Kaitlin Armstrong veroordeeld tot negentig jaar cel voor moord op graveltalent Wilson, ouders slachtoffer reageren Gravel
Gravel

Kaitlin Armstrong veroordeeld tot negentig jaar cel voor moord op graveltalent Wilson, ouders slachtoffer reageren

Kaitlin Armstrong veroordeeld tot negentig jaar cel voor moord op graveltalent Wilson, ouders slachtoffer reageren

De beroemdste gravelrace ter wereld, Unbound Gravel, werd vorig jaar gewonnen door Ivar Slik. De beulstocht in Kansas (Verenigde Staten) werd toentertijd echter overschaduwd door de moord op Anna Moriah ‘Mo’ Wilson, één van de grootste talenten in de discipline. Kaitlin Armstrong, een andere gravelrijdster, was hoofdverdachte in de zaak en werd donderdagavond door een jury in Texas schuldig verklaard. Er hangt haar een celstraf van liefst 99 jaar boven het hoofd, zo meldt Cyclingnews.

Even terug in de tijd: de toen 25-jarige Wilson werd in mei, een paar dagen voor haar 26ste verjaardag dood aangetroffen in een appartement in Austin (Texas). Het was duidelijk dat ze met pistoolschoten om het leven gebracht was. De politie had al snel een dader in het vizier, zijnde de dan 34-jarige Armstrong. De recherche lijkt daarbij ook al vrij snel een motief achterhaald te hebben...

Wilson had affaire met Strickland, wiens relatie met Armstrong 'op pauze' stond

Wilson had in 2022 namelijk een kortstondige relatie met gravelcoureur Colin Strickland, die in 2019 Unbound bijschreef op zijn palmares. Volgens Strickland had hij de relatie met Wilson toen zijn relatie met Armstrong 'op pauze' stond. Op die gitzwarte 11 mei was Wilson eerst gaan dineren met Strickland, die haar daarna thuisbracht op de motor. Strickland vertrok vervolgens zelf ook weer, waarna niet veel later zijn jeep werd gespot bij het desbetreffende appartement waarin Wilson verbleef. Wilson wordt vervolgens dood teruggevonden. Na het zien van beveiligingsbeelden en het vinden van het moordwapen in het huis van Strickland en Armstrong, wordt de volgens getuigen 'erg jaloerse' Amstrong gearresteerd.

Vanwege een procedurefout rond haar geboortedatum werd Armstrong al snel weer vrijgelaten, waarna ze op de vlucht slaat. Ze werd voor het laatst gesignaleerd op een vlucht tussen Austin en New York, maar daarna ontbrak ieder spoor. Uiteindelijk werd duidelijk dat ze met het paspoort van haar zus naar Costa Rica gevlucht was. Pas na 43 dagen werd ze aldaar aangehouden en uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Celstraf van maximaal 99 jaar dreigt voor Armstrong, die in oktober uit gevangenis probeerde te ontsnappen

Het hierboven beschreven verhaal zorgde ervoor dat er een rechterlijke procedure in gang werd gezet. Het DNA van Armstrong was immers op een fiets van Wilson gevonden. Die fiets was in de buurt van het plaats delict aangetroffen. Ook een aantal bij het pistool van Armstrong horende kogels waren gevonden, waardoor de aanklager met een duidelijk verhaal op de proppen kwam. 'Niemand anders ter wereld heeft met dat pistool geschoten en had haar DNA op de plaats delict. Niemand anders verliet de plaats van de moord in de Jeep van Kaitlin Armstrong twee minuten na de moord', zo tekende de aanwezige pers op.

In Amerika wordt er flink gestraft en om die reden hangt Armstrong, die Wilson naar verluidt regelmatig volgde via fietsapp Strava, een celstraf van maximaal 99 jaar boven het hoofd. Bovendien kan er nog een extra aanklacht bij komen, aangezien Armstrong vorige maand probeerde te ontsnappen uit de gevangenis. Bij die vluchtpoging liep ze meerdere verwondingen op. Mocht Armstrong inderdaad ook voor die poging veroordeeld worden, komt er nog maximaal 20 jaar celstraf bij.

Laurens ten Dam en Thomas Dekker zaten aan tafel bij Strickland toen de politie het nieuws meldde

Een opvallend gegeven rondom de moord die de gravelscene in haar greep hield: ex-prof Laurens ten Dam, heden ten dage fervent gravelracer, maakte het noodlottig liefdesdrama van dichtbij mee. In één van de episodes uit de Live Slow Ride Fast-podcast vertelde de Nederlander dat hij en Thomas Dekker uitgerekend op het moment dat de politie het nieuws aan Strickland meldt, tegenover de Amerikaan zitten. 'We wilden Colin een hart onder de riem steken. Eigenlijk zouden we zelfs in zijn huis slapen, het huis dat helemaal onderzocht werd en waar het vermoedelijke moordwapen gevonden werd. Maar toen werd Colin gebeld, waar we bij zaten. De politie. Dat zijn auto gezien was bij het huis waar Moriah vermoord was. Je had zijn gezicht moeten zien. Hij had ons niets verteld', aldus Ten Dam.

'Zelf wilde hij misschien wel tegen beter weten in geloven in de onschuld van Kaitlin', vertelde Ten Dam er verder nog over. 'We dachten ook dat we zouden worden aangehouden door de politie, want we waren kort na de moord gewoon 24 uur met Colin geweest. Dat is niet gebeurd, maar het was heel eng.'

Op 14 mei 2022, drie dagen na de moord op Wilson, stond de Gravel Locos-wedstrijd op de planning. Het was de race die Wilson eigenlijk had moeten rijden. Een ontroostbaar gravelpeloton besluit om de koers uiteindelijk toch te rijden. Jasper Ockeloen passeerde de meet als eerste, maar juichte niet. In plaats daarvan nam hij zijn helm af en staarde hij naar de grond.

Update - 18 november 2023 (8.30 uur): Armstrong veroordeeld tot negentig jaar lange opsluiting, familieleden betrokkenen reageren

De rechtbank in de Amerikaanse stad Austin heeft Kaitlin Armstrong veroordeeld tot negentig jaar cel en een geldboete van tienduizend dollar vanwege de moord op gravelrenster Moriah Wilson. De jury besliste dat Armstrong de moord met voorbedachte rade pleegde, al kan ze wel voorwaardelijke vrijlating aanvragen wanneer ze de helft van haar straf (45 jaar dus) heeft uitgezeten. Daarmee komt er een einde aan de moordzaak, die de Verenigde Staten een jaar in zijn greep hield.

Cyclingnews tekende vanuit de rechtszitting reacties van familieleden van de betrokkenen op. 'Ik haat wat je mijn mooie dochter hebt aangedaan', richtte Wilsons moeder Karen zich tot Armstrong. 'Het was erg egoïstisch en laf. Het was enorm laf. De moord heeft verdriet op verdriet op verdriet veroorzaakt', zo stelde ze. 'Dit trieste verhaal is een perfect voorbeeld van waarom integriteit en eerlijkheid cruciaal zijn in onze persoonlijke relaties en hoe oneerlijkheid vaak tot onbedoelde gevolgen kan leiden', voegde Wilsons vader Eric daaraan toe. 'Onze levens zijn voor altijd veranderd, maar met deze uitdagende beproeving achter de rug zijn we klaar om verder te gaan en onze genezing voort te zetten. We zullen dit doen met Moriah's sterke, vastberaden, zachte en vriendelijke geest.'

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news