Keegan Swenson kraait victorie in Unbound, strijdvaardige Laurens ten Dam finisht als vierde Gravel
Gravel

Keegan Swenson kraait victorie in Unbound, strijdvaardige Laurens ten Dam finisht als vierde

Keegan Swenson kraait victorie in Unbound, strijdvaardige Laurens ten Dam finisht als vierde

Keegan Swenson heeft de prestigieuze gravelkoers Unbound gewonnen. De 29-jarige Amerikaan wist, na maar liefst 320 kilometer koers over onverharde wegen, de sprint te winnen van een klein groepje. Laurens ten Dam probeerde het nog met een late aanval, maar werd bijgehaald en sprintte naar een vierde plaats.

De race, die wordt verreden in de regio van Emporia, in de staat Kansas, staat naast de vele gravelpaden ook bekend om een koers waar geluk en pech een grote factoren zijn. Zo kregen de Nederlanders in deze koers te maken met de nodige pech, waardoor een aantal van hen de koers zelfs moest verlaten.

Kan de 'Dutch Mafia' Unbound voor de tweede keer winnen?

Al in het eerste koersuur kreeg Piotr Havik te maken met mechanische pech. Bij de Zuid-Hollander, jarenlang wegcoureur en zelfs stagiair bij het toenmalige Katusha-Alpecin, viel zijn derailleur van zijn fiets door de modder op het parcours. Even later kwam het bericht van Thijs Zonneveld, die met een bebloede knie ook de strijd moest staken.

De koers zelf ging natuurlijk door, waar we toch een Nederlander in terug zagen. Good-old Laurens ten Dam leidde na dik zes uur koersen de kopgroep, met onder anderen graveltoppers Lachlan Morton, Petr Vakoc, Peter Stetina en Ian Boswell. Op dat moment achtervolgde een andere Nederlander, Jasper Ockeloen, in een kleine groep deze kopgroep. De achterstand van dat groepje bedroeg echter al wel elf minuten. Ook oud-wegcoureur Jan Bakelants bevond zich in die achtervolgende groep.

Ten Dam ziet verrassingsaanval in de kiem gesmoord worden, Swenson schrijft na sprint van uitgedunde groep de prestigieuze gravelrace op zijn naam

De grote afwezige in de kop van de koers was overduidelijk de winnaar van de vorige editie, Ivar Slik. De Noord-Hollander is mogelijk ook door pech teruggeslagen, aangezien zijn achterstand op een zeker moment meer dan een half uur betrof.

Het was uiteindelijk het zevenkoppige elite-groepje dat de strijd om de zege in 'de Elfstedentocht van het wielrennen' ging uitvechten. Ten Dam trok op zestien kilometer van de meet ten aanval, maar de 42-jarige ex-Rabobank-prof zag dat zijn solo-onderneming geen lang leven beschoren was. Na een ware uitputtingsslag moest uiteindelijk een sprint uitkomst bieden. In die spurt toonde Swenson, die tevens fervent mountainbiker is, zich de allersterkste. Hij verwees Petr Vakov en 'goededoelenfietser' Lachlan Morton (EF Education-EasyPost) naar respectievelijk de tweede en derde plaats. Ten Dam viel net buiten het podium en moest genoegen nemen met een vierde stek.

Eenieder die een diepere duik in de uitslagen neemt, ziet dat Ockeloen uiteindelijk als tiende over de meet kwam. Bakelants sloot zijn Unbound-debuut als veertiende af. Ook AG2R Citroën-klimmer Larry Warbasse gaf acte de présence in Kansas. Hij eindigde op een negentiende plaats. Slik werd 36e, op bijna twee uur achterstand van Ten Dam en co.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news