Stefan Küng

Dit is de pagina over Stefan Küng. De Zwitserse klassieke renner annex tijdrijder komt op de weg uit voor Groupama-FDJ. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Küng en houdt tevens zijn biografie bij.  

Stefan Küng

Küng ontbolstert als tijdrijder en klassieke renner

Stefan Küng werd op 16 november 1993 geboren in het Zwitserse Wil. In 2015 zette hij zijn eerste stappen in het profpeloton bij BMC Racing Team. Zijn eerste profzege boekte Küng in Nederland. In Limburg won hij de Volta Limburg Classic van 2015. In dezelfde maand vervolgde hij met de eerste zege van vooralsnog vijf etappes in zijn eigen Zwitserland. Drie van die overwinningen waren in de Ronde van Romandië. De overige twee behaalde hij in de Ronde van Zwitserland. Küng won die meeste van die etappes via de ontsnapping, waarin hij - vooral als het regende - op eigen bodem nagenoeg onverslaanbaar bleek.

Küng koerste uiteindelijk vier jaar voor BMC. Eind 2018 maakte hij de overstap naar zijn huidige ploeg: Groupama-FDJ. Bij die ploeg groeide hij uit tot één van de beste tijdrijders van het huidige peloton. In de strijd tegen de klok kende hij vooral successen op de Europese kampioenschappen. Zowel in 2020 als 2021 knalde hij naar de titel. De wereldtitel tijdrijden ontbreekt vooralsnog op het palmares van de Zwitser, al kwam hij in 2022 zeer dichtbij het dragen van de regenboogtrui. Een ontgoochelde Küng strandde als tweede op slechts drie seconden van Jumbo-Visma-renner Tobias Foss. Enkele weken later pakte de Zwitser wel revanche door Foss te kloppen in de Franse tijdrit Chrono des Nations.

Naast zijn kwaliteiten in tijdrijden is Küng ook een sterke renner voor de voorjaarsklassiekers. Vooral de kasseienklassiekers zijn koersen waar de renner zich thuis voelt. In 2022 resulteerde dat in zijn beste resultaat in een Monument. Achter Dylan van Baarle en Wout van Aert eindigde Küng knap als derde in Parijs-Roubaix. Het was het hoogtepunt van een ijzersterk en constant voorjaar. Zowel in de E3 Saxo Classic, Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix als de Amstel Gold Race finishte Küng bij de tien sterkste renners.

Wederom knap voorjaar, zware val op EK tijdrijden in Drenthe tekent seizoen

Ook in 2023 stond Stefan Küng er weer bij Groupama-FDJ. Twee zesde plekken in de E3 Saxo Classic en de Ronde van Vlaanderen en een vijfde in Parijs-Roubaix deden het beste vermoeden voor de Giro, waar hij op de roze trui mikte tijdens de openingstijdrit. Di eer was echter weggelegd voor Remco Evenepoel en de Zwitser klokte pas de vijfde tijd neer. Na een vierde plek in de tweede tijdrit in de Ronde van Italië gaf Küng op, waarna hij revanche zocht in de ronde van zijn land. Daar kon hij wel meteen de oppergaai meegraaien door Evenepoel en Wout van Aert te kloppen in de openingsrit tegen de klok. De Zwitserse vrijbuiter ging vervolgens voor de zevende keer naar de Tour, maar kon zich nooit echt in de kijker rijden. In het najaar werd hij weliswaar met Zwitserland wereldkampioen in de mixed relay en finishte hij knap als vijfde in de wegrit.  Hetgene de meeste wielerliefhebbers zullen onthouden van zijn 2023, is zijn val op het EK in Drenthe. De Zwitser ging toen op een recht stuk zwaar tegen de vlakte, nadat hij onzacht in aanraking was gekomen met de dranghekken. Ondanks een hersenschudding en verschillende breuken kwam Küng alsnog als elfde over de streep.

Stefan Küng Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties