Nabeschouwing: Kruijswijk als superknecht voor Dumoulin naar de Giro d'Italia IDL-producties
IDL-producties

Nabeschouwing: Kruijswijk als superknecht voor Dumoulin naar de Giro d'Italia

Nabeschouwing: Kruijswijk als superknecht voor Dumoulin naar de Giro d'Italia

Heroïsche koersen, mooie en minder mooie momenten, spraakmakende incidenten en opmerkelijk nieuws. Wekelijks gebeurt er genoeg in de wielerwereld. Daarom blikt In de Leiderstrui iedere maandag met één van de redactieleden terug op de afgelopen koersweek. In deze editie stellen we de vragen aan redacteur Bram de Leuw.

Jumbo-Visma kondigde aan dat Tom Dumoulin volledig hersteld is. Wat kan Dumoulin, na die verschrikkelijke blessure, bereiken aankomend seizoen?

Ik denk dat Dumoulin komend jaar weer gebrand zal zijn om zich van voren te laten zien. Daarmee verwacht ik dat hij weer het podium van één van de grote rondes zal mogen betreden.

La Gazzetta dello Sport wist te melden dat Primoz Roglic naar de Tour gaat en Dumoulin naar de Giro. Zou dat in jouw ogen de goede beslissing zijn?

Dat zou sportief de beste beslissing zijn, denk ik. Misschien hopen de Nederlanders dat hij voor de Tour gaat, maar ik denk dat hij meer kans maakt om de Giro te winnen.

Zonneveld stelde dat je de Tour niet wint met één slagschip, maar met de hele armada. Stel jij bent de manager van Jumbo-Visma, welke ploeg zou je dan in de Giro opstellen en welke in de Tour?

Ik zou hetzelfde doen als afgelopen jaar. Een treintje voor Groenewegen, maar Laurens de Plus en een Bennett zou ik ook meenemen voor de kopman. Dus dan zouden het Groenewegen, Teunissen, Van Aert, Martin, Roglic, Bennett en De Plus worden. De achtste renner hangt echt van de vorm van dat moment af.
Tom Dumoulin kan dan naar de Giro. De drie tijdritten zijn gelijk kansen op etappezeges en ik denk ook dat Dumoulin de topfavoriet is om de Giro te winnen. Naar de Giro zou ik wel een ploeg sturen die Tom goed kan ondersteunen in de bergen. Ik denk dat Kruijswijk als superknecht geweldig zou zijn. In de Vuelta zou hij dan weer voor eigen kans kunnen rijden. Verder zou ik Gesink, Bouwman ook meesturen. Een mooie Nederlandse armada die het roze mee naar huis gaat nemen.

Dennis naar Team INEOS. Wellicht de beslissende slag in de strijd met Jumbo-Visma?

Ik denk niet dat het beslissend is. Ik denk overigens wel dat het een goede renner is die INEOS sterker maakt. Maar ik denk niet dat Dennis het verschil gaat maken tussen deze twee ploegen.

De laatste plek in de Belgische ploeg voor de Olympische tijdrit lijkt tussen Victor Campenaerts en Wout van Aert te gaan. Logisch?

Ja, dat lijkt me vrij logisch! Al is het eerst afwachten hoe Van Aert terug komt na zijn blessure. Dus op het moment lijkt Campenaerts mij de meest logische keuze. Maar een Van Aert in topvorm kan op de Olympische Spelen wel het verschil maken. Het is dus echt even afwachten.

Om even in het Vlaamse hoekje te blijven, Lefevere ziet in Tom Bonnen zijn opvolger. Jij ook?

Nee, dat zie ik Tom Boonen niet echt doen. Ik zie hem eerder als analist na een wedstrijd. Of in een praatprogramma over wielrennen. Dat heb ik hem nu een paar keer zien doen en dat doet hij heel leuk. Hij is daar heel open en eerlijk. Altijd in voor een grapje. Dus ik denk dat dat hem beter ligt. Het opvolgen van Lefevre is ook geen makkelijke zaak hè..

