Gespot op Strava: Van Baarle en Froome vinden elkaar in Zuid-Afrika IDL-producties

Gespot op Strava: Van Baarle en Froome vinden elkaar in Zuid-Afrika

Door Bram van der Ploeg 21 maart 2020 | 16:45


Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: Dylan van Baarle en Chris Froome in Zuid-Afrika.

Van Baarle en Froome, het is niet de combinatie die je meteen verwacht op de brede asfaltwegen en steile grindpaden in Zuid-Afrika. Toch trokken de twee er in maart op uit, om sinds 10 maart dagelijks samen een rit op Strava te uploaden. Nu Wout Poels vertrokken is, moest toch iemand de rol van rechterhand op zich nemen.

'Froome en ik zitten hier goed. De ploeg vindt het belangrijk dat we op een veilige plek zijn. We zien helemaal niemand, op de schoonmaaksters van onze huisjes na. We trainen verder, al voelt het heel maf dat we nu niet precies weten voor welke wedstrijden', zei Van Baarle deze maand nog over de rust in Afrika, terwijl het coronavirus heerst in Europa. We nemen een kijkje in de ritten van Froome en The Flying Dutchman

Van Baarle rijdt Froome uit het wiel

Van Baarle en Froome reden van 10 tot en met 16 maart 975,4 kilometer op de teller. Daarbij kwamen nog eens 16.371 hoogtemeters, wat neerkomt op gemiddeld 139 kilometer per dag en 2.338 hoogtemeters. Netjes, getuige het feit dat vrijdag 13 maart ogenschijnlijk een rustdag was met slechts een kort retourtje van 37,8 kilometer. Er wordt overduidelijk lekker gefietst, wat vooral voor Froome natuurlijk niet gek is. Die heeft na zijn crash in de Dauphiné van 2019 nog wat goed te maken qua conditie en vorm richting zijn grote doel: de Tour de France in 2020.

Van Baarle lijkt zich alvast op te werpen tot adjudant van de Brit in Frankrijk. De Nederlander was in 2019 stiekem al de sterkste knecht voor Egan Bernal en Geraint Thomas in de Tour en hij blijft de hoogtemeters makkelijk wegkauwen. Sterker nog; Van Baarle reed zijn aanstaande Tour-kopman er op zijn derde dag in Zuid-Afrika al af. Hij noteerde op de Long Tom Climb (4,54 kilometer aan zeven procent gemiddeld) een KOM van 12:10 minuten. Froome was een dikke halve minuut later boven, in 12:47 minuten. Misschien is dat waar Van Baarle de bijnaam 'The Fyling Dutchman' aan te danken heeft?


Van Baarle op 1, Froome op plek 5.

Nog een KOM voor Van Baarle en Froome in zijn eentje

De Long Tom Climb was overigens niet de enige KOM die Van Baarle uit de boeken reed in zijn eerste week in Afrika. Op 16 maart reed hij meer dan een minuut van de toptijd op de R536 Climb (2,23 kilometer aan zeven procent gemiddeld) af. We weten alleen niet of Froome er opnieuw niet aan te pas kwam, aangezien hij geen Strava-upload afleverde. Bovendien zijn de andere namen op de lijst geen professionele namen uit het WorldTour-circuit. Desondanks; goede benen voor Van Baarle!

Froome was al enkele dagen in Zuid-Afrika toen Van Baarle aansloot, zo blijkt. Op 7 en 8 maart reed de viervoudig Tourwinnaar al in zijn eentje rond. Froome reed in zijn eentje dik 350 kilometer weg, met opvallend veel persoonlijke records. Die gouden icoontjes op Strava zien we in de eerste week van Van Baarle en Froome samen een stuk minder. Lekker samen trappen, maar kennelijk niet op de limiet. Lekker zo door doen, mannen, in Europa hebben jullie de komende weken niets te zoeken! 


Grindwegen, rust met een view en service in de hotels.

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws