IDL Neo | Movistar houdt talentenjacht; wie volgt Quintana op deel 1 IDL-producties

IDL Neo | Movistar houdt talentenjacht; wie volgt Quintana op deel 1

Door Wilbert van der Velde 19 januari 2020 | 08:01


Met het nieuwe seizoen in aantocht moeten we ons als wielerfans ook wat verdiepen in de nieuwe namen die de diepe sprong, in het monster genaamd ‘WorldTour’, gaan wagen. Zoals elk jaar gaan er ook in 2020 nieuwe talenten, jong of als laatbloeier, de overstap naar de top van het wielrennen wagen. Sommigen zullen slagen en eeuwige wielerglorie vergaren, anderen zullen misschien ambities bij moeten stellen en zich in een dienende rol moeten plaatsen en een paar zijn na een jaar al weer weg. In de Leiderstrui brengt om de twee weken een nieuw gezicht in beeld en gaat dieper in op de resultaten, kenmerken en verwachtingen van de renner. Vandaag: Einer Augusto Rubio – Team Movistar.

Profiel:

Naam: Einer Augusto Rubio
Nationaliteit: Colombiaan
Leeftijd:  22 (22/02/1998)
Specialiteit Klimmen / klassementen
Ploeg:  Team Movistar
Vorige ploeg:  ARAN CUCINE – VEJUS
Belangrijkste resultaten: Etappes Giro d’Italia U23 / 2de GC Giro d'Italia U23 2019

Rubio betreurt vertrek Quintana: ‘Ik had veel van hem kunnen leren’

In deze IDL Neo beginnen we met de eerste van twee jonge Colombianen die zullen proberen de grote schoenen van Nairo Quintana te vullen. We trappen af met Rubio. Movistar was een van de eerste ploegen die begon met het aantrekken van meerdere Colombianen en met succes. Met Quintana hadden ze gelijk een schot in de roos. Tijdens zijn eerste Tour de France dreef hij Chris Froome al tot het uiterste. De verwachte periode van overheersing door Quintana bleef echter uit. Het startschot van een jaarlijkse levering van een blik, waar WorldTour-ploegen massaal Colombiaanse klimmers uit konden trekken, was daarentegen gegeven. In dat blik zat zo ook Rubio.

Rubio is, met Boyacá, afkomstig uit dezelfde regio als Quintana en begon zijn ontwikkeling als wielrenner bij een succesvolle Colombiaanse opleidingsploeg, gesteund door de altijd goedgeluimde Esteban Chaves. Toen de overstap van Rubio naar Movistar officieel werd toonde Chaves, via Instagram, zich dan ook opgetogen. ‘Vandaag is een fantastische dag! Weer hebben wielrenners (Rubio en Santiago Buitrago, red.) van onze ploeg, de overstap naar de WorldTour gemaakt, gefeliciteerd.’ Met onder andere Rubio hoopt Movistar een opvolger voor Quintana in huis te hebben. Rubio vindt het daarentegen vooral jammer dat Quintana de ploeg verlaten heeft. ‘Het zou veel mooier zijn geweest met Nairo in de ploeg. Ik had veel van hem kunnen leren, niet alleen als ploeggenoot, maar ook als landgenoot.’ 

Rubio vliegt over de Italiaanse bergen, maar leert ook harde lessen

Elk jaar weer trekt de nationale Colombiaanse selectie met een stel grotendeels onbekende namen naar de Giro d’Italia U23 en de Tour de l’Avenir. Éen ding weet je na de laatste jaren in ieder geval: de meesten kunnen knetterhard klimmen en zo was het ook in de lichting van Rubio. Hij trok in 2018 naar Europa, waar hij na een wat kalme start, in wat typische Italiaanse eendagskoersen, het vizier richtte op de hoge bergen van de Babygiro.

Na een minzame proloog en wat net-niet etappes kon Rubio zich eindelijk opmaken voor het echte werk, een finish op de lastige Passo Maniva. Met een zeventiende plaats viel het resultaat nog wat tegen. Wat Rubio misschien vooral dwarszat was dat zijn landgenoten huishielden met de eerste en tweede plek. Tijd voor revanche! En die kwam er dan ook meteen. De dag erna won Rubio de bergetappe naar Dimaro Folgarida voor andere jonge WorldTour-renners als Stephen Williams, Yuriy Natarov en Aleksandr Vlasov. Een goed klassement leek in de maak en de toekomst begon hem al langzaam toe te lachen.

Helaas kwam er voor hem een etappe, die wij wielervolgers maar al te goed kennen. Een rit die je bij voorbaat afdoet als een simpele overgangsetappe, maar waar soms de meest vreemde dingen kunnen gebeuren. Etappes waar je als klassementsrenners, bij gemakzucht, zoveel tijd kan verliezen, dat je aan tien bergetappes niet voldoende hebt om het goed te maken. Uiteindelijk verloor Rubio bijna zeventien minuten en kon er een dikke streep door zijn klassementsambities. Hoewel het klassement voorbij was, toonde Rubio zijn veerkracht met een tweede plaats in de laatste bergetappe, door samen met zijn landgenoot Cristian Camilo Muñoz het peloton aan gort te rijden. Later in het seizoen toonde Rubio zich onder meer met een vierde plaats in de Giro Valle d'Aosta. Zijn prestaties in 2018 waren echter nog niet genoeg voor een WorldTour-plek, maar interesse was alvast gewekt.

In 2019 moest het dan voor Rubio gebeuren. Zou hij lering trekken uit de harde lessen van de Giro U23 2018? Geen onoplettendheid en meer regelmaat was het devies. Rubio toonde zich een voortreffelijke leerling met top-drie plaatsen in maar liefst vier bergetappes, waarvan een prachtige overwinning op de illustere Passo de Fedaia. Het was alleen onvoldoende voor de winst in het klassement, want die ging naar een andere Colombiaan, die we op een later moment aan u zullen introduceren. Rubio werd echter wel tweede waarmee hij liet zien een topklassement te kunnen rijden. In het vervolg van het seizoen lukte dat in de Tour de l’Avenir niet. Daar werd hij weer in een chaotische overgangsetappe naar huis gereden, waarna hij besloot om dan ook maar écht naar huis te gaan.

Rubio: ‘Mijn debuut maken in een grote ronde en één van de kopmannen zijn’

Ondanks een jammerlijk einde aan het seizoen is Rubio meer dan tevreden met zijn 2019. ‘Het was mijn beste jaar ooit, mede door mijn contract bij Movistar. Ik hoop dat de komende jaren vol zitten met nóg betere ervaringen’, is Rubio in gesprek met La Vanguardia alvast ambitieus. Zijn ambities mogen duidelijk zijn: ‘Mijn debuut maken in een grote ronde en één van de kopmannen zijn.’

Voordat het zover is zal hij zich moeten aanpassen aan het koersen in Europa en kunnen omgaan met lang weg zijn van huis. Rubio maakt zich daar echter geen zorgen om en wijst naar zijn eerdere periodes in Europa. ‘Ik verblijf de laatste drie jaar al voor langere tijd in Italië en ben dus gewend aan de Europese wegen. Mijn leven zal dan ook niet veel veranderen. Ik blijf gewoon in Italië, in de buurt van mijn tweede familie, die mij altijd gesteund hebben en dat ook zullen blijven doen’, is de jonge Colombiaan nuchter.

Over het koersprogramma van Rubio valt nog weinig te zeggen, dat zal vooral afhangen van hoe snel hij zich aanpast aan het niveau van de WorldTour. Wel staat vast dat we hem vooral in koersen met de nodige hoogtemeters zullen zien. Hij zal dan ook beginnen in eigen land met de Ronde van Colombia, waar hij nog even kan genieten van de vertrouwde ijle lucht. (Foto: Instagram Rubio)

Door: Wilbert van der Velde


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws