Like ons!
Van der Poel wint ticket voor Tokio na tweede plek bij wereldbeker Albstadt

Nederlanders

Van der Poel wint ticket voor Tokio na tweede plek bij wereldbeker Albstadt

Mathieu van der Poel heeft zijn ticket voor de Olympische Spelen van Tokio al binnen. Door op de tweede plek te eindigen in de wereldbeker mountainbike in Albstadt is hij verzekerd van een startbewijs voor 2020. Mathias Flueckiger won de wedstrijd.

Van der Poel startte als eerste, doordat hij de shorttrack afgelopen vrijdag op zijn naam schreef. Het doel was duidelijk: bij de eerste zes rijden, om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio. In het openingsrondje zette wereldkampioen Nino Schurter Van der Poel direct onder druk. Van der Poel moest een klein gaatje laten, en achter hem ontstond een nog groter gat.

De regen maakte het parcours erg lastig. Voor Van der Poel was het al lastig genoeg, omdat de klimmen eigenlijk net iets te lang waren voor zijn type renner. Bij een tweede aanval van Schurter kon alleen Europees Kampioen Lars Forster volgen, en bleef Van der Poel zitten in een groepje van vijftien man op een paar tientallen seconden. Ook bij volgende demarrages uit dat groepje kon de Nederlander niet volgen.

In de tweede ronde reed Forster vooraan bij zijn landgenoot Schurter weg. Doordat die eerste tegen de grond ging, kon Schurter terugkomen en de leiding overnemen. Forster kwam in een achtervolgend groepje van vijf terecht, terwijl Van der Poel in een ander groepje daar vijftien seconden achter reed. Schurter werd door het achtervolgende groepje ingerekend, terwijl de achterstand van Van der Poel lange tijd rond de 25 seconden bleef.

Van der Poel begint aan zijn inhaalslag

Zijn achterstand bleef gelijk, maar hij haalde wel veel renners in. Na drie ronden fietsen stond Van der Poel op de vijfde plek, genoeg dus voor een Tokio-ticket. In de vierde ronde moest ook Florian Vogel er aan geloven: Van der Poel nam zijn vierde plek over. Door een valpartij van Schurter kwam werd dat zelfs de derde plek binnen de vierde ronde. Flueckiger en Jordan Sarrou hadden 25 seconden voorsprong op het groepje van vier waar ook Van der Poel deel van uitmaakte.

In de vijfde ronde demarreerde van der Poel uit dat groepje, maar echt snel kwam hij niet dichterbij de koplopers. Vooraan loste Flueckiger Sarrou, en ging solo verder richting de meet. Van der Poel kwam wel dichterbij Sarrou, bij het ingaan van de laatste ronde reed hij veertien seconden achter op de Fransman, en 42 op Flueckiger. Halverwege die laatste ronde pikte de Nederlander aan bij Sarrou, en kon de strijd om de tweede plek beginnen. Deze strijd won Van der Poel, en zo verzekerde hij zich van een startbewijs voor Tokio. (Foto: Proshots)

Uitslag wereldbeker mountainbike Albstadt

1. Mathias Flueckiger 
2. Mathieu van der Poel
3. Jordan Sarrou

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven