Bondscoach De Knegt 'godverde' wel even na WK-val Van der Poel: 'Haalt euforie van leuke week weg' Mountainbiken
Mountainbiken

Bondscoach De Knegt 'godverde' wel even na WK-val Van der Poel: 'Haalt euforie van leuke week weg'

Bondscoach De Knegt 'godverde' wel even na WK-val Van der Poel: 'Haalt euforie van leuke week weg'

Wat een heuglijke dag had moeten worden voor bondscoach Gerben de Knegt en zijn mountainbikepoulain Mathieu van de Poel, liep zaterdag in Tweed Valley uit op een deceptie. De Knegt zag zijn kopman ten val komen in de eerste drie minuten van het WK, waarmee er direct een einde werd gemaakt aan de droom die de nacht voordien had.

Voor aanvang van de koers vertrouwde De Knegt de Nederlandse pers namelijk toe dat hij gedroomd had over een topprestatie van Van der Poel. 'Wat er mogelijk is? Je weet het niet, het blijft toch Mathieu. Die heeft wel vaker dingen gedaan die onmogelijk leken', blikte hij toen met een grijns vooruit op de wedstrijd bij de elite mannen die nog moest beginnen.

Hoe anders hing de vlag er anderhalf uur later bij: na een goede start schoof Van der Poel weg in het Schotse grind, waarbij hij op zijn rechterkant terechtkwam en direct de koers verliet. De Knegt zag direct dat het niet goed was, zo vertrouwde hij In de Leiderstrui toe terwijl hij balend langs de camper van zijn kopman stond. 'Ik heb wel even gegodverd', gaf hij direct toe.

'Hij was goed gestart, maar toen lag hij op de grond. Dat was wel even klote', stelde de bondscoach van de Nederlandse offroad-ploeg. 'Het deed wel zeer bij hem. Ik stond een stukje lager en ik zag hem niet meer doorkomen, maar gelukkig stond ik er niet vanaf. Ik was er dus redelijk snel bij', gaf De Knegt aan, die direct al meegaf dat de fysieke schade relatief meevalt. Dat hoorden we Van der Poel zelf enkele minuten eerder ook zeggen.

'Mathieu had wel even pijn, maar het was vooral balen. Het is niet lekker, het haalt de euforie van vorige week zondag en de leuke week hier die daarop volgde een beetje weg', merkte De Knegt zichtbaar teleurgesteld op. 'We hadden toch wel gehoopt voor een plek tussen de tien en de vijftien, dan had hij het heel goed gedaan.'

Bondscoach De Knegt 'godverde' wel even na WK-val Van der Poel: 'Haalt euforie van leuke week weg'

De Knegt: 'Programma Van der Poel wordt een puzzel'

Voor de toekomst op de mountainbike was de week in Schotland desondanks nuttig, concludeerde De Knegt. 'We hebben gezien dat als hij er tijd van wil maken, het goed kan komen. Maar dan moet hij er wel tijd aan willen én kunnen besteden aan zijn programma, dus dat zal wel een puzzel worden. We waren sowieso niet naar Parijs gegaan om tiende te worden, laat dat duidelijk zijn. Een leuker resultaat hier had hoe dan ook geholpen.'

Door de vijfde plek van Tom Schellekens in de beloftenwedstrijd gaat Nederland hoe dan ook naar de Spelen, in een normaal scenario. 'Ik ben hem heel dankbaar, en Mathieu ook. Die druk was er nu wel vanaf, maar ik wilde hem ook niet al te veel druk op leggen. Hij moest gewoon fietsen.'

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws