Slik wint in door regen gedomineerde Unbound Gravel, kilometerslange solo Ten Dam Wielrennen
Wielrennen

Slik wint in door regen gedomineerde Unbound Gravel, kilometerslange solo Ten Dam

Slik wint in door regen gedomineerde Unbound Gravel, kilometerslange solo Ten Dam

Ivar Slik heeft in een door regen gedomineerde Unbound Gravel zijn favorietenrol waargemaakt. De Nederlandse coureur was in de finale de snelste van een klein groepje, waarbij ook Laurens ten Dam betrokken was. Die finishte uiteindelijk als vierde, na het eerst zeer lang solo te hebben geprobeerd.

De Unbound Gravel, de zwaarste gravelkoers van het jaar, met als langste afstand 200 mijl (!). Steeds meer (voormalig) wegrenners vinden hun weg naar de gravelscene. Namens Nederland is het vooral Ten Dam die de gravelpassie aanwakkert. Daarin vindt hij gezelschap van zijn vriend Thomas Dekker. Ten Dam heeft het gravelkoersen vooral sinds vorig jaar serieus opgepakt en dat legde hem geen windeieren. Zo werd hij gelijk al tweede in de Unbound Gravel. Toen ging de winst naar voormalig Team Sky-renner Ian Boswell.

Ook dit jaar deed Ten Dam een gooi naar de zege. Zelf sprak hij eerder wel zijn twijfels uit, daar de voorbereiding minder soepel verliep dan een jaar eerder. Daar bleek tijdens de koers echter weinig van. Ten Dam ging al snel volle bak. Eerst geraakte hij voorop met Paul Voss. Daarna was het even zoeken naar de Nederlander, want slecht weer (lees: veel regen) zorgde voor problemen met de live tracking van de deelnemers, waaronder dus Ten Dam.

Kilometerslange solo Ten Dam

Ten Dam ging onder het noodweer niet gebukt, want na een nieuwe update bleek de Nederlander op kop te rijden met Mattia Di Marchi. De twee hadden op dat moment twee minuten voorsprong op een achtervolgende groep van dertien renners. Ten Dam liet de Italiaan zelfs achter en begon aan een lange solo-onderneming. Hij moest namelijk nog wel 80 mijl afleggen, in kilometers is dat 128 (!) kilometer. Elf renners zouden op dat moment op twee minuten volgen.

De mooie uitgangspositie van Ten Dam werd echter tenietgedaan door een verandering van de wind, waardoor hij die tegen had. De Nederlander werd vervolgens ingelopen en achtergelaten door vijf mannen. Boswell (winnaar van vorig jaar), Alexey Vermeulen (voormalig Jumbo-Visma), ex-renner Peter Stetina, Keegan Swenson en Ivar Slik, die de Nederlandse eer na het afhaken van Ten Dam hoog moest houden. Op dat moment moest er nog 53 mijl gekoerst worden.

Slik snelt naar de zege

In een spannende slotfase vocht dat groepje het uit om de zege. Nadat Boswell een aanval had geplaatst op een heuveltje, moest Vermeulen de rest laten gaan. Een sterke Ten Dam kon nog terugkeren, maar was vervolgens in de sprint om de overwinning niet meer opgewassen tegen zijn concurrenten. Slik beschikte echter nog wel over snelle benen en klopte Swenson (tweede) en Boswell (derde). Zijn winnende tijd was 9 uur, 22 minuten en 4 seconden.

Nog meer Nederlanders zorgden voor prima resultaten in Unbound Gravel. 36 minuten nadat Slik als winnaar over de streep kwam, finishte Jasper Ockeloen als 16e. Dekker kwam 12 minuten daarna aan bij finish. Daarmee finishte hij uiteindelijk als 21e.

Uitslag Unbound Gravel 2022

1. Ivar Slik
2. Keegan Swanson + 0.01
3. Ian Boswell "
4. Laurens ten Dam + 0.08
5. Alexey Vermeulen + 0.23
6. Rob Britton + 2.22
7. Russel Finsterwald + 6.18
8. Peter Stetina + 8.56
9. Payson McElveen + 9.11
10. Adam Robertge + 10.24

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws