Favorieten etappe 1 Critérium du Dauphiné 2024 | Pedersen tegen man-in-vorm Bennett? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 1 Critérium du Dauphiné 2024 | Pedersen tegen man-in-vorm Bennett?

Favorieten etappe 1 Critérium du Dauphiné 2024 | Pedersen tegen man-in-vorm Bennett?

De Giro is gedaan, de eerste voorbereidende hoogtestages op de Tour de France zijn achter de rug en dat houdt in dat we gaan beginnen met de belangrijke voorbereidingskoersen op La Grande Boucle. Te beginnen met het Critérium du Dauphiné, dat zondag van start gaat. In de Leiderstrui nam de eerste rit onder de loep.

Parcours etappe 1 Critérium du Dauphiné 2024

dauphine 2024 etappe 1

Starten doen de coureurs in het midden van Frankrijk, waar Saint-Pourçain-sur-Sioule de eer heeft gekregen om start- en finishplaats te zijn van de openingsrit van deze editie van het Critérium du Dauphiné. Koos de organisatie in het verleden nog wel eens voor zware etappes om mee te beginnen, dit keer doen we met het met één van de (relatief) makkelijkere dagen in deze etappekoers.

Vanuit het vertrek in deze 172,5 kilometer lange dag trekken we naar het gedeelte waarin de meeste hoogtemeters verstopt zitten, met achtereenvolgens de Côte de Jenzat (1,4 km a 6,9%), Côte de Gannat (2,5 km a 6,0%) en Côte de Chouvigny (2,4 km a 7,9%) als obstakels in de eerste vijftig kilometer. Het is in deze fase dat er ook een sterke kopgroep weg kan gaan rijden.

Vervolgens zetten we langzaamaan koers richting Saint-Pourçain-sur-Sioule, waar nog twee lokale rondes van dertig kilometer verreden moeten worden. Daarin zit nog een listige heuvel inclusief afdaling, maar met een lange, laatste rechte lijn van meer dan vier kilometer verwachten we daar weinig van. Voor klassementsploegen als Visma | Lease a Bike, BORA-hansgrohe, Soudal Quick-Step en UAE-Team Emirates zal vooral het positioneren van belang zijn.

De laatste keer dat een grote koers aankwam in Saint-Pourçain-sur-Sioule, was in 2015. Toen finishte de derde etappe van Parijs-Nice van dat jaar in de plaats, met Michael Matthews als winnaar.

Beklimmingen
17,5 km: Côte de Jenzat (1,4 km a 6,9%)
26,9 km: Côte de Gannat (2,5 km a 6,0%)
44,4 km: Côte de Chouvigny (2,4 km a 7,9%)

Tijden
Start: 12.50 uur
Finish: rond 16.50 uur

Weer etappe 1 Critérium du Dauphiné 2024

In de ochtenduren is er nog wel wat kans op regen in Saint-Pourçain-sur-Sioule, maar het lijkt er niet op dat de coureurs daar later op de dag last van gaan krijgen. Met een temperatuur van 16 graden Celsius is het aan de frisse kant voor de tijd van het jaar.

Favorieten etappe 1 Critérium du Dauphiné 2024

Het Critérium du Dauphiné is nu niet echt een koers waarbij je meteen aan sprinters denkt, gezien het aantal hoogtemeters dat er doorgaans overwonnen moet worden. Toch kiezen er elk jaar weer een aantal snelle mannen voor de koers, al dan niet om hardheid op te doen voor de belangrijke wedstrijden die volgen de komende maanden.

Voor deze eerste etappe zien we twee absolute topfavorieten, te weten Mads Pedersen van Lidl-Trek en Sam Bennett van Decathlon AG2R. De Deen ging naar goede gewoonte niet mee op hoogtestage met zijn ploeggenoten, maar heeft met Alex Kirsch, Ryan Gibbins en toch ook Toms Skujins drie mannen tot zijn beschikking met wie hij naar de oorlog kan.

Bennett toonde recent in de Vierdaagse van Duinkerke dat hij in bloedvorm is, wat eigenlijk geldt voor zijn gehele ploeg. Met Dorian Godon, Edvald Boasson Hagen en lead-out Oliver Naesen heeft hij ook enkele sterke coureurs aan zijn zijde. Mocht de Ier de zegebloemen kunnen grijpen, dan zou het zijn eerste WorldTour-zege sinds 2022 zijn.

sam bennett

Voor het overige zijn er nog enkele ploegen die met een sprinter afreizen, al hebben we het dan in veel gevallen over beter klimmende types als Milan Menten (Lotto-Dstny), Magnus Cort (Uno-X) en Hugo Page (Intermarché-Wanty), Fred Wright (Bahrain Victorious), Ivan Garcia Cortina (Movistar), Emils Liepins (dsm-firmenich PostNL), Clément Venturini (Arkéa - B&B Hotels) en Davide de Pretto (Jayco AlUla).

Vanuit Nederlands oogpunt kunnen Lars Boven (Alpecin-Deceuninck) en Ide Schelling (Astana Qazaqstan Team) mogelijk een ereplaats uit het vuur slepen, al dan niet via een vroege vlucht. Voor dat scenario nomineren we ook nog pakweg een Derek Gee (Israel-Premier Tech) of Jonas Rutsch (EF Education-EasyPost), hardrijders van dienst.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor etappe 1 Critérium du Dauphiné 2024?

Topfavoriet: Mads Pedersen (Lidl-Trek) en Sam Bennett (Decathlon AG2R)
Outsiders: Milan Menten (Lotto-Dstny), Magnus Cort (Uno-X) en Hugo Page (Intermarché-Wanty)
Long shots: Fred Wright (Bahrain Victorious), Ivan Garcia Cortina (Movistar), Emils Liepins (dsm-firmenich PostNL), Clément Venturini (Arkéa - B&B Hotels), Lars Boven (Alpecin-Deceuninck) en Ide Schelling (Astana Qazaqstan Team)

Poll

Wie wint etappe 1 van de Dauphiné?

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news