IJzervreter Morton wint andermaal bizarre editie van Unbound Gravel, hoofdrol voor Thijs Zonneveld Gravel
Gravel

IJzervreter Morton wint andermaal bizarre editie van Unbound Gravel, hoofdrol voor Thijs Zonneveld

IJzervreter Morton wint andermaal bizarre editie van Unbound Gravel, hoofdrol voor Thijs Zonneveld

Lachlan Morton heeft een andermaal felbevochten editie van de grote Amerikaanse gravelkoers Unbound weten te winnen. De Amerikaan van EF Education-EasyPost reed weg met ex-Sunweb-renner Chad Haga en Thijs Zonneveld en kon Haga uiteindelijk aftroeven nadat de Nederlander wegviel met een lekke band.

De startlijst van Unbound is er één die elk jaar groter en sterker wordt, zo ook in 2024. Van de afgelopen jaren wisten we natuurlijk al dat Laurens ten Dam, Thomas Dekker, Thijs Zonneveld en Jan Bakelants meededen, alsook een hele klap op de weg gestopte Angelsaksische coureurs. Maar wie het rijtje deelnemers van dit jaar erbij pakte, trof weer heel wat nieuwe namen aan. Daarbij ook ex-voetballer Jelle Van Damme en zelfs F1-coureur Vallteri Bottas.

Met gravelwereldkampioen Matej Mohoric en diens knechten Lukasz Wisniowski en Matevz Govekar maakte er voor het eerst een wegteam serieus zaak van Unbound, terwijl ook nog Parijs-Roubaix-winnaars als Greg Van Avermaet en Niki Terpstra deze weken te spotten waren in Amerika. Die laatste maakte op training overigens nog een hachelijk moment mee, daar hij net als Zonneveld en Jasper Ockeloen getuige was van een botsing van Ivar Slik met een auto.

De winnaar van Unbound 2022, de eerste die niet uit de Verenigde Staten kwam, botste frontaal op een grote truck en kwam er uiteindelijk nog redelijk goed vanaf. Op het eerste oog leek het ernstig, maar inmiddels is hij goed herstellende van zijn hersenschudding en ziet het ernaar uit dat hij met zijn fietsmaten terug kan vliegen naar Nederland.

Zonneveld beschreef Unbound in zijn voorbeschouwende podcast als volgt. 'Het is een soort vooroorlogse race, alsof je de Tour van 1912 rijdt', vervolgt hij. 'Maar dan met het materiaal van nu, zonder volgauto's of informatie en dergelijke. Daarom moet je altijd blijven rijden, en dat is ook het mooie. Daarbij voelt het als een soort woestijn. Jasper Ockeloen vergeleek het als een kikker in kokend water: als je het water steeds warmer zet, voelt een kikker niet dat die in kokend water zit. Zo voelt het hier ook: als je te hard gaat, ben je jezelf aan het overkoken.'

Enfin, daar begonnen de coureurs dus vroeg in de Amerikaanse ochtend (05.50 uur plaatselijke tijd) aan: een calvarietocht door de Amerikaanse outback van meer dan 320 kilometer, over scherpe stenen en geheel zelfvoorzienend. Het verloop van de eerste kilometers had wat weg van een wegkoers, met een vroege vlucht die ontstond in de eerste tien mijl: Orsted (Noorwegen), Kongstad (Denemarken), Wark en Zayvalov (Verenigde Staten) waren present.

Zonneveld en Bakelants relatief vroeg in de aanval

Zelfs Wisniowski en Mohoric lieten hun neus al even van voren zien, maar titelverdediger Swenson zat aan het wiel van de Sloveen vastgekleefd. Een ander groepje had even later meer succes, waar vanuit Nederbelgisch oogpunt interessante namen in te vinden waren: Zonneveld en Bakelants schoven mee, samen met ex-prof Sebastian Schönberger (Oostenrijk), Looser (een Zwitser) en de Amerikaan Borstelman.

Lees verder onder de foto.

Deze groep werd even later weer ingerekend, waarna het kaf voor een eerste maal van het koren leek te worden gescheiden op de sector Little Egypt. Een groep van 22 renners had na 113 mijl plots voorgift, met daarbij onder meer Piotr Havik, Joris Nieuwenhuis, Swenson, Chad Haga, Petr Vakoc, Pete Stetina en Paul Voss.

Mannen als Zonneveld, Van Avermaet, Ockeloen (halve minuut), Bakelants, Daniel Oss (drie minuten), Ten Dam (vijf minuten), Dekker, Terpstra (acht minuten) reden op dat moment al vrij ver van achter, terwijl er van Mohoric in de doorkomsttijden plots geen sprake meer was. De Sloveen reed plots op veertien minuten en daar was dus vermoedelijk pech de oorzaak van.

Zonneveld en co wisten terug te keren van voren en de Nederlander besloot er direct maar een versnelling bij te gooien, waar ook reactie op volgde van ex-Sunweb-renner Haga. Morton zag het gevaar en maakte de oversteek naar voren, waarna het drietal vrij snel een mooie voorgift bijeen wist te fietsen. De rest van het pak zag hen niet meer terug en uiteindelijk hield Morton Haga af.

Daarachter viel de groep ook uiteen, waarbij Van Avermaet, Stetina, Havik, Kongstad, Russel Finsterwald, Mattia de Marchi, Torbon Rjoed en Simen Svendsen aan de goede kant van de medaille zaten. Havik eindigde uiteindelijk net als vierde, achter Kjongstad.

Uitslag Unbound 2024

1. Lachlan Morton in 9 uur, 11 minuten en 47 seconden
2. Chad Haga ''
3. Tobias Kongstad + 3.36
4. Piotr Havik ''
5. Mattia de Marchi + 3.41
6. Simen Nordahl Svendsen + 4.41
7. Greg Van Avermaet + 4.47
8. Payson McElveen ''
9. Sebastian Schönberger ''
10. Dylan Johnson ''
14. Keegan Swenson + 8.49
20, Lars Loohuis + 13.21
28. Jan Bakelants + 19.54
31. Thijs Zonneveld + 19.58
32. Freddy Ovett ''
34. Jasper Ockeloen' + 23.33
38. Joris Nieuwenhuis + 33.18

41. Petr Vakoc + 35.40
42. Thomas Dekker ''
43. Daniel Oss ''
50. Laurens ten Dam + 35.53
51. Niki Terpstra + 37.46

83. Lawrence Naesen + 1:13.11
94. Jelle van Damme + 1:35.04

DNF: Matej Mohoric, Matevz Govekar, Lukasz Wisniowski

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws