Gespot op Strava: De Ronde-cijfers van Van Aert, Van der Poel en Asgreen!

Gespot op Strava: De Ronde-cijfers van Van Aert, Van der Poel en Asgreen!

Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in ' Gespot op Strava' naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: De Ronde van Vlaanderen, vanuit de ogen van de drie smaakmakers.

Met Parijs-Roubaix richting oktober, was zondag plots de laatste krachtmeting tussen de grote kassei-specialisten. En hoewel we het voorjaar in gingen met 'De Grote Drie', was voorafgaand aan de Ronde van Vlaanderen toch wel duidelijk dat het hier niet langer om Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Julian Alaphilippe ging. Aangezien de E3 Saxo Bank Classic al jaren een perfect inkijkje geeft in hoe De Ronde gaat verlopen, wisten we dat we rekening moesten houden met Kasper Asgreen. En hoe...

De Deen was dit voorjaar in topvorm en in De Ronde zette hij een dik uitroepteken achter zijn klassieke campagne. De E3 en De Ronde winnen, dan ben je een hele grote. Helemaal als we meenemen dat Asgreen op eigen kracht Van Aert loste. En uitgerekend in een sprint-a-deux was hij sterker dan Van der Poel. Hoe dat er allemaal uitziet in cijfers, kunnen we alleen maar zien via Strava. De drie topfavorieten vooraf bleken de drie smaakmakers van de koers. Dit was hun Ronde van Vlaanderen:

De Ronde van Vlaanderen van Wout van Aert: Nooit sneller in de finale, toch geklopt

Van Aert was vooraf misschien wel dé topfavoriet voor De Ronde. Hij won Gent-Wevelgem en in tegenstelling tot andere jaren liep hij met de borst vooruit. In de media deinste hij er niet voor terug om het gewoon te zeggen: 'Ik wil winnen'. En het ging allemaal best lekker voor de Belg van Jumbo-Visma. Hij kwam onderweg niets tegen, zijn ploegmaats controleerden de koers en in een periode van veel aanvallen, was Van Aert constant bij de pinken. Dat zien we ook terug in zijn Strava-file. Die kleurt in de eerste driekwart goud. Dat komt natuurlijk vooral door het tempo van het peloton. Van Aert reed in de eerste 120 kilometer al diverse persoonlijke records uit de boeken.

Dat wordt nog een stukje extremer op het moment dat Deceuninck-Quick-Step de koers - op honderd kilometer van de meet - echt hard gaat maken. Op de combinatie Oude Kwaremont-Paterberg worden de records aan flarden gereden. Hier wordt echter wel voor het eerst duidelijk dat Van Aert misschien wel wat mist. Op het segment 'Oude Kwaremont-Paterberg' is hij zeven seconden langzamer dan Van der Poel en Asgreen. Zelfs Christophe Laporte, Jasper Stuyven en Anthony Turgis waren er sneller. Het was het moment dat de koers voor Van Aert veranderde: van controleren werd het achtervolgen. Dat lukt in het begin nog aardig. Van Aert rijdt een PR in de afdaling van de Kwaremont naar de voet van de Paterberg. Op de kasseien van de Mariaborrestraat reed Van Aert zelfs nog een KOM uit de boeken. En hij was zondag sneller dan hij ooit was op de Steenbeekdries.

Daarna gaat het rap bergafwaarts met de benen van de Belg. Dat is eigenlijk het allerbest aan te tonen met andermaal het segment Oude Kwaremont-Paterberg. Bij de tweede doorkomst in de koers noteerde hij een tijd van 8.57 minuten. De laatste keer in diepe finale zwoegde hij zich er in 9.41 minuten doorheen. Dat is een verval van 43 seconden. Van der Poel en Asgreen kenden een verval van 30 seconden. Kudo's voor het karakter van Van Aert, die leegliep op de Kwaremont, maar desondanks nog wel een PR noteerde in de afdaling, richting de Paterberg. Het was echter gedaan... Hij perste er nog een sprintje uit aan 63 per uur, goed voor plek zes. Was Van Aert dan zo matig? Nee. In het Strava-segment 'kl ZS-finale' is de finale van De Ronde opgenomen; vanaf de voet van de laatste keer Kwaremont tot aan de finish, over 18,84 kilometer. Van Aert reed er een PR en was dus nooit sneller in de finale van De Ronde dan dit jaar. Er waren er alleen twee nog wat beter.

Gespot op Strava: De Ronde-cijfers van Van Aert, Van der Poel en Asgreen!

De Ronde van Van Aert in 2021, goed voor een zesde plaats.

De Ronde van Vlaanderen van Mathieu van der Poel: Bijna perfect, maar net niet helemaal

Van Aert werd op de Paterberg definitief overboord gegooid, dus ging Van der Poel de Ronde van Vlaanderen winnen. Dat was voor een ieder toch zo klaar als een klontje. De Nederlander oogde eigenlijk de hele dag supersterk en toen de finale begon, stoof hij er telkens vandoor. Als er een gaatje gedicht moest worden, was het Van der Poel die er naartoe reed en toen Van Aert gelost was, keek Van der Poel achterom en ging hij nog eens op de pedalen staan. 262,63 geregistreerde kilometers aan een gemiddelde van 41,9 kilometer per uur. 328 watt gemiddeld, met een piek in de sprint van 1.470 watt. Dat zijn winnende cijfers, totdat Van der Poel in de laatste vijftig meter plots ging zitten...

Hoe kwamen we bij die sprint? Van der Poel zat lang weggestoken in de buik van het peloton, maar zat op de voorposten toen het moest. Hij beantwoordde met Van Aert een eerste stoot van Deceuninck en toonde zijn benen voor het eerst serieus bij de tweede doorkomst van de Oude Kwaremont. Zowel op het segment 'Oude Kwaremont + Paterberg' als 'Oude Kwaremont Wall' reed Van der Poel samen met Asgreen de KOM's uit de boeken. De Oude Kwaremont recordtijd staat nu op 5.13 minuten. Van der Poel trapte gedurende de klim gemiddeld 483 watt weg. Op zijn piek haalde hij 794 watt. Met een maximale hartslag van 185 slagen per minuut ging hij nog allerminst diep in het rood.

In de laatste 18,84 kilometer ging het bij Van der Poel en Asgreen aan 44 per uur gemiddeld. En dat is dus inclusief de beklimmingen van de Kwaremont en Paterberg. Van der Poel trapte gemiddeld 369 watt weg. Op zijn piek bereikte hij dus 1.470 watt, in de sprint. Als hij dat vermogen had kunnen doortrekken tot de finish, had Van der Poel gewonnen. Maar zo ging het niet. In de analyse op Strava kunnen we exact zien waar de benen van Van der Poel vollopen. Hij houdt de 1.400 watt zo'n honderd meter vol, daarna gaat het van 1.300 watt in honderd meter naar 893 watt. Het is het moment dat de Nederlands kampioen beseft dat Asgreen hem gaat kloppen. De kop gaat naar beneden, de vermogensmeter wordt uit gedrukt. Het was nét niet voldoende vandaag...

Gespot op Strava: De Ronde-cijfers van Van Aert, Van der Poel en Asgreen!

De veelbesproken sprint van Van der Poel. Let vooral op het vermogen...

De Ronde van Vlaanderen van Kasper Asgreen: Een echte diesel valt nooit meer stil

En dan de winnaar, Kasper Asgreen. Wat een voorjaar voor hem, en wat zal hij stiekem balen dat Parijs-Roubaix over een weekje niet doorgaat... Nou ja, dan kan hij zich altijd nog verkneutelen aan zijn Strava-file van De Ronde: 262,93 kilometer, 2.261 hoogtemeters, 6:15:50 uur op de fiets en een gemiddelde van 42 kilometer per uur. KOM's op de Oude Kwaremont en de combinatie Kwaremont-Paterberg, als dat geen winnende formule is... En zo bleek. De Deen toonde ballen, door zonder enige kennis van zijn sprint in competitie naar de meet te rijden met een explosieve Van der Poel. Want als de benen goed voelen, kun je de wereld aan.

Wat in die zin het meest tot de verbeelding spreekt, is niet zozeer de KOM van de Oude Kwaremont en Oude Kwaremont-Paterberg. De KOM van het segment 'Tour of Flanders 2015 - Final KMs' vertelt het hele verhaal. Nooit ging het in de Ronde van Vlaanderen zo hard in de finale. Het record van deze 38,05 kilometer stond sinds 2015 op naam van Niki Terpstra, die aan 43,7 kilometer per uur in 52 minuten en 17 seconden bij de meet was. Asgreen deed dat zondag aan 43,8 per uur, 52 minuten en 10 seconden. Daarmee was hij dus sneller dan Terpstra. En om aan te geven hoe hard het in de Ronde van Vlaanderen ging: plekken vier tot en met zeven in de KOM-ranglijst zijn allemaal gereden in de editie van 2021.

