moet pijn doen...

Guerreiro

Vandaag kan iemand maximaal 18 punten binnenhalen voor de bergtrui. Alleen Giovanni Visconti vormt dus een gevaar voor Ruben Guerreiro!

Officieuze start

Ondertussen fietsen de renners naar kilometer 0, en Team Sunweb is niet afgestapt.

Jumbo-Visma

De kogel is door de kerk, geen Team Jumbo-Visma meer in deze ronde. Het wachten is wederom op Team Sunweb!

Jumbo-Visma

Meerdere mensen tweeten het nu, maar dat kan ook op basis van de vorige tweet zijn. Het gaat als een lopend vuurtje.

Jumbo-Visma?

Jeroen Vanbelleghem tweette zojuist dat hij had vernomen dat Jumbo-Visma niet gaat starten, maar de tweet is alweer verwijderd...

Eventjes nog

De etappe gaat bijna van start! We beginnen met een afdaling, maar op dit parcours kan een hele hoop gebeuren!

Lanciano

In Lanciano maken de renners zich klaar voor de start van de 10e etappe!

Pozzovivo

Domenico Pozzovivo spraken wij op de rustdag over zijn kansen en zijn favoriete manier van koersen.

Etappe 10

De rust is wat wedergekeerd, al hebben we wat klappen te verwerken gekregen. De klassementsmannen die nog over zijn:

Almeida, Konrad, Hindley, Pozzovivo, Nibali, Fuglsang, Majka, Kelderman, Bilbao en Vanhoucke.

Deelnemers

153 mannen nog... Wie gaat deze onthoofde Giro winnen?

Samenvatting

Oké, Michael Matthews en Steven Kruijswijk zijn dus uit koers, net als heel Mitchelton-Scott.

Team Sunweb en Team Jumbo-Visma blijven fietsen. Bij INEOS Grenadiers en AG2R is er een staflid positief getest, maar vooralsnog is dat zonder gevolgen voor de renners.

Matthews

Sunweb bevestigt dat het om Matthews gaat, maar de rest van de ploeg stapt gewoon weer op. Met Matthews gaat het overigens goed.

Sunweb

Nog altijd geen statement van de ploeg. Gaan Kelderman en co nog van start?

Matthews

Wielerflits zegt te weten dat het om Michael Matthews gaat. Het is wachten op bevestiging...

Sunweb

Nog niks vanuit de ploeg van Wilco Kelderman. Het zit me niet lekker dat het zo lang duurt, ik vrees het ergste...

Sunweb

Het wachten is op Team Sunweb, waar één renner positief heeft getest. Gaan ze de hele ploeg uit koers halen, of blijft het bij die ene renner? En wie is die renner?

Kruijswijk en Mitchelton

Het grote nieuws tot nu toe: Steven Kruijswijk en Mitchelton-Scott verlaten de koers door corona.

Goedemorgen

Goedemorgen mensen. Dit is niet hoe ik mijn laatste dienst voor In de Leiderstrui had voorgesteld, maar we gaan er het beste van maken vandaag!

Lees 2 Reacties

Tags:

Reacties

wardhilhorst
14 Oct 2020 om 11:29
Quote van Poelwinst
Jij ook bedankt Ward, het was altijd leuk om je meningen te horen en over je kijk op het wielrennen te lezen. Veel plezier met wat je nu gaat doen!

Mooi om te horen en bedankt!

Poelwinst
13 Oct 2020 om 16:54

Jij ook bedankt Ward, het was altijd leuk om je meningen te horen en over je kijk op het wielrennen te lezen. Veel plezier met wat je nu gaat doen!

Reageer


Meer nieuws