Alpecin-Deceuninck

Dit is de pagina over Alpecin-Deceuninck. Het is een Belgische wielerploeg die zowel actief is op de weg als op het veld. Mathieu van der Poel is de grote ster van de ploeg, bij de dames is dat Ceylin del Carmen Alvarado. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Alpecin-Deceuninck.

Alpecin-Deceuninck

Gebouwd rond Van der Poel, schitteren op de weg en in het veld

Alpecin-Fenix is een uniek wielerteam. Waar ploegen zich normaal gesproken toeleggen op of het wegwielrennen of op het veldrijden, doet Alpecin-Fenix aan beide. Van september tot en met februari zijn de renners doorgaans actief in het velrijden, terwijl in de zomer en lente deelgenomen wordt aan de wegkoersen. Dat ging eerst onder de naam van Corendon-Circus, maar Alpecin en Fenix namen in 2020 over als sponsoren. 

De ploeg staat bekend om haar oog voor talent. De renners zijn doorgaans erg jong en stromen via Alpecin-Fenix door naar de wat grotere formaties in de WorldTour. Eén van de bekendste renners is Mathieu van der Poel, die symbool staat voor de manier van werken van het team. De Nederlander rijdt de ene helft van het jaar in het veldrijden en de andere helft van het jaar op de weg. Op beide disciplines behoorlijk succesvol overigens, aangezien Van der Poel bijna verantwoordelijk is voor een groot deel van de  gewonnen prijzen van Alpecin-Fenix. Denk daarbij aan het WK veldrijden, de Ronde van Vlaanderen en Strade Bianche. Ook is Van der Poel met zijn ploeg actief in het mountainbiken. 

Ploeg wordt sterker in de breedte en gaat als Alpecin-Deceuninck naar de WorldTour

In het seizoen 2020 won Alpecin-Fenix als procontinentale ploeg voor het eerst in z'n geschiedenis de UCI Europe Tour, waarmee het voor 2021 startbewijzen afdwong voor alle grote WorldTour-wedstrijden. Christoph en Philip Roodhooft besloten de beurs te trekken en met extra sponsoren een sterkere selectie te formeren, nog steeds rond Van der Poel. Het wierp z'n vruchten af, want mede dankzij Tim Merlier, Jasper Philipsen en Van der Poel eindigde Alpecin-Fenix het jaar 2021 met maar liefst 33 zeges. Het was het hoogste aantal voor een procontinentale ploeg ooit. Logischerwijs won de ploeg andermaal de UCI Europe Tour, goed voor opnieuw alle startbewijzen in 2022. 

Het jaar 2022 was dan ook een zeer succesvol seizoen voor de ploeg. Nadat het lang onzeker was of hij überhaupt kon koersen in het voorjaar, begon Van der Poel met een derde plek in Milaan-Sanremo. Nadien won hij ook nog Dwars door en de Ronde van Vlaanderen, beiden voor de twee keer. De Nederlander trok vervolgens naar de Giro, waar hij direct de roze trui pakte in Boedapest. In het restant van de Giro was hij de grote animator, terwijl Stefano Oldani en Dries De Bondt ook nog ritten wonnen namens het team.

Alpecin-Deceuninck

Vervolgens werd de blik op de Tour de France gericht, waar Van der Poel geen schim van zichzelf was en na anderhalve week als een dief in de nacht vertrok. Jasper Philipsen redde de meubelen met twee ritzeges, waar Jay Vine in de Vuelta eveneens in slaagde. Voor Van der Poel was het WK wielrennen in Australië het grote hoofddoel, maar daar ging alles mis wat er mis kon gaan: VDP werd in de nacht voor de wedstrijd opgepakt na een ruzie met twee tienermeiden die hem lastigvielen en stapte na dertig kilometer uit. Op het WK gravel in Veneto pakte Gianni Vermeersch namens de ploeg nog wel een regenboogtrui. 

Selectie Alpecin-Deceuninck 2023

Selectie Alpecin-Deceuninck 2023

 1. Maurice Ballerstedt
 2. Tobias Bayer
 3. Nicola Conci
 4. Dries De Bondt
 5. Silvan Dillier
 6. Sam Gaze
 7. Robbe Ghys
 8. Michael Gogl
 9. Kaden Groves
 10. Quinten Hermans
 11. Jimmy Janssens
 12. Søren Kragh Andersen
 13. Alexander Krieger
 14. Senne Leysen
 15. Jakub Mareczko
 16. Xandro Meurisse
 17. Stefano Oldani
 18. Jason Osborne
 19. Jasper Philipsen
 20. Edward Planckaert
 21. Jensen Plowright
 22. Jonas Rickaert
 23. Oscar Riesebeek
 24. Kristian Sbaragli
 25. Robert Stannard
 26. Lionel Taminiaux
 27. Fabio Van den Bossche
 28. Gianni Vermeersch
 29. David van der Poel
 30. Mathieu van der Poel

Alpecin-Deceuninck Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties