Column: Iedereen op de racefiets naar het Malieveld, want waar is Bauke? IDL-producties

Column: Iedereen op de racefiets naar het Malieveld, want waar is Bauke?

Door Aljan Wassens 28 november 2019 | 11:30


Het spelletje 'Waar is Waylon' werd een paar jaar terug een tijdje in de entertainmentmedia gespeeld. De zanger was na een succesvol Eurovisie Songfestival van de radar verdwenen. Hetzelfde soort spelletje heb ik de afgelopen week gespeeld. Eigenlijk vanaf het moment dat de shortlist voor de titel Sportman van het Jaar bekend werd. Mijn variant heet: 'Waar is Bauke?'

Zes keer scannen maar nee, hij staat er echt niet tussen. Respect voor alle mannen die op de lijst staan. Veel van hun prestaties waren een genot om naar te kijken het afgelopen jaar. Je hoort mij niet klagen over de naam Michael van Gerwen, wat een beest. Niks dan respect voor Roel Boomstra, een absolute wereldtopper. Toch bevreemdt de afwezigheid van Mollema. 

Wel Van Dijk, Verstappen en Kruijswijk, geen Mollema

De lijst bestaat voor het overgrote deel uit wereldkampioenen. Het zou een logische grens zijn om te trekken, alhoewel er niet in elke sport elk jaar een WK wordt georganiseerd, dus ook voor uitzonderingen zijn logische redenen. Virgil van Dijk won bijvoorbeeld wel de Champions League met Liverpool, meer kan je in een voetbalseizoen bijna niet bereiken. Die wereldtitel moet over drie jaar maar komen. 

Neem een Max Verstappen. Hij werd geen wereldkampioen, kwam niet eens in de buurt. En ook ik genoot dit jaar, met inhaalactie na inhaalactie. Nooit opgeven. Maar toch: drie van de twintig races sloot hij winnend af. Hij staat wel op de lijst. En wat te denken van de nominatie voor Steven Kruijswijk. Landgenoot in hetzelfde peloton als Mollema. Hij won dit jaar individueel helemaal niks, behalve de harten van de wielerliefhebbers. Wel maakte hij uiteraard deel uit van de winnende ploeg tijdens de ploegentijdrit in de Tour. Natuurlijk was zijn derde plek in de Tour bijzonder knap.

Mollema derde Nederlander ooit op ranglijst Il Lombardia

Als die drie mannen blijkbaar wel een plekje op de shortlist verdienen, dan blijft toch de grote vraag waarom Mollema er niet op staat. Hij werd dit jaar Europees kampioen op de Mixed Relay TTT en anderhalve maand later werd hij ook nog een wereldkampioen op dezelfde discipline. Ook op de shortlist voor sportploeg van het jaar vallen deze prestaties niet terug te vinden. Maar naast de ook zeer knappe vijfde plaats in de Giro is de meest in het oog springende prestatie natuurlijk de winst in Il Lombardia. Een monument, één van de vijf. Sinds 1905 op de kalender. Derde Nederlander ooit op de ranglijst.

Derde in de Tour staat blijkbaar hoger op de ranglijst dan het daadwerkelijk winnen van een monument. Ik wil daarmee niets afdoen aan de prestatie van Kruijswijk en wil ook zeker niet zeggen dat Mollema sporter van het jaar had moeten worden. Maar voor iemand die zo’n uitzonderlijke prestatie neerzet, en dus ook nog een kampioen van Europa en de wereld werd, daar moet toch een plekje voor zijn op de lijst?

Tijd voor een nieuwe hashtag om trending te gaan op Twitter. Iedereen op de racefiets naar het Malieveld. Vanavond de opening van het Acht Uur Journaal: #WaarIsBauke (Foto: Sirotti)

Aljan Wassens


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws