Column: Als Dumoulin gaat moet Sunweb alles op fusie met Van der Poel zetten IDL-producties

Column: Als Dumoulin gaat moet Sunweb alles op fusie met Van der Poel zetten

Door Ward Hilhorst 15 augustus 2019 | 08:02


Deze tijd van het jaar is altijd wat leegjes wat wielrennen betreft. Natuurlijk hebben we te maken met het verschrikkelijke drama rond Bjorg Lambrecht. Natuurlijk hebben we afgelopen weken een fenomenale Remco Evenepoel gezien. Natuurlijk wordt er op dit moment in de grootste meerdaagse Nederlandse koers rondgereden. Maar toch. Als wielerfanaat zijn het de weken tussen San Sebastian en de Vuelta die het saaiste stukje jaar vormen.

Toch is er een ding dat in deze tijd altijd de kop op steekt: de transfergekte. Wielrennen is geen voetbal, er zijn elk jaar maximaal tien echt grote transfers, maar het zegt heel erg veel over de ambities van de ploegen voor het komende seizoen. De transfergeruchten en de bevestigde overstappen zijn dus zeker genoeg om mij tot de Vuelta bezig te houden.

Ook dit jaar is er weer veel rumoer op de markt. Trek-Segafredo haalt Vincenzo Nibali en hoopt een paar laatste topprestaties uit zijn carrière te persen. Movistar kijkt naar de toekomst en haalt Enric Mas, terwijl ze Mikel Landa verliezen aan Bahrain-Merida. CCC Team haalt Ilnur Zakarin binnen. Ook aan de sprints hebben zij gedacht, Matteo Trentin is daarvoor gehaald. Hij is niet de enige sprinter die verkast, zijn landgenoot Elia Viviani vertrekt naar Cofidis, waar hij Nacer Bouhanni vervangt.

Dit jaar kijk ik met speciale aandacht naar het transfergedrag van Team Sunweb. Tot nu toe hebben ze al flink toegeslagen. Drie talenten, Alberto Dainese, Mark Donovan en Thymen Arensman, zijn vastgelegd. Daarnaast zijn de Duitsers Nico Denz en Jasha Sütterlin binnengehaald. Vooral die laatste twee zijn op dit moment interessant. Toch zoeken we nog antwoord op twee enorme vraagstukken, die de doelen van Team Sunweb in 2020 nogal zullen beïnvloeden.

Vraagstuk 1: blijft Tom Dumoulin bij Team Sunweb?

Het dossier is intussen enorm. De geruchten dat Tom Dumoulin vanaf komend jaar voor Team Jumbo-Visma zal gaan rijden, zijn bijna niet te missen. Het verlies van Dumoulin zou veel veranderen aan de manier van koersen van deze ploeg. Wilco Kelderman is erg goed, maar niet goed genoeg om alle ballen op te spelen voor de Tour. Sam Oomen is super talentvol, maar is nog te jong om een hele ploeg om zich heen te laten bouwen voor de grote ronden.

Mocht Dumoulin vertrekken, is het dus een goede zaak dat Denz en Sütterlin zijn aangetrokken. Ze kunnen zich redden in de klassiekers en geven Team Sunweb de mogelijkheid meer een rittenkapersploeg te worden. Mocht Dumoulin blijven is dat een ander verhaal. Hoe hard beide Duitsers ook kunnen fietsen, ze zijn niet in staat om een kopman in het hooggebergte nog bij te staan. Kortom, het aankoopbeleid van de ploeg is tot nu toe niet gericht op Dumoulin.

Vraagstuk 2: fuseren wielerploegen Sunweb en Corendon?

De reisbureaus Sunweb en Corendon gaan fuseren. Eerst leek dat niets te betekenen voor de wielerploegen, maar nu lijkt dat toch wat onzeker. Misschien duurt het nog een jaar, maar het zou betekenen dat er renners moeten zijn die Mathieu van der Poel kunnen ondersteunen in het halen van zijn doelen. Naast de Olympische Spelen op de mountainbike, liggen zijn doelen volgend jaar voornamelijk in de klassiekers.

Team Sunweb heeft op dit moment geen enorm zwakke klassiekerploeg. Nikias Arndt is een enorm sterke knecht in de voorjaarskoersen, en Søren Kragh Andersen heeft het talent om wat uit te richten. Toch kunnen ze op geen manier wedijveren met de grote ploegen. Mocht het van een fusie komen, moesten er dus wel wat gerichte aankopen komen om Van der Poel aan zijn gewenste resultaten te helpen. Mannen die het zware eendagswerk aankunnen. Mannen als Denz en Sütterlin. Kortom, het aankoopbeleid van de ploeg lijkt zeer geschikt voor de komst van Van der Poel.

Conclusie: Vertrekt Dumoulin, moet die fusie er komen

De conclusie voor Team Sunweb is voor mij duidelijk. Als Dumoulin vertrekt, is een fusie met de ploeg-Van der Poel de enige manier om nog een ploeg van naam te blijven. De focus zal verlegd moeten worden van klassementen naar eendagskoersen en etappeoverwinningen. Dat verleggen zal wat tijd kosten, maar als er een man die bewezen heeft altijd en overal te kunnen winnen, is het Van der Poel. Er zou wat mij betreft dus geen beter moment zijn voor Team Sunweb om een ander soort ploeg te worden.

De antwoorden op de twee vraagstukken zullen ooit komen, maar het kan nog even duren. Tot die tijd blijft het speculeren wat ploegen nou met bepaalde transfers willen bereiken. Want hoe graag we ook zouden willen dat de tijd even stil staat ten tijden van een tragische gebeurtenis als de dood van Bjorg Lambrecht, er moet aan 2020 gedacht worden. Ondanks de koers-komkommertijd maakt dat de augustus-maand toch altijd spannend. Totdat de Vuelta begint mag deze gekte voor mij de gemoederen in ieder geval bezig blijven houden. (Foto: Proshots)

Ward Hilhorst

Lees 2 Reacties

Tags:

Reacties

Seggg
14 Aug 2019 om 22:22

Leuk bedacht maar gaat niet gebeuren. En ik kan het weten...
1 Canyon zit op de eerste rij....
2 Je gaat er vanuit dat Corendon Travel sponsort. Corendon Travel en Hotels zijn nu 2 verschillende organisaties. Met 2
verschillende eigenaren. De een wil wel door en de ander niet. Hotels wil wel door. Snapje....

Rob1!
14 Aug 2019 om 16:29

Leuk gedacht maar lijkt me erg onwaarschijnlijk. Van Cervelo afscheid nemen (Matthieu heeft contract met Canyon) zal nog wel lukken maar Matthieu gaat altijd zijn eigen weg. Het dwangmatige beslissen vóór renners en het micromanagement via excell-tabellen zijn zaken die Matthieu niet wil. Vanuit Sunweb een leuke move maar Matthieu lijkt me een intelligente jongen die (terecht!) zijn eigen weg blijft volgen en niet in het neurotische controlegedrag van Sunweb terecht wil komen. En waar STERREN vooral zich moeten realiseren dat ze niet belangrijker zijn dan de rest, en vooral braaf moeten luisteren naar de stalorders van Der Iwan. Maar goed, speculeren zeker in de zomermaanden: altijd leuk.

Reageer


Meer nieuws