Dan nu het veldrijden. Hoe bevalt de entree van Zdenek Stybar jou?

Ik vindt het ontzettend leuk dat hij blijft terugkeren in de cross. Al verwacht je van zo'n grote naam af en toe wel iets meer. Maar voor hem is dit off season en hij doet gewoon wat hij leuk vindt. Het trekt natuurlijk ook heel veel mensen naar de cross als zo'n grote naam meedoet.

Marianne Vos viel met de deur in huis…

Marianne Vos blijft een fantastisch renster, ook in het veld. Ik ben zo benieuwd hoe zij het gaat doen tegen de toppers van dit moment. Al denk ik dat ze daar ook snel aansluiting bij vindt en ook direct meedoet voor de overwinning.

Een weekend zonder Mathieu van der Poel, werden de wedstrijden er leuker op?

Ik denk dat de spanning wel toeneemt. De cross van zondag was heel spannend. Ik denk ook dat het voor mannen als Aerts, Sweeck en Iserbyt ook meer spanning geeft. Ze maken simpelweg meer kans maken om te winnen. Neemt niet weg dat ik liever een cross zie met Van der Poel. Wat hij op de fiets laat zien, is fantastisch om te aanschouwen.

Alexander Vinokourov en Alexander Kolobnev werden definitief vrijgesproken door het uitblijven van het hoger beroep. Terecht volgens jou?

Nee, volgens mij was het bewijs er wel, dus misschien was een beroep mogelijk geweest. Maar dit hoort ook bij de charme van de sport. Vroeger gebeurde dit ook, het kopen en verkopen van wedstrijden. Weliswaar niet voor de bedragen waar het in het nu over gaat. Dus in dit geval hadden ze van mij wel in hoger beroep mogen gaan. Zeker ook omdat 'Vino' al vaker in opspraak is geweest.

Russische wielrenners zijn dan wel weer vier jaar uitgesloten van deelname aan WK en de Olympische Spelen. Gaan ze gemist worden?

Nee, ik vind het heel goed dat de Russen aangepakt worden. Het is wel raar dat ze aankomende zomer dan wel mogen meedoen aan het EK Voetbal, omdat die organisatie niet samenwerkt met het WADA. Al met al denk ik niet dat de Russen gemist gaan worden. Het is natuurlijk wel zo dat de Russen die kúnnen aantonen dat ze dopingvrij zijn toch naar de Spelen kunnen, weliswaar onder een neutrale vlag. Maar ik denk niet dat ze een rol van betekenis hadden gespeeld op de spelen of op het WK.

In de wekelijkse column werd er een gedicht voor Sinterklaas geschreven. Het gedicht eindigde met de wens ‘dat het volgend jaar allemaal weer eerlijk gaat, zodat er in december niks stouts meer in het grote boek staat.’ Is dat wenselijk of horen zaken als die van Vinokourov en Kolobnev juist bij de charmes van het wielrennen?

Een volledig eerlijke wielersport is een heel mooi streven. Maar voor mij horen zaken zoals doping en het kopen van wedstrijden bij de sport. Dat vind ik inderdaad de charmes van de sport. Ik ben opgegroeid in het tijdperk Armstrong, dus voor mij heeft het speculeren over de eerlijkheid er altijd bij gehoord. Toch moet ik zeggen dat je de laatste jaren merkt dat het peloton heel schoon is, op een enkele uitzondering na. Het geloof in het wielrennen is er bij de supporters ook weer. Mensen komen weer naar het fietsen kijken, omdat er spektakel is. Het helpt dan ook als het op een eerlijke manier gebeurt. Voor het spektakel zijn markante figuren, zoals Peter Sagan, nodig.

Door: Wesley van Bavel

Met dank aan: Bram de Leuw


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws