Column: Froome reed vorig jaar zijn laatste koers al voor INEOS IDL-producties
IDL-producties

Column: Froome reed vorig jaar zijn laatste koers al voor INEOS

Column: Froome reed vorig jaar zijn laatste koers al voor INEOS

De wegen van Chris Froome en Dave Brailsford scheiden. Na een succesvol huwelijk tussen de twee bij Team Sky en later INEOS (Grenadiers), gaat Froome op zoek naar geluk bij Israel Start-Up Nation. In de Leiderstrui blikt terug op de combinatie die zoveel successen wist te behalen en kijkt stiekem al een beetje vooruit.

Als ik aan de carrière van Froome denk, zie ik twee rode draden lopen. Ze zijn verstrengeld, wat ervoor zorgt dat Froome de renner is die hij is. Je ziet de gentleman Froome: altijd beleefd, altijd correct. Het is alsof zijn ouders hem bij de geboorte in een ketel met Engelse thee hebben laten vallen. Hij steekt nog net niet zijn pink op wanneer hij de camera's groet. Je zou jezelf eigenlijk afvragen waarom mensen ooit een hekel aan zo'n man kunnen hebben.

Ik vermoed dat het door die andere rode draad komt. Froome lijkt wel immer zachtaardig, maar op de fiets is dat anders. Hij heeft controle. Over zichzelf, over zijn ploeg, maar bovenal ook over het hele peloton. Froome kan zijn ploeg een hele koers laten bepalen en dat hebben we ze in de elf jaar bij Sky en INEOS zien doen. Ergens klinkt dat spectaculair, maar daar zullen veel wielerfans het niet mee eens zijn. Froome en zijn ploeg waren goed, té goed. En daar moesten ze dan ook de consequenties van dragen.

Froome werd onterecht het sulletje van de wielerwereld

Zelden zal een renners zo verguisd zijn als Chris Froome. Gejoel en bekogelingen met urine bleven hem niet gespaard. Het is bizar en walgelijk op hetzelfde moment. Het aanraakbare karakter van de wielersport kreeg plots een hele zure smaak. De grootste boom kreeg de meeste wind te verduren en Froome werd het sulletje van de wielersport. En dat terwijl hij met zijn vier eindzeges in de Tour de France tot de grootsten van de sport behoort...

De carrière van Froome bij Sky gaat gepaard met een rare wisselwerking tussen liefde en haat. Iedereen gunde de jonge, dartele Brit een mooi klassement op het moment dat ze hem voor het eerst zagen. Laat hem zijn gang gaan, weg met de Sky-trein van Wiggins, #freefroome. Achteraf gezien won hij de grote ronde waar hij zijn doorbraak beleefde, de Vuelta van 2011. Al was dat maar omdat Juan José Cobo jaren na dato toch nog positief bevonden werd op het gebruik van doping.

Froome stal onze harten met zijn onnozele optreden naast Peter Sagan. 'Hey Froomey', werd een begrip, net als zijn manier van koersen. Stijlvol was het niet vaak, maar hard ging het wel. Aanvallen in de bergen, in een waaier met diezelfde Sagan en zelfs in de afdaling: hij deed het allemaal. Froome was hard bezig om zijn imago op te poetsen tot de salbutamol-zaak, waarna hij een tijdje lijdzaam langs de kant moest toekijken.

De renner Froome reed vorig jaar zijn laatste wedstrijd al

Met Froome in de gelederen, leek Wiggins een monster. Zonder Wiggins was Froome zélf het monster in de ogen van veel wielersupporters. Of dat nou terecht is of niet, voor mij was het een reden om Froome meer te gunnen. Vooral omdat hij de controle over zijn kalme persoonlijkheid bleef houden. Het leverde hem en de ploeg succes na succes op. Het concept werkte en ze zetten daarmee de toon voor andere ploegen. Jumbo-Visma heeft geleerd van de besten en past nu dezelfde tactiek toe als de oude meesters. Niet zelden zonder succes.

Eigenlijk is het een wonder dat Froome de Vuelta van dit jaar nog reed, als je bedenkt hoe hard hij vorig jaar viel. Het is bijzonder hoe snel een mens vergeet dat hij kort daarvoor nog wereldtop was. Het lijkt een herinnering aan een verleden dat al lang voorbij is. Froome was nog wel renner van INEOS, maar in niets voelde het hetzelfde. Ik hoorde niemand meer over Froome, terwijl hij naar mijn idee nog altijd dezelfde persoon was. Het komt door die andere rode draad, de rode draad van de controle. Geen hoon, geen gejoel en meer dan gelukkig geen bekogelingen. Hoewel de mens Froome zondag zijn laatste koers reed voor INEOS, deed de renner Froome dat in feite vorig jaar al. De dag voor de val.

Oliveira met het juiste voorbeeld voor de mens Froome

Nu ook de mens Froome afscheid neemt van de ploeg, is er een definitief einde aan een tijdperk gekomen. De mens Froome kan zijn gunfactor nu voortzetten bij een nieuwe ploeg. Hij kan er jonge renners helpen, hij kan een nieuwe ploeg helpen een stabiele basis voor de komende jaren neer te zetten. Hij kan laten zien dat hij het allemaal niet zo kwaad bedoelde als zijn alter-ego het deed lijken. Hij kan de rode draden uit de knoop halen.

Bij Israel Start-Up Nation zal hij nog mooie prestaties neer kunnen zetten, maar zonder de controle die we van hem kennen, zal het niet hetzelfde zijn. Het geeft me de hoop dat we Froome op een gegeven moment in zijn volledigheid kunnen waarderen, zoals Rui Oliveira dat deed bij de finish van de Vuelta. Een mooi gebaar van respect aan de kant van Oliveira, een mooi gebaar van de gentleman Froome. Eigenlijk had ik niets anders verwacht nu zijn identiteiten uit elkaar gehaald zijn. (Foto: Sirotti)

Door: Jannick van der Hooft - Mail: j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl / Twitter: @jannick_der

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws