Column: Geef 'rijpe' Wout Poels de kans om vleugels uit te slaan als kopman IDL-producties

Column: Geef 'rijpe' Wout Poels de kans om vleugels uit te slaan als kopman

Door Marijn van den Berge 19 september 2019 | 10:30


‘Sunweb de perfecte ploeg om Poels uit ijzeren wurggreep Sky te verlossen.’ Die titel had een column die ik in juni 2018 voor deze site schreef. Want hoewel Sky een kopmanschap beloofde voor Wout Poels in de grote rondes, werd dat telkens maar uitgesteld. Namen als Tao Geoghegan Hart, Gianni Moscon, Michal Kwiatkowski en David de la Cruz klopten destijds aan de deur. En vooral Egan Bernal, die volgens de ploegleiders destijds in 2021 voor de Tourzege zou gaan. Nou, ja de rest is geschiedenis.

Sinds die column is de wurggreep waarin Sky/INEOS Poels houdt alleen maar strakker geworden. Bernal heeft inmiddels de Tour gewonnen, Geraint Thomas werd vlak na die column Tourwinnaar en Chris Froome is nog steeds de aap die bovenaan de rots zit. Het is dat Froome bijna te pletter sloeg in het Criterium du Dauphiné. Dat was ook de enige reden dat Poels deze Vuelta eindelijk zijn kansje kreeg. Het mislukte echter jammerlijk. Een succesverhaal zou echter weinig veranderen: met Richard Carapaz tekende er opnieuw een alfamannetje die onze Wout verder naar beneden duwde.

Ik ben blij dat Poels eindelijk weg is bij INEOS. Het werd niet Sunweb, zoals ik in 2018 hoopte, maar Bahrain-Merida. Een goede ploeg voor Poels, waar hij sterke klimmers om zich heen heeft en waar hij zichzelf eindelijk kan ontplooien als kopman. Bovendien blijft er bij Sunweb zodoende genoeg ruimte voor Wilco Kelderman en Sam Oomen om zich te ontwikkelen. Het is niet erg dat hij in de Tour moet rijden voor Landa, dat was te verwachten, maar eindelijk gaan we zien wie Poels nou echt is.

En daar zijn de meningen over verdeeld. Ik weet dat je nooit naar Facebook-experts moet luisteren, maar als ik de comments lees en op Twitter de commentaren zie, ook van de wielerkenners, is er vooral héél véél twijfel over Poels. Hij zou geen kopman kunnen zijn, hij zou mentaal niet sterk genoeg zijn, kortom: hij gaat faliekant mislukken als kopman. En ik begrijp het, zijn verleden met pech en valpartijen spreken tegen hem. En zijn mislukte Vuelta is genoeg bewijs dat hij een pannenkoek is. Toch?

Nou, vanaf deze plek wil ik Wout Poels verdedigen. Ten eerste is het ontzettend kortzichtig om hem af te rekenen op zijn Vuelta-prestaties. Pas een week van tevoren wist hij dat hij naar Spanje ging. Een maandenlange voorbereiding met een miljoen hoogtemeters en 24/7 calorieën tellen heeft hij dus niet gehad. ‘Ik voelde me goed op de fiets en er was een plek vrij’, was de enige reden van Poels om de Vuelta te fietsen. Met een paar mooie aanvallen heeft hij het misschien wel niet zo slecht gedaan.

Ja, Poels is 31 en moet zich nog gaan bewijzen als kopman, maar weet u eigenlijk wel wat hij heeft gepresteerd? Poels heeft sinds 2015 zes (!) grote rondes gewonnen. In 2015 en 2016 de Tour met Froome, in 2017 de Vuelta met Froome, in 2018 de Giro én de Tour met Froome en Thomas en in 2019 stond hij er in Frankrijk met Bernal. Welke Nederlander kan hem dat nazeggen? Natuurlijk is het als knecht anders, maar Poels weet als geen ander hoe het is om drie weken op topniveau te rijden, drie weken jezelf binnenstebuiten te trekken, drie weken jezelf bergop te slepen en bergaf te storten. En dat voor een ander. Misschien kan hij voor zichzelf wel nóg dieper gaan.

De bijna 32-jarige Poels is gerijpt onder de vakkundige vleugelen van Chris Froome en Dave Brailsford. Het is nu tijd om uit te vliegen, om zelf de vleugels uit te slaan. Geef hem de tijd. Geef hem de voorkeur van de twijfel. Geef hem het vertrouwen. Geef hem de onvoorwaardelijke steun die ‘wij’ Nederlanders voor een sportman kunnen hebben. Misschien is niet Tom, niet Steven, maar Wout Poels uit Venray wel de volgende Nederlandse groterondewinnaar. De beste dranken rijpen immers ook lang. (Foto: Sirotti)

Marijn van den Berge (E-mail: marijn@indeleiderstrui.nl / Twitter: @Marijnvdberge97 )

Lees 2 Reacties

Tags:

Reacties

19.8
20 Sep 2019 om 18:42

De vuelta van dit jaar was inderdaad niet representatief. Laten we hem de kans geven om het komende seizoen naar het kopmanschap in te richten, en pas daarna een oordeel vellen. Dat lijkt me wel zo eerlijk. Ik heb wel vertrouwen in Wout Poels ; )

Zjoepke
20 Sep 2019 om 17:49

Geef 'rijpe' Wout Poels de kans om vleugels uit te slaan als kopman..... Helemaal mee eens!

Reageer


Meer nieuws