Van der Poel is de nummer twee, zes seconden trager dan Asgreen. En wie de sprint zondag heeft gezien, weet precies waarom. Hoe kon het dat 1.470 watt van de Nederlander niet genoeg was voor de winst? Wat deed Asgreen nu precies zo goed in die laatste stoot naar de finish? Helaas hebben we geen wattages van de Deen en het door Strava geschatte vermogen van Asgreen is maar een hoekige bende. Wat we wél kunnen aflezen aan de analyse van zijn sprint, is dat er in tegenstelling tot Van der Poel geen sprake is van een dalende lijn. Vanaf het moment dat Asgreen op de pedalen gaat staan, is zijn lijn bijna biljartvlak; rond de 1.000 watt (geschat!), totdat hij zijn benen stil kan houden en de handen de lucht in kan steken. Want een echte diesel valt nooit meer stil.

Gespot op Strava: De Ronde-cijfers van Van Aert, Van der Poel en Asgreen!

De winnende cijfers van Kasper Asgreen!

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Deelnemers WK wielrennen 2021 | Ierland met Bennett, Černý en Štybar bij Tsjechië

We kunnen ons opmaken voor een heerlijk einde van het wielerseizoen 2021! De Italiaanse najaarsklassiekers en Parijs-Roubaix...

Parcours en uitslagen Ronde van Luxemburg 2021 | Modolo sprint naar zege, tijdrit voor de boeg

Twee dagen na het EK wielrennen en de Tour of Britain trekt een deel van het wielerpeloton door naar de Ronde van Luxemburg,...

In de voetsporen van Anna en Chantal | Uneken: 'Ik word wel eens de nieuwe Chantal Blaak genoemd'

De afscheidstournee van Anna van der Breggen en Chantal van den Broek-Blaak is in volle gang. Beide rensters van SD Worx hang...

Zonneveld benieuwd naar Dumoulin in 2022: 'Druk van hemzelf en publiek niet veranderd'

Het is einde seizoen voor Tom Dumoulin en daarmee kan de blik op 2022. Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam bespreken de to...

Nabeschouwing: 'Toch weer wat hoop rond Van der Poel voor het WK en Roubaix'

Het EK wielrennen zit erop, Wout van Aert hield huis in de Tour of Britain en Mathieu van der Poel keerde terug in koers. Kor...

Jumbo-Visma Development Team versterkt zich met Kramer en broertje Simmons

Het Jumbo-Visma Development Team heeft twee nieuwe renners aangetrokken. De 17-jarigen Jesse Kramer en Colby Simmons, broertj...

WK wielrennen 2021 | Het volledige programma, uitslagen en medaillespiegel

Een jaar lang rond mogen rijden in de regenboogtrui: dat is de inzet van de wereldkampioenschappen wielrennen. Dit jaar staat...

Voorbeschouwing Primus Classic 2021 | Nieuw succes Van der Poel in aanloop naar WK?

Het wielerpeloton is volop in voorbereiding op het WK wielrennen en daarvoor is de Primus Classic op zaterdag 18 september ee...

Wielrennen op TV 16 september 2021 | Wederom vol programma met drie mooie koersen!

Net als woensdag is er ook op donderdag 16 september voldoende wielervermaak via de tv of een livestream te volgen. Zo staat...

Voorbeschouwing Kampioenschap van Vlaanderen 2021 | Merlier, Groenewegen en Jakobsen in koers!

Kampioenschappen te over deze dagen. Naast de Olympische Spelen was het afgelopen week tijd voor het EK, en ook het WK staat...

Lees meer

Net binnen

Voorbeschouwing Kampioenschap van Vlaanderen 2021 | Merlier, Groenewegen en Jakobsen in koers!

Kampioenschappen te over deze dagen. Naast de Olympische Spelen was het afgelopen week tijd voor het EK, en ook het WK staat...

Voorbeschouwing Primus Classic 2021 | Nieuw succes Van der Poel in aanloop naar WK?

Het wielerpeloton is volop in voorbereiding op het WK wielrennen en daarvoor is de Primus Classic op zaterdag 18 september ee...

WK wielrennen 2021 | Het volledige programma, uitslagen en medaillespiegel

Een jaar lang rond mogen rijden in de regenboogtrui: dat is de inzet van de wereldkampioenschappen wielrennen. Dit jaar staat...

Bol eindigt als vierde in Ronde van Slowakije: 'Startte de sprint te vroeg'

Cees Bol heeft zijn vierde plaats in de korte proloog (1,6 kilometer) van de Ronde van Slowakije voortgezet met wederom een v...

Colbrelli niet blij na tweede plaats achter Valgren: 'Ik wil altijd winnen'

Sonny Colbrelli eindigde donderdag als tweede in de Coppa Sabatini. De Europees kampioen van afgelopen zondag kon daardoor no...

Lees meer