Gespot op Strava: Van der Poel drukt zijn stempel bij verkenning klassiek najaar IDL-producties

Gespot op Strava: Van der Poel drukt zijn stempel bij verkenning klassiek najaar

Door Bram van der Ploeg 06 juli 2020 | 13:18


Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: Mathieu van der Poel verkent de klassiekers.

Een goed begin is het halve werk, zo zal Alpecin-Fenix gedacht hebben. De ploeg van Van der Poel maakt dit jaar voor het eerst zijn opwachting in Parijs-Roubaix en trekt net als vorig jaar ook naar de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem. De drie klassiekers werden deze week alvast verkend. Op maandag was Roubaix aan de beurt, een dag later volgde De Ronde en op woensdag kwam Gent-Wevelgem voorbij. Gelukkig voor ons deelde Van der Poel van alle drie de dagen zijn Strava-gegevens.

Van der Poel op de kasseien in Parijs-Roubaix

Eerst Parijs-Roubaix, de wedstrijd waar alle wielerliefhebbers Van der Poel alvast met rood voor omcirkeld hebben voor de eindzege. Waarom niet? Wout van Aert bewees al dat crossers logischerwijs goed uit de voeten kunnen op de kasseien in Noord-Frankrijk. En nu de wedstrijd op 25 oktober pas wordt verreden, is een beetje regen en modder helemaal niet uitgesloten. Het ideale scenario is toch wel dat we straks in de Velodrome heel goed door de met modder besmeurde gezichten moeten kijken wie wie is.

Op maandag tijdens de verkenning hadden Van der Poel en Alpecin-Fenix goed weer en dus werd de gashendel eens goed ingetrapt. 106,76 kilometer werd afgeraffeld in drie uur tijd, goed voor een gemiddelde van 35,5 kilometer per uur. Aan de cijfers van Van der Poel zien we dat hij zich op sommige stroken eens lekker heeft uitgeleefd. Met een maximale hartslag van 180 slagen per minuut was het zeker geen duurritje en het maximale wattage van 1.424 watt, daar nemen we onze hoed voor af. Gemiddeld denderde Van der Poel aan 290 watt gemiddeld over het parcours.

Dat dat heel hard is, blijkt wel uit het feit dat de Nederlander twee KOM's uit de boeken reed. Op het korte segmentje 'Templeuve' staat Van der Poel nu bovenaan met een tijd van 18 seconden. Ook het record op de kasseistrook van Bourghelles naar Wannehain ging eraan. Deze strook van 1100 meter en drie sterren (van de vijf) werd in 1.40 minuten gerond door Van der Poel. Dat was twee seconden sneller dan het oude record. Hij reed er gemiddeld aan 491 watt overheen. Zijn hartslag van 165 slagen per minuut gemiddeld wijst erop dat hij niet eens vol gas ging.


Van der Poels gegevens tijdens Parijs-Roubaix.

Van der Poel op de heuvels van de Ronde van Vlaanderen

Door naar de Ronde van Vlaanderen op dinsdag. Dit keer reed Van der Poel met zijn ploegmaats 138,14 kilometer op de teller in krap vier uur tijd. De mannen stonden daarmee opnieuw niet stil, met een gemiddelde van 35,1 kilometer per uur. Opnieuw testte Van der Poel de benen en de longinhoud met een max van 183 hartslagen per minuut en een piek van 1.456 watt. Gemiddeld reed Van der Poel vier uur lang aan 277 watt. Ik zou zeggen: doe het buiten eens na...

Door naar de prestaties, want Van der Poel zou Van der Poel niet zijn als zijn Strava-upload niet goud zou kleuren. We noteren persoonlijke records op de Wolvenberg, de Holleweg en de Leberg. Die laatste, een klimmetje 700 meter aan 4 procent gemiddeld, ging aan 567 watt gemiddeld. In 1.13 minuten was Van der Poel boven. Ook op de Berendries, Koppenberg en Taaienberg was hij nooit sneller dan afgelopen dinsdag. 

Getuige zijn hartslag moest Van der Poel tijdens de verkenning het diepst gaan tijdens de laatste keer Oude Kwaremont. Hij knalde met 179 hartslagen per minuut gemiddeld omhoog in 1.58 minuten. Geen KOM voor Van der Poel op deze dag, op de Oude Kwaremont kwam hij elf seconden te kort ten opzichte van de recordtijd van Tiesj Benoot (1.47 minuten). 


Van der Poel verkent de Ronde van Vlaanderen.

Van der Poel in Gent-Wevelgem, druk weekend op komst?

Drie op een rij op woensdag voor Alpecin-Fenix en Van der Poel. Dit keer waren de wegen van Gent-Wevelgem het strijdtoneel. De wedstrijd waar Van der Poel vorig jaar vierde werd, was dit keer goed voor een verkenning van 110,20 kilometer in ruim drie uur. Het was de derde dag op rij gassen geblazen, met een gemiddelde van 35,6 kilometer per uur.

Van der Poel zelf hield zich iets meer gedeisd met een maximale hartslag van 176 slagen per minuut en een piek van 998 watt. Een gemiddelde van 267 watt is nog steeds keurig, ruim boven de 4 watt per kilogram gemiddeld. In totaal tellen we dertien persoonlijke records voor de alleskunner. Dat is nogal wat, als we bedenken dat Van der Poel vorig jaar in de 'echte' Gent-Wevelgem lang mee was in een heuse waaier-klassieker. 

Eigenlijk valt er verder weinig te zeggen over een verkenning van Gent-Wevelgem. Het meest opvallende is misschien wel dát Van der Poel mee was om te verkennen. Gent-Wevelgem wordt op de nieuwe wielerkalender op 11 oktober gereden. Juist ja, één dag na de Amstel Gold Race. Exacte plannen hoorden we nog niet vanuit Alpecin-Fenix, maar als we deze verkenning als een duidelijk signaal mogen opvatten, krijgt Van der Poel het druk in het tweede weekend van oktober! (foto's: Strava Van der Poel)

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

Lees 2 Reacties

Tags:

Reacties

echte kenner
5 Jul 2020 om 08:57

Voor een van de volgende keren moeten jullie eens kijken naar Jani Brajkovic, die gozer heeft 5 weken achter elkaar rond de duizend gereden. Hij heeft al meer dan 20.000km dit jaar, echt bizar die gast.

Xerxes1980
3 Jul 2020 om 19:20

Aardig doorgereden inderdaad. Maar zijn ploeggenoten ook! Volgens mij wel een rekenfoutje 75 kg x 4 watt/kg = 300 watt. 267 is daar vrij ruim onder

Reageer


Meer nieuws