IDL Neo | Neemt Champoussin de fakkel van Bardet over bij AG2R? IDL-producties
IDL-producties

IDL Neo | Neemt Champoussin de fakkel van Bardet over bij AG2R?

IDL Neo | Neemt Champoussin de fakkel van Bardet over bij AG2R?

Zoals elk jaar gaan er ook in 2020 nieuwe talenten, jong of als laatbloeier, de overstap naar de top van het wielrennen wagen. Sommigen zullen slagen en eeuwige wielerglorie vergaren, anderen zullen misschien ambities bij moeten stellen en zich in een dienende rol moeten plaatsen en een paar zijn na een jaar al weer weg. In de Leiderstrui brengt om de twee weken een nieuw gezicht in beeld en gaat dieper in op de resultaten, kenmerken en verwachtingen van de renner. Vandaag: Clément Champoussin van AG2R La Mondiale.

Profiel:

Naam: Clément Champoussin
Nationaliteit: Frans
Leeftijd:  22 (29-05-1998)
Specialiteit Klimmen
Ploeg:  AG2R La Mondiale
Vorige ploeg:  Chambery Cyclisme Competition
Belangrijkste resultaten: GC Giro della Regione Friuli Venezia Giulia 2019, derde Vredeskoers 2019, derde Ronde van de Isard 2019

Met Romain Bardet en in mindere mate Pierre Latour beschikte AG2R La Mondiale de afgelopen jaren over klimmers die in de grote rondes iets konden klaarspelen. Beide gaan echter weg en AG2R koos er, ondanks een flinke financiële injectie van nieuwe sponsor Citroën, niet voor om vervanging aan te trekken. Volgens de Franse sportkrant L’Équipe kijken ze voor opvolging binnen de eigen selectie. Het gaat daarbij om de Fin Jaakko Hänninen en de Fransen Aurélien Paret-Peintre en Clément Champoussin. De laatste komt in deze IDL Neo aan bod.

Champoussin begon als mountainbiker en werd op zijn zestiende zelfs Frans juniorenkampioen op het onderdeel cross-country. De racefiets was echter niet onbekend voor hem en al snelde realiseerde hij zich dat zijn toekomst in het wegwielrennen lag. ‘Mijn beslissing om puur voor de weg te kiezen, was weloverwogen’, vertelt hij in een interview met Vélo 101. ‘Het soort inspanningen bergop en het rijden van wedstrijden in ploegverband past beter bij mij.’

Champoussin presteert op dezelfde terreinen als Bardet

Op de weg maakte Champoussin snel indruk bij de beloften met sterke prestaties bergop. Een échte winnaar was hij niet, maar stelselmatig behoorde hij in de bergachtige etappekoersen tot de beste vijf klimmers. De afgelopen twee jaren resulteerde dat in een vierde en vijfde plaats in de Tour de l’Avenir, podium in de Vredeskoers en de Ronde van de Isard (beiden in 2019) en eindwinst in de Giro della Regione Friuli Venezia Giulia (2019). Al met al goede resultaten en op het eerste oog zelfs beter dan wat zijn vertrekkende ploeggenoot Bardet bij de onder 23-categorie presteerde, al wist hij dan weer een etappe in de Tour de l’Avenir te winnen, in tegenstelling tot Champoussin, die drie keer strandde op een derde plaats.

Naast dat zowel Champoussin als Bardet echte klimmers zijn, komen ze allebei ook goed tot hun recht in geaccidenteerde eendagskoersen. Van Bardet kennen we vooral zijn sterke tweede plaats in het WK en de Strade Bianche van het jaar 2018. Champoussin kwam vooral goed tot zijn recht in Italiaanse eendagskoersen, zoals de Ronde van Lombardije voor beloften. Daarin reed hij de afgelopen jaren tot tweemaal toe naar het podium. Ook op profniveau bewees Champoussin zich al in een Italiaanse koers, de Gran Piemonte 2019. Hij hield toen lang stand op de slotklim naar Oropa (10,6 km aan 6,6%), waar het Colombiaanse klimduo Egan Bernal en Iván Sosa de boel aan gort reden. Champoussin finishte als negende, voor sterke profs als Gorka Izagirre en Hugh Carthy.

Hervatting wielerseizoen verloopt moeizaam voor Champoussin

Champoussin maakte officieel op 1 april de overstap naar de profs bij AG2R La Mondiale, precies in de periode dat het coronavirus op zijn hoogtepunt was in Europa. Het was op zijn zachts gezegd niet het beste moment om aan je profcarrière te beginnen. Hoe hield de Franse neoprof zich in die periode bezig? ‘Ik deed elke dag verschillende dingen, zoals een stukje hardlopen, even op de hometrainer en in de middag mijn hoofd leegmaken met wat tuinieren’, vertelt Champoussin in gesprek met Cyclism'Actu. Hoewel de lockdown lastig was, kon Champoussin altijd wel de motivatie vinden om actief te blijven. ‘Wielrennen blijft mijn passie, dus ook al waren er geen wedstrijden, de motivatie om te sporten bleef en het volhouden van een dagelijks ritme maakte me best gelukkig.’

Uiteindelijk werd de lockdown in de Europese landen opgeheven en werd het wielerseizoen hervat. Voor Champoussin liep dat nog niet helemaal op rolletjes. De eerste etappe van de Tour de l’Ain ging met een dertiende plaats nog goed, maar de bergetappe daarna viel tegen en in de slotetappe wist hij zelfs niet te finishen. Ook een week later in de Ronde van Lombardije haalde hij de streep niet. Daar kwam nog bovenop dat zijn ploegmaat Larry Warbasse positief testte op corona, waarna hij een startverbod kreeg voor het Frans kampioenschap. Het zat de neoprof dus nog niet helemaal mee. Intussen heeft hij recent in de Tour du Doubs zijn rentree gemaakt en zal hij vanaf 15 september deelnemen aan de Ronde van Luxemburg.

Op signalen of Champoussin Bardet in de toekomst kan doen vergeten bij AG2R La Mondiale, is het dus nog even wachten. Met alle jonge renners die momenteel, alsof het niets is, topprestaties neerzetten bij de profs, is het de vraag of Champoussin druk voelt om daar in mee te gaan. ‘Iedere renner heeft zijn eigen progressie. Ik let niet per se op wat anderen doen. Ik kan alleen maar mijn best doen en goed trainen. Als ik gelijk kan presteren, dan zou dat mooi zijn, maar als ik in ieder geval het team goed kan ondersteunen, dan ben ik al tevreden’, besluit een nuchtere Champoussin. (Foto: Sirotti)

Voor meer IDL Neo, klik hier.

Wilbert van der Velde (w.vandervelde@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws