Bardet schept weinig verwachtingen bij DSM: 'Niet altijd makkelijk om mee om te gaan' IDL-producties
IDL-producties

Bardet schept weinig verwachtingen bij DSM: 'Niet altijd makkelijk om mee om te gaan'

Bardet schept weinig verwachtingen bij DSM: 'Niet altijd makkelijk om mee om te gaan'

Romain Bardet opent bij Team DSM een nieuw hoofdstuk in zijn carrière. Na jarenlang het boegbeeld te zijn geweest van AG2R La Mondiale kan de Fransman bij zijn nieuwe werkgever teruggaan naar de basis. Aan de aanwezige pers, waaronder In de Leiderstrui, lichtte hij zijn keuzes en ambities voor de ploeg slechts beperkt toe. Maar eigenlijk zei hij daarmee precies genoeg...

Sommige renners zijn amper los te zien van het tenue waar ze al jarenlang in rondfietsen. Bardet is er daar één van. Al vanaf het moment dat hij zijn debuut maakte in het WorldTour-peloton kwam hij uit voor het Franse AG2R. Al gauw was het duidelijk voor de hele wereld dat hij één ding bijzonder goed kon: klimmen. Met zijn aanvallende stijl en gedurfde pogingen veroverde hij in een rap tempo de harten van menig Frans wielerfan.

Al bij zijn tweede deelname aan de Tour de France deed Bardet mee met de besten. Of ja, met the best of the rest. In 2014 stond er namelijk geen enkele maat op Vincenzo Nibali. Waar hij op dat moment nog deels in de schaduw van Jean-Christophe Péraud, zijn oude teamgenoot, mee kon rijden, was het in de jaren daarna aan Bardet zelf. De Fransen hadden de hoop dat hij en generatiegenoot Thibaut Pinot wel eens de volgende Franse Tour-winnaar zouden kunnen worden. Geen lage verwachting voor renners van hun leeftijd, al worden die geletruiwinnaars de laatste jaren steeds lager.

'Niet makkelijk om met alle verwachtingen om te gaan'

Romain Bardet

'Het is niet makkelijk om met alle verwachtingen om te gaan', zo laat Bardet doorschemeren. Het kwam niet tot een punt dat hij er mentale hulp voor moest zoeken, maar mensen in zijn omgeving moesten hem daarbij wel geregeld steunen. Doorgaan is het devies, strijden voor de volgende klassering in een grote ronde. Ondanks al zijn inspanningen wist hij die Tour nooit te winnen. Afgelopen jaar twijfelden zijn ploeggenoten ook al openlijk aan hem. 'We moeten eerlijk zijn wat betreft zijn klassement', liet Oliver Naesen optekenen. Uiteindelijk moest Bardet opgeven na een valpartij, waarbij hij zwaar hoofdletsel opliep.

Op dat moment wisten we al dat Bardet het komende jaar niet meer voor AG2R zou rijden. Al ruim van tevoren had Team Sunweb, zoals de ploeg toen nog heette, al de transfer van de Fransman bekendgemaakt. Hij zocht een nieuwe omgeving op en Sunweb kon hem die bieden. Aan de ene kant een opvallende keuze, maar gezien de situatie waarin de ploeg zich op dat moment bevond, ook weer niet. Dat was de conclusie van een analyse van In de Leiderstrui afgelopen zomer.

De frisse sfeer was precies wat Bardet nodig had, de routine om andere talenten te laten rijpen was precies wat Sunweb nodig heeft. De ploeg staat al jarenlang bekend om het opleiden van talent en Bardet kan ze het nodige bijleren. Op de presentatie werd wederom benadrukt dat het ontwikkelen van de klassementsrenners één van de doelen voor komend seizoen is. Bardet nog verder ontwikkelen klinkt wat raar, maar hij wordt dan ook niet gepresenteerd als pure kopman voor de grote rondes.

Bardet gaat terug naar de basis

Bardet is vastberaden om zichzelf opnieuw uit te vinden. 'Terug naar de basis', noemt hij dat meermaals. Wat dat inhoudt, blijft voor iedereen onduidelijk. Weinig geeft hij prijs over zijn plannen, zijn doelen of zelfs de trainingsschema's waar hij al mee begonnen is. Wat er dan zo anders is aan Sunweb? 'Dat is te vroeg om te zeggen', aldus de coureur. 'Allebei de teams (in vergelijking met AG2R, red.) hebben hun eigen weg naar succes.'

Als kind van AG2R is het logisch dat Bardet niet het achterste van zijn tong wil laten zien. Het is ook niet netjes om een ploeg te moeten afvallen die zoveel in je geïnvesteerd heeft. We moeten afwachten volgens hem, voordat we kunnen oordelen. 'Een nieuwe richting geven aan de carrière' krijgt daarom een diepere laag. Het gaat er niet alleen om dat hij zichzelf opnieuw kan ontdekken, het gaat er ook om dat het niet kommer en kwel was bij AG2R. Het is anders, niet per se beter of slechter.

Lees verder onder de foto.

Bardet schept weinig verwachtingen bij DSM: 'Niet altijd makkelijk om mee om te gaan'

Bardet krijgt de kans om zichzelf opnieuw te bewijzen

Bardet durft nog niet te zeggen of er bij DSM een andere druk op hem komt te liggen, maar wij durven wel een kleine voorspelling te maken. Met het scheppen van weinig verwachtingen kun je fans eigenlijk amper teleurstellen. Sterker nog, je kunt mensen écht verbazen. Het is precies wat Team Sunweb de afgelopen Tour en Giro deed. Natuurlijk wisten we al dat ze er met goede renners aan de start kwamen, maar tóch stegen ze boven zichzelf uit. Of leek dat alleen maar zo door het andere verwachtingspatroon?

Een ander verwachtingspatroon is wat Bardet nodig lijkt te hebben. De persoon van wie verwacht wordt dat hij alleen maar gaat winnen, kan op de lange termijn eigenlijk alleen maar verliezen. Bardet verwacht niets, dus verwachten wij dat ook niet direct. Het is wellicht de beste aanpak voor hem in een nieuwe omgeving. Het is wat hij nodig had: terug naar de basis van de sport die hij leuk vindt.

Jannick van der Hooft - j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl / Twitter: @jannick_der


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws