Gespot op Strava: Een jaloersmakend dagje in het wiel van Aru en Nibali IDL-producties

Gespot op Strava: Een jaloersmakend dagje in het wiel van Aru en Nibali

Door Bram van der Ploeg 31 mei 2020 | 08:50


Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: de wielerdroom die werkelijkheid werd voor Thomas en Giuseppe Atzeni.

Het is voor de gemiddelde wielertoerist niet weggelegd, maar als je qua niveau in de categorie daarboven zit, kun je jezelf tegenwoordig op een mooie dag zomaar even meten met profrenners in deze wereld. In Limburg kan je met goede benen dan een paar kilometer in het wiel van Wilco Kelderman of Tom Dumoulin of je haakt je karretje aan als je op Tenerife op de Teide een groepje profs voorbij ziet komen. Dik 150 kilometer in het wiel over de mooiste Zwitserse wielercols? Dat is een ander paar mouwen...

Thomas Atzeni is geen koekebakker. Hij is de oudere broer van Giuseppe Atzeni, een bekende Zwitserse baanwielrenner. Beide zijn al dik in de veertig, maar Thomas rijdt per maand nog altijd enkele honderden kilometers op de teller. Hij houdt getuige zijn Strava-account wel van een Gran Fondo of lange fietsdag, maar is dat genoeg om met twee trainende profs mee te komen? Normaal gesproken niet. Toch namen Vincenzo Nibali en Fabio Aru de Zwitser, samen met zijn broer Giuseppe, op zondag 24 mei op sleeptouw. Het is om jaloers van te worden, een hele dag in het wiel van twee Italiaanse grote rondewinnaars.

Dit moet je kunnen om trainende profs bij te houden

Of de broers Atzeni een afspraak hadden staan met de twee Italianen, dat weten we niet. Feit is dat Thomas en Giuseppe 153 kilometer mee trainden. En denk nu niet dat we het over een simpel ritje hebben; met de Gotthardpas, de Oberalppas en de Lukmanierpas reden de vier 3.351 hoogtemeters op de teller. Gemiddeld ging dat aan 27,5 kilometer per uur, wat met drie volwaardige bergcols geen misselijk gemiddelde is. Met 13 kilometer per uur op de Gotthardpas (acht procent gemiddeld) moet de bovengemiddelde wielertoerist echter toch denken; dat kan ik ook.

Het probleem is dat die gemiddelde wielertoerist na één zo'n lange col wel gezien is, terwijl Nibali en Aru net warm waren. De Oberalpass (zeven procent gemiddeld) werd aan 16,2 kilometer per uur omhoog gereden. In 34 minuutjes waren de Italianen boven, met de broeders Atzeni keurig in het wiel. In de afdaling kon men even op adem komen, op de Lukmanierpas (vijf procent gemiddeld) ging het met 19,4 kilometer per uur allerminst langzamer. Na de afdaling van de derde col van de dag, en dik vijf en een half uur in het zadel, vonden de Zwitsers het mooi geweest. Gelukkig hadden zij de foto's nog. 


Nibali en Aru volgen tijdens een lange duurtraining; dit moet je kunnen.

Aru en Nibali: Baas boven baas

Voor Nibali en Aru zat de dag er na de drie cols nog allerminst op. De twee Italianen, die elkaar na hun rivaliteit bij Astana inmiddels in de armen hebben gesloten in Zwitserland, buffelden nog even door. Aan 31,9 kilometer per uur gemiddeld knalde Nibali door tot 213,9 kilometer op zijn schermpje stond. Op beide korte klimmetjes die nog volgden richting zijn eigen voordeur, reed de Haai van Messina nog een persoonlijk record uit de boeken. Rustig uitfietsen was er niet bij. Na zeven uur, 31 minuten en 51 seconden nam Nibali een welverdiende duik in zijn zwembad. Dik 4.000 hoogtemeters werden er overbrugd aan 28,4 kilometer per uur gemiddeld.

Nibali en Aru zouden echter geen Italianen zijn als er geen sprake zou zijn van 'baas boven baas'. Aru, die al twee jaar geen schim meer is van de tot 2017 vaste podiumkandidaat in grote rondes, fietste maar liefst 270 kilometer bij elkaar in negen uur tijd. 'Fabio wilde aan dertig gemiddeld een enorme afstand fietsen, maar ik heb gezegd dat ik iets later zou aansluiten, vanuit Locarno. Het was een geweldige training', zo stelde Nibali na afloop bij Tutto Bici

Aru en Nibali zijn niet de enige twee Italianen die deze dagen volle bak aan het trainen zijn. Het door het coronavirus zwaar getroffen Italië is weer 'open' en daar maakten meerdere renners al gebruik van. Hetzelfde Tutto Bici meldde afgelopen weekend een rit van 270 kilometer van Giovanni Visconti en ook Davide Formolo deelde op Instagram dat hij goed op weg is met een rit van zeven uur, 171,9 kilometer en maar liefst 4394 hoogtemeters op de teller. Mocht er sprake zijn van een voorsprong voor de Nederlanders en de Belgen door corona; de Italianen komen eraan! (foto: Strava Atzeni)

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws