IDL-klassement 2020: Roglic volgt zichzelf op, wie voerden nog meer het peloton aan? IDL-producties
IDL-producties

Primoz Roglic is voor het tweede jaar op rij de winnaar van het In de Leiderstrui-klassement. De Sloveen wist in een bijzonder coronajaar zijn prestatie van een jaar eerder nog iets te verscherpen. Bij de vrouwen topt Annemiek van Vleuten onze eigen ranglijst.

Of ze nou geel, roze, rood of in alle kleuren van de regenboog zijn: truitjes zijn heilig in het wielrennen. Bij In de Leiderstrui weten we dat maar al te goed, dus houden we sinds 2019 onze eigen ranglijst bij. Daarin kijken wij speciaal naar de renners die het vaakst 'in de leiderstrui' hebben rondgereden over een heel seizoen. Naast het grote klassement, maakten wij enkele subrankings.

Voor het In de Leiderstrui-klassement kijken wij naar alle rittenkoersen die gereden zijn op 2.1-niveau en hoger. Een dag 'in de leiderstrui' telt alleen in de wedstrijd, een renner krijgt dus geen dag extra gerekend voor het winnen van het eindklassement van een ronde. Bij een gelijke stand tussen renners, geeft het UCI-niveau waarop hij/zij de trui droeg het voordeel. Ten opzichte van vorig jaar hebben we een wijziging doorgevoerd: ook het vrouwenpeloton komt in aanmerking voor het algemene klassement. WorldTour-niveau bij de mannen en vrouwen worden in dit klassement gelijkgesteld.

10. Jai Hindley - 4

Net als in een jaar eerder wist Roglic het In de Leiderstrui-klassement op zijn naam te schrijven. Met een indrukwekkend aantal dagen van 27 is hij voor de tweede keer Koning Leiderstrui. Ondanks het schrappen van veel koersen op de kalender wist hij zijn aantal van vorig jaar nog iets aan te scherpen. Destijds pakte droeg hij op 26 dagen de leiderstrui. De prestaties van de Sloveen in de Tour de France en Vuelta a España hebben flink bijgedragen aan zijn hoge notering hier.

De tweede plek in het klassement is voor de Portugees João Almeida, die in de Giro d'Italia vriend en vijand verraste door lang in het roze mee te doen voor de eindzege. Uiteindelijk bleef hij met lege handen achter, maar met meer dan twee weken in de leiderstrui kan hij spreken van een bijzonder knappe prestatie.

Het podium wordt vervolledigt door Remco Evenepoel. De jonge Belg was al vroeg in het seizoen in vorm in de Vuelta a San Juan en Ronde van de Algarve, waar hij een groot deel van zijn leiderstruien verzamelde. Natnael Tesfatsion is een opvallende nummer vier. Hij kwam tot negen dagen in de leiderstrui in het Afrikaanse wielercircuit.

. Simon Yates - 3

Roglic leidt logischerwijs ook het klassement als het gaat om het aantal dagen in de leiderstrui in de WorldTour, voor wederom Joäo Almeida. Het podium wordt vervolledigt door drie coureurs: Adam Yates, Annemiek van Vleuten en Maximillian Schachmann. Daarbij dient gezegd te worden dat Van Vleuten dit voor elkaar kreeg in een stuk minder racedagen op WT-niveau dan de twee heren, wat een bijzondere vermelding waard is.

In 2019 was Roglic ook de nummer één in dit rijtje. Hij wist destijds Julian Alaphilippe en Adam Yates overtuigend af te troeven. Net als een jaar eerder beëindigt de Sloveen zijn aantal keren in de leiderstrui in de WorldTour op een aantal van 26.