Column: Waarom mag je alleen voor Van der Poel zijn? Of voor Van Aert? IDL-producties
IDL-producties

Column: Waarom mag je alleen voor Van der Poel zijn? Of voor Van Aert?

Column: Waarom mag je alleen voor Van der Poel zijn? Of voor Van Aert?

Nog niet zo lang geleden lag de topsportwereld op z'n gat. Wekenlang keken we naar herhalingen van EK's en WK's voetbal, herbekeken we de Giro, Tour en klassiekers uit andere jaren en waren we blij als er nog een basketbal-herhaling op tv werd uitgezonden. Mensen vonden eenheid toen diverse sporten weer begonnen en wat waren we aan het genieten. Helaas is van die eenheid een klein jaar later voor een flink deel weinig meer over.

Sport is emotie, onder sporters zelf, maar toch ook vooral bij de mensen die er naar kijken. Als volger van zo'n beetje het halve aanbod aan sport in de wereld heb ik ook zo mijn voorkeuren. Maar in vrijwel iedere sport stuit ik ook op eenzelfde groep mensen, die geen rem hebben op hun emoties. Ze zeggen wat ze willen, doen wat ze willen en beschadigen daarmee niet alleen anderen, zichzelf en het imago van hun mede-supporters; ze doen ook zeker geen goed aan de sporter en/of sportclub die ze zogenaamd een warm hart toedragen.

Michael Jordan vs LeBron James en Messi vs Ronaldo

Oké, een concreet voorbeeld: afgelopen jaar werd op Netflix een documentaire uitgezonden over Michael Jordan (The Last Dance), in de ogen van veel basketbalfans de beste basketballer ooit. Enkele maanden later, in een coronabubbel der coronabubbels, won LeBron James zijn vierde NBA-titel. Na zowel de docu van Jordan als na de NBA-finals van James en zijn LA Lakers ging het maar heel kort over de prestatie. Op social media en ook in Amerikaanse praatprogramma's was het veel belangrijker: wie is beter, wie is de GOAT, de Greatest Of All Time? Om hun punt te maken praatten analisten op tv, 'kenners' in Youtubevideo's en duizenden mensen op social media niet goed over hun favoriet; het was vooral aanvallen geblazen richting de rivaal. Kijk onder een random Youtube-video over James en de het is louter bekvechten in de comments.

Volgend voorbeeld: in de voetbalwereld mogen we al jaren genieten van twee giganten in de sport. Lionel Messi en Cristiano Ronaldo hebben allebei op hun eigen manier de voetbalwereld verbaasd, ontwikkeld en vooruit geholpen. Voor dezelfde categorie fans was het de afgelopen jaren echter maar weinig écht genieten, schat ik zo in. Als Messi er drie had in geschoten, ging het vooral over de GOAT en over dat ene schamele doelpunt van Ronaldo in dezelfde speelronde. Er zijn in het voetbal, maar ook in het basketbal, hele series en statistiekenwebsites uit de grond geschoten om maar te bewijzen hoe goed de één is, en vooral hoe beperkt de ander is. Ook hier: op social media is Messi bij een bepaalde groep niet goed, nee; Ronaldo is vooral een lul. En andersom.

In de wielersport had ik lang niet het gevoel dat zulke haat echt op grote schaal bestond. Haat tegen sporters, tegen fans van andere sporters... Team Sky behoorde in zijn beginjaren zeker niet tot de meest geliefde ploegen van het peloton en toen Chris Froome en zijn salbutamol-inhaler het nieuws haalden, was het wielrennen niet langer een vredige wereld. Onvrede over doping en veiligheid is er al langer, maar de sport kende nog niet eerder twee giganten die op bijna alle fronten met elkaar de strijd aangaan. Mathieu van der Poel en Wout van Aert zijn in potentie twee heren die over vijftig jaar in de geschiedenisboeken staan als bouwstenen van de wielersport, als sterkhouders van hun generatie. We hadden alweer eerder duels, maar niet in deze mate. Wat heb ik genoten van De Ronde en van het WK veldrijden, en wat was dat gelukzalige gevoel snel gevlogen toen ik na afloop door social media scrollde.

Column: Waarom mag je alleen voor Van der Poel zijn? Of voor Van Aert?

Van der Poel en Van Aert in de Ronde van Vlaanderen 2020; één van de mooiste wielerbattles ooit.

Ga eens bij jezelf na: bij welk kamp hoor jij en hoe uit je dat?

Noem me heilig, zuur, een romanticus of misschien zelfs schijnheilig; ik heb het zelf ongetwijfeld ook niet altijd goed gedaan als liefhebber van al die sporten. Maar waarom moet ik scheldkanonnades lezen onder nieuws over Van der Poel? Waarom moet ik twintig zure opmerkingen over Belgen lezen onder nieuws over Van Aert? Waarom is er gezeik als In de Leiderstrui een artikel plaatst met bewondering voor Van der Poel, en waarom is er hetzelfde gezeik als IDL een artikel plaatst met bewondering voor Van Aert? Waarom gaat het altijd maar weer tussen Nederland en België? Waarom mag je alleen voor Van der Poel zijn? Of voor Van Aert? De rivaliteit tussen de twee is bekend en de heren hebben ook nooit ontkend dat er een gezonde strijd heerst. Maar als er iemand zo gek is om te zeggen dat hij geniet van Van der Poel én Van Aert, is je leven op social media anno 2021 vaak niet veilig.

Natuurlijk generaliseer ik, want er zijn gelukkig ook een heleboel mensen bij wie ik me graag aansluit. Zoals premier Rutte zou zeggen: het overgrote deel van de wielerfans gedraagt zich zoals het hoort. Laten we met die meerderheid een front vormen en het gewoon uitspreken: Ik geniet van Michael Jordan én LeBron James. Ik geniet van Lionel Messi én Cristiano Ronaldo. En bovenal: ik geniet van Mathieu van der Poel én Wout van Aert. Topsport zorgt voor een constante stroom van duels, maar duels an sich hoeven niet te zorgen voor een splitsing van twee kampen. Ga eens bij jezelf na: bij welk kamp hoor jij en hoe uit je dat? Want als ik ook maar twee procent van de mensen kan overtuigen dat je de rivaal van je favoriet niet hoeft te haten om te genieten van je idool, scroll ik al met een fijner gevoel door Instagram, Twitter en Facebook. Die groep schreeuwers, sowieso al jarenlang een probleem op social media, maakt het nu zo vervelend...

We zullen het gelukkig nog jarenlang moeten doen met Van der Poel versus Van Aert. Laten we er samen voor zorgen dat we er eens goed voor gaan zitten en bij iedere trap beseffen dat het schier onmenselijk is wat die twee wekelijks laten zien. Laten we beseffen dat juist deze duels nodig zijn om de sport en Van der Poel en Van Aert zelf voort te stuwen. Laten we teruggaan naar de eenheid van tijdens de coronabreak, toen we helemaal geen sport en duels hadden en we met z'n allen uitkeken naar wat komen ging. Samen, als sportliefhebbers, wachtend op een volgend gevecht.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws