Scriptschrijvers GTST kunnen puntje zuigen aan deal Mitchelton-Scott IDL-producties
IDL-producties

Scriptschrijvers GTST kunnen puntje zuigen aan deal Mitchelton-Scott

Scriptschrijvers GTST kunnen puntje zuigen aan deal Mitchelton-Scott

Zo snel als Manuela Fundación kwam, zo snel ging de ploeg ook weer weg uit de wielerwereld. Een week kon er gesmuld worden van een soap, waarna de overname van Mitchelton-Scott afketste. Toch zullen de geruchten voorlopig niet afnemen. In de Leiderstrui schetst een recap.

Het nieuws kwam op 12 juni uit de lucht gevallen met een rommelig persbericht: Mitchelton-Scott zou per direct zou veranderen in Manuela Fundación. Alles leek in kannen en kruiken. Francisco Huertas, oprichter van de stichting achter Manuela Fundación, was in zijn nopjes. De ploegbussen werden geschilderd en het tenue van de nieuwe ploeg al gepresenteerd.

Lees verder onder de foto.

Scriptschrijvers GTST kunnen puntje zuigen aan deal Mitchelton-Scott

Het was echter niet alleen de opvallende kleurcombinatie die de aandacht kreeg van de media. Vrij snel na het persbericht kwamen de eerste kritische geluiden uit de wielermedia naar boven. Wat was dat Manuela Fundación überhaupt en waarom stapt het in de wielrennerij? Het was ook een grote stap voor een ploeg die daarvoor alleen lokaal actief was. Vrijwel niemand buiten Granada, Spanje, kende Huertas en zijn stichting. Hij zou zijn ideeën graag bekendgemaakt hebben op een persconferentie in juli, maar zover kwam het nooit.

Deze website schreef in een artikel gewijd aan het nieuwe team: 'De tijd zal leren of de ploeg een geweldig mooi project gaat promoten, of dat de ploeg van Van Vleuten nu puur een speeltje is geworden van een rijke zakenman.' Niemand kon op dat moment voorspellen dat de toekomst van Manuela Fundación rond Mitchelton-Scott een maand later alweer tot het verleden beschouwd kon worden.

Lees ook: Wat is Manuela Fundación?

Soap tussen Huertas en Ryan barst los

De scriptschrijvers van Goede Tijden, Slechte Tijden zouden nog een puntje kunnen zuigen aan de situatie die zich begon af te tekenen rond de ploeg. Huertas was van mening dat hij door de deal met Mitchelton-Scott eigenaar was geworden van de hele ploeg, maar dit werd tegengesproken door Gerry Ryan, de huidige eigenaar van de ploeg. Volgens de Australische zakenman was de aankondiging van de nieuwe sponsor wat 'te voorbarig'. Bepaalde zaken moesten nog uitgewerkt worden. Huertas en de zijnen wezen naar het contract dat al ondertekend was en bleven stomverbaasd achter.

Om te begrijpen hoe deze situatie in elkaar zit, is het goed om te weten dat Mitchelton en Scott niet de eigenaars zijn van de ploeg, maar slechts de sponsor. De fundering van de ploeg is namelijk in handen van Ryan onder de naam GreenEDGE Cycling (nog bekend van Orica-GreenEDGE). De zakenman pompt door middel van verschillende bedrijven op zijn naam geld in de ploeg. Hij is namelijk ook tegelijk eigenaar van wijnmaker Mitchelton en sub-sponsor Jayco.

Via de media wisselden de twee partijen hun standpunten uit. Stefano Garzelli, beoogd ploegleider bij Manuela Fundación, beweerde namelijk dat ze de heren van Mitchelton-Scott niet te pakken kregen via de telefoon. Iedere dag leek er een hoofdstuk toegevoegd te worden aan de soap tot op 18 juni de deal alweer werd gecanceld. Huertas bleef met lege handen achter.

'Miscommunicatie oorzaak van mislukte overname Manuela Fundación'

'Het was niet de deal die ik dacht dat het was', zo sprak Ryan een maand na het debacle uit. 'Ze mochten het sponsorschap hebben, maar niet het eigendom.' Tussen de Spaanstaligen van Manuela Fundación en de mannen van GreenEDGE Cycling bleken er misverstanden te zijn ontstaan. Volgens de caravanmagnaat is hij zelf veel te laat betrokken bij de deal: 'Ze hadden mijn zegen nog niet.'

Direct na het fiasco besloot Ryan om het schip van zijn holding schoon te vegen. Shayne Bannan, die de onderhandelingen met Huertas regelde, mocht zijn spullen samen met Alvaro Crespi pakken. Ryan nam zijn verantwoordelijkheden en besloot de toekomst van de ploeg te verzekeren tot 2022. Het mag een opluchting genoemd worden voor de renners binnen de selectie. Eind goed, al goed voor Annemiek van Vleuten en co. Zou je zeggen.

Lees ook: Eigenaar gooit roer om: Mitchelton-Scott tot 2022 verzekerd van sponsoring

Huwelijk voorbij: geruchten zullen doorgaan

Toch zullen de geruchten rond de ploeg niet opdrogen de komende tijd. Van Vleuten liet al weten met andere ploegen in gesprek te zijn voor de voortzetting van haar carrière, maar ook binnen de mannenploeg kan er een heuse transfercarrousel ontstaan. De Yates-broertjes worden in verband gebracht met een transfer. Simon kan naar verluidt rekenen op de interesse van Trek-Segafredo, terwijl Adam mogelijk het bolwerk van Team INEOS komt versterken.

En Huertas? Ook van hem kunnen we nog wat dingen verwachten. Manuela Fundación heeft onderhandelingen gestart met een andere WorldTour-formatie om deze over te nemen. Om welke ploeg het gaat, is voorlopig niet bekend. Voor hem is het te hopen dat hij zijn reputatie rond mislukte overnames van sportploegen niet hoeft voort te zetten.

Jannick van der Hooft (jannick@indeleiderstrui.nl / Twitter: @jannick_der)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws