Ophef na hersenletsel Bardet, arts pareert: 'Zitten niet in rugbystadion' Tour de France
Tour de France

Ophef na hersenletsel Bardet, arts pareert: 'Zitten niet in rugbystadion'

Ophef na hersenletsel Bardet, arts pareert: 'Zitten niet in rugbystadion'

Romain Bardet is volgens Florence Pommerie, de arts die de Fransman liet verder rijden na zijn val in de Tour de France, niet in levensgevaar geweest. Dat vertelt de dokter in gesprek met Ouest France.

'Ik denk het niet', zo vertelt Pommerie als hem gevraagd wordt of de renner in gevaar was. Bardet kwam in de dertiende etappe ten val, maar reed de rit wel uit ondanks zijn blessures. 'Er waren geen onmiddellijke signalen. Het duurt soms even voordat ons lichaam dat soort ernstige signalen laat zien. Meestal komen die pas na de race.' Op het moment van de crash zou Bardet hem alleen gevraagd hebben om pijnstillers.

Ophef om wankel moment Bardet

Pommerie is daarom ook van mening dat hij geen fouten gemaakt heeft. 'De hematoom kan op het begin nog erg klein geweest zijn en later gegroeid zijn.' Volgens de dokter was het in het geval van Bardet pas aan de finishlijn dat hij zich 'gedesoriënteerd' voelde, terwijl op beelden van de race al te zien was dat de Franse klimmer wankel op de benen stond.

Het moment zorgde voor ophef in de wielerwereld. Op sociale media kwamen verontwaardige reacties binnen en ook Bram Tankink vertelde bij Vive le Vélo dat hij het een 'onverantwoorde' beslissing vond. 'Op zo'n moment moet een arts altijd ingrijpen. Dat klopt gewoon niet. De impact die je op je hoofd krijgt, is moeilijk te meten, maar die is er wel degelijk. De consequenties van een hersenletsel kunnen groot zijn.' Naar de mening van de oud-renner had er net als in de autosport getest moeten worden op concentratiestoornissen na een ongeluk.

Pommerie pareert: 'Zitten niet in een rugbystadion'

Die tijd is er volgens de arts niet altijd. Het is het in een wielerwedstrijd niet gemakkelijk om de beslissing te moeten nemen, zo spreekt hij uit. 'We zitten niet in een rugbystadion, waar we de kans hebben om een sporter wat vragen te stellen: we zitten in een race.' Het gedrag van de renner kan dan beperkend zijn voor het handelen van de arts: 'Soms zit hij al op de fiets en dan proberen we hem te spreken om te zien wat hij heeft. Maar de renner is ook nerveus omdat hij koerst, dan reageert hij anders.'

In het geval van Bardet maakte de teamarts na de wedstrijd de beslissing, maar Tankink is van mening dat het anders zou moeten. 'Een onafhankelijke arts moet de beslissing nemen om de renner uit koers te halen. Je kan die beslissing niet bij de renner zelf leggen of bij ploegmaten. Hij moet een veto stellen.' (Foto: Sirotti)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws