Peters wint etappe 8, Pogacar pakt tijd en Dumoulin eist knechtenrol op Tour de France

Peters wint etappe 8, Pogacar pakt tijd en Dumoulin eist knechtenrol op

Door Jannick van der Hooft 05 september 2020 | 17:44


Nans Peters heeft de achtste etappe van de Tour de France weten te winnen vanuit de kopgroep. De Fransman troefde Ilnur Zakarin af in de afdaling van de Port de Balès. Tadej Pogacar pakte op de Col de Peyresourde kostbare tijd op de andere favorieten terug. Tom Dumoulin baarde opzien door te knechten voor Primoz Roglic. Adam Yates bleef leider in het algemeen klassement.

Na de waaieretappe van vrijdag kregen de renner in rit acht van de Tour de France direct een lastige bergrit met drie Pyreneeëncols voor de kiezen: de Col de Menté, Port de Balès en Col de Peyresourde. Ideaal terrein dus voor de mannen die een dag eerder tijd hadden verloren om weer wat van de schade te kunnen repareren. In het begin van de etappe waren het echter dertien andere renners die op avontuur gingen. Zij pakten razendsnel een grote voorsprong op het peloton.

Benoît Cosnefroy, Nans Peters (AG2R-La Mondiale), Ilnur Zakarin (CCC), Kevin Reza, Quentin Pacher (B&B Hotels-Vital Concept), Michael Mørkøv (Deceuninck-Quick-Step), Neilson Powless (EF), Fabien Grellier, Jérôme Cousin (Total Direct Energie), Carlos Verona (Movistar), Toms Skujins (Trek-Segrafredo), Søren Kragh Andersen (Sunweb) en Ben Hermans (Israel Start-Up Nation) waren de namen vooraan. Mitchelton-Scott nam hun rol als verdediger van de gele trui op zich en zette zich op kop van het peloton.

De minuten stapelden zich op. Nog voor de voet van de eerste beklimming van de dag hadden de koplopers al meer dan tien minuten minuten voorsprong verzameld. In de tussentijd was het Cousin die beslag legde op de punten bij de tussensprint. Twaalf minuten later kwam Sam Bennett als veertiende over de streep en pakte daarmee wat puntjes terug op zijn concurrent in het groen, Peter Sagan.

AG2R pakt de punten, Nizzolo en Pinot sneuvelen

Op de Col de Menté deden de koplopers elkaar weinig pijn. Alleen Cosnefroy had wel oren naar de punten die bovenop de top lagen. Hij kon ze daarom ook zonder problemen oprapen op de top. In het peloton kregen renners het wél moeilijk. Giacomo Nizzolo kreeg te veel last van zijn blessure en hield het voor gezien. De Europees kampioen stapte in de auto van zijn ploeg en verliet roemloos de Tour de France.

Iemand die wél op zoek was naar roem, was Cousin. Hij probeerde het na de Col de Menté solo en bleef ook een tijdje voor de rest van het groepje uit rijden. De Fransman was echter niet opgewassen tegen de sterkere klimmers uit het restant van de kopgroep, want hij werd even later op de Port de Balès genadeloos ingerekend en achtergelaten. Zakarin en Peters bleken over de sterkste klimbenen te beschikken en namen de leidende positie van Cousin over. Samen reden ze naar de top van de klim. Het was Peters die de punten kon pakken.

Op dat moment gebeurde iets in het peloton wat niet iedereen aan had voelen komen. Thibaut Pinot, één van de favorieten voor de eindzege in de Tour de France, moest lossen op de Port de Balès en verloor veel tijd. Hij werd omsingeld door ploeggenoten en werd veroordeeld tot een achterhoedegevecht. Het peloton, met Jumbo-Visma op kop, reed ongenadig hard van hem weg. Een nieuw drama voor de Fransen was op deze manier geboren en het werd nog erger: ook William Bonnet en Lilian Calmejane moesten afstappen.

Peters versus Zakarin, Dumoulin doet kopwerk

In de afdaling van de Port de Balès mochten de koplopers een voorsprong van een halve minuut verdedigen ten opzichte van de achtervolgers. Peters lukte dat prima, maar voor Zakarin zouden zijwieltjes geen overbodige luxe geweest zijn. Met zwalkende wieltjes moest hij toekijken hoe de Fransman meter voor meter kleiner werd en uit zijn zicht verdween. Peters wist uiteindelijk veertig seconden uit te lopen op zijn Russische concurrent. Op de Col de Peyresourde kregen we een man-tegen-mangevecht. Zakarin kroop langzaam dichter naar het wiel van Peters toe, maar het duurde lang voordat hij er ook daadwerkelijk was. Sterker nog, hij kwam er nooit.

Nadat Wout van Aert het stokje in het peloton overdroeg, was het niemand minder dan Dumoulin die zich op kop van het peloton zette. Het was een klein teken aan de wand voor de ploegtactiek van Jumbo-Visma. Julian Alaphilippe plaatste een wanhoopsaanval, waarna hij snel tot de orde geroepen werd door de Nederlander op kop. Ook Adam Yates kreeg het moeilijk.

Pogacar maakt oorlog, Peters zoeft naar de zege

Pogacar gooide toen de eerste serieuze knuppel in het hoenderhok. Primoz Roglic volgde zijn landgenoot en kreeg gezelschap van Nairo Quintana. Egan Bernal liet zich verrassen en moest zien terug te komen. Op het moment dat dat bijna lukte, zette Pogacar een nieuwe aanval in. Dumoulin kraakte en zag de andere klassementsrenners vertrekken: werk gedaan. De Sloveen kreeg de ruimte van de rest.

Peters kwam ook op de Peyresourde als eerste boven, waarna hij als eerste de afdaling in kon gaan. Met de daalkunsten van Zakarin hoefde hij zich geen zorgen meer te maken over het mislopen van de etappezege. Na een vrij stabiele afdaling kon de Franse coureur naar de finishlijn in Loudenvielle bollen. Het werd voor hem de tweede overwinning in een grote ronde, nadat hij vorig jaar al een zege wist te pakken in de Giro d'Italia.

Tijdswinst Pogacar, Nederlanders duikelen in klassement

Pogacar reed veertig seconden weg bij de andere klassementsrenners. Daarmee pakte hij een groot deel van zijn verloren tijd in de waaieretappe weer terug. Bij de andere favorieten voor de gele trui werden er amper verschillen waargenomen. Yates wist uiteindelijk 'gewoon' bij de andere favorieten te eindigen en zijn gele trui te behouden.

Dumoulin kwam uiteindelijk wél op een respectabele achterstand binnen. Hij verloor een kleine drie minuten op Pogacar. Hij eindigde nog achter Bauke Mollema, één van de andere verliezers van de dag. De renner van Trek-Segafredo eindigde met Enric Mas en Richard Carapaz op meer dan zeven minuten van Peters. (Foto: Sirotti)

Uitslag etappe 8 Tour de France 2020

1. Nans Peters
2. Toms Skujins +0.47
3. Carlos Verona ''
4. Ilnur Zakarin +1.09
5. Neilson Powless +1.41
6. Ben Hermans +3.42
7. Quinten Pacher ''
8. Søren Kragh Andersen +4.04
9. Tadej Pogacar +6.00
10. Romain Bardet +6.38
22. Bauke Mollema ''
30. Tom Dumoulin +8.47

Klassement na etappe 8 Tour de France 2020

1. Adam Yates
2. Primoz Roglic +0.03
3. Guillaume Martin +0.09
4. Romain Bardet +0.11
5. Egan Bernal +0.13
6. Nairo Quintana "
7. Miguel Angel Lopez "
8. Rigoberto Uran "
9. Tadej Pogacar +0.48
10. Enric Mas +1.00

Bekijk hier de volledige klassementen.

Lees etappe 8 van de Tour de France terug

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Bedankt!

Wat een enerverende rit! Bedankt voor het volgen van dit liveblog, hou onze site in de gaten voor alle updates en reacties!

Dumoulin verliest bijna drie minuten

Tom Dumoulin komt 2.45 minuut na Pogacar over de streep. Daar gaat de Nederlandse hoop op Tourwinst.

Buchmann en Chaves

En daar zijn Buchmann en Chaves. Nog altijd geen Tom Dumoulin.

Mollema

Bauke Mollema moet nog meer tijd toegeven, hij verliest 1.20 minuut op Pogacar.

Bardet

Bardet komt veertig seconden na Pogacar over de streep. De rest volgt.

Pogacar

Pogacar komt over de finish, zes minuten na Peters! Nu aftellen tot de andere toppers.

Tijdslimiet

De tijdslimiet staat op 39 minuten. 

Yates in de contra-attack

Adam Yates reageert op Bardet. Dan moeten Roglic en co ook mee natuurlijk.

Bardet valt aan

Romain Bardet probeert weg te rijden bij de favorieten. De rest blijft zitten.

Powless vijfde

Neilson Powless komt als vijfde over de meet.

Toppers weer bij elkaar

Op Pogacar na zitten alle toppers weer bij elkaar. Dumoulin is wel weg, die heeft zichzelf de das omgedaan.

Zakarin

Daar komt Zakarin, als vierde. 

Top drie

Zakarin is weg, niemand weet waarheen. Skujins pakt de tweede plek, Verona wordt derde.

Winst Peters

Wat een knappe zege van Nans Peters!

1,5 km

Nans Peters is op het laatste knikje richting de finish!

Telemark-Roglic

Roglic gaat op zijn buis zitten en maakt snelheid in de afdaling.

Viertal achter Pogacar

Roglic en Quintana zijn bij Landa en Porte gekomen. Zij hebben 45 seconden achterstand op Pogacar.

Roglic in de afdaling

Roglic trekt door in de afzink!

Quintana

Quintana trekt door, Roglic volgt!

Pogacar

Pogacar over de top, met meer dan een minuut voorsprong!

4 km

Ondertussen is Peters vier kilometer van de finish. Er komt een mooie zege aan voor de Fransman!

López en Urán volgen

Ook López en Urán kunnen mee. Bernal sluit eveneens aan.

Yates weer weg

Adam Yates is achtergelaten, terwijl Roglic en Quintana naar Martin zijn gesprongen.

Martin virtueel geel

Guillaume Martin heeft virtueel de gele trui.

Martin

Guillaume Martin gaat, terwijl Pogacar al een minuut voorgift heeft! Interessante ontwikkeling, Roglic blijft zitten.

Pogacar neemt afstand

Pogacar sprokkelt al 40 seconden bij elkaar.

Carapaz

Carapaz doet nu het werk, voor Roglic? Opvallende keuze.

11 km

Nans Peters is als eerste over de Peyresourde, met 40 seconden voorsprong op Zakarin. Hem rest nog elf kilometer afdalen tot de finish.

Status quo

Windstilte bij de toppers, waar Pogacar een halve minuut is weggereden. Landa en Porte gaan in de achtervolging.

Peters

Nans Peters loopt weer uit op Zakarin en is ook al bijna bij de top van de Peyresourde. Hij lijkt te gaan winnen!

Mollema

Bauke Mollema is met nog een paar renners weer aangesloten bij Roglic en co. Zij lieten het tempo even stilvallen, terwijl Carapaz nu jacht maakt op Pogacar.

Pogacar

En daar gaat Pogacar weer! Wat is die jongeling toch goed.

Urán en Landa

Urán en Landa springen naar Roglic, Pogacar en Quintana.

Strijd op twee fronten

Voorin is Zakarin nog altijd niet bij Peters. Ook daar is het spannend dus!

Wat een rit!

De redacteur van dienst neemt een korte adempauze. Wat een spanning!

Yates weg

Gele trui Adam Yates lost, samen met Dumoulin. Ook Bardet in de achtergrond.

Drie musketiers

Roglic, Pogacar en Quintana lijken de sterkste renners. Bernal moet vol in de achtervolging, met Urán, Landa, Lopez en Martin in zijn spoor.

Buchmann

Buchmann zit bij Pierre Rolland, geen goed teken. 

Pogacar valt aan

Pogacar zet vol aan, Roglic en Quintana volgen.

Dumoulin trekt vol door

Wat een inspanning van Tom Dumoulin! Gele trui Yates zakt weg.

Franse hoop weg

Alaphilippe moet net na zijn aanval passen, net als Warren Barguil.

Valverde

Ook Valverde eraf, samen met Soler.

Bennett lost

George Bennett lost, door het werk van Dumoulin.

Alaphilippe

Aanval Alaphilippe! Dumoulin laat hem niet rijden.

En weer Dumoulin

Tom Dumoulin offert zich duidelijk op voor Roglic.

15 km

Zakarin nadert Peters tot op tien seconden. Krijgen we een nieuwe overname van de macht?

Bennett

George Bennett pakt nu wel weer over, maar het lijkt helemaal voor Roglic te zijn vandaag bij Jumbo-Visma.

Dumoulin

Dumoulin neemt resoluut de kop! Is dit de definitieve kopman-keuze bij Jumbo-Visma? 

Van Aert

Van Aert is van kop af, de Belg heeft zich weer laten gelden. Dumoulin en Bennett pakken over.

17 km

De strijd om de ritzege wordt nog een spannende. Zakarin en Peters zijn aan elkaar gewaagd, de rest lijkt uitgevlakt.

Diego Rosa

Diego Rosa heeft na een valpartij de Tour moeten verlaten. De Italiaan, rijdend voor Arkéa-Samsic, is al de vierde uitvaller van de dag.

Zakarin

Zakarin nadert Peters, de Rus volgt op 25 seconden van de Fransman.

Samenstelling elite-groep

Van Aert

Van Aert blijft maar doorbuffelen, met Roglic trouw in zijn spoor.

Situatie

Vuurwerk op komst?

Pinot

Pinot komt nu pas over de top van de Port de Bales, op 17 (!) minuten van de koplopers.

Wat een klim!

Powless

Powless mist bij de achtervolgers ondertussen een bocht en gaat een stukje veldrijden.

Col de Peyresourde

Nans Peters is al bij de voet van de volgende klim, de Col de Peyresourde. De Fransman heeft veertig seconden voorsprong op Zakarin.

Pinot

Pinot moet al zeven minuten toegeven op de klassementsrenners, een regelrechte jour sans.

Peters

Peters heeft ondertussen al een puike voorsprong van 25 seconden bij elkaar gedaald op Zakarin. Het viertal verdere achtervolgers volgt op vijftig seconden.

Klim gedaan

Het peloton is over de top van de Port de Bales, op 9.30 minuut van Peters. Van Aert was de eerste van de grote groep, Higuita, Rolland en Alaphilippe de laatsten.

Dumoulin

Dumoulin laat zich afzakken. Is hij niet goed of is het een tactische zet?

Klein peloton

Slechts circa 25 renners kunnen het wiel van Van Aert houden. 

Kwiatkowski

De superknecht van INEOS, Michal Kwiatkowski, wordt er keihard afgereden door zijn opponenten van Jumbo-Visma.

Gelosten

Mühlberger, Higuita, Elissonde, Castroviejo en Soler kunnen het tempo van Van Aert niet aan.

Van Aert

Van Aert trekt het hele peloton op een lint, voorlopig zijn er nog geen noemenswaardige slachtoffers. Behalve Pinot en Kuss natuurlijk.

Afdalen

Peters kent de dalende beperkingen van zijn gezant Zakarin en zet flink door in de afdaling van de Port de Bales.

Gesink

Gesink geeft af in het peloton, Van Aert neemt over.

Bonnet

Bonnet is afgestapt door de gevolgen van zijn val in rit één, waar ook Pinot bij lag. Een zwarte dag voor Groupama-FDJ.

Réza

Réza is de eerste van de kopgroep die ingehaald wordt door de beukende Robert Gesink.

Opgave Calmejane

Lilian Calmejane is afgestapt, meldt de koersradio.

Port de Bales

Peters komt als eerste over de top van de Port de Bales, voor Zakarin. Een viertal met Verona, Skujins, Kragh Andersen en Powless volgt op een halve minuut.

Val Kuss?

Kuss kwam eergisteren wel ten val, maar was gisteren een van de belangrijkste krachten in de waaierrit. Opvallend, en ongetwijfeld een tegenslag voor Roglic en Dumoulin.

Kuss

Huh, we zien Sepp Kuss afhaken. De Amerikaan moet er heel vroeg af. 

Küng

Stefan Küng slaat zijn arm om de schouders van zijn kopman Pinot heen, een tekenend beeld voor de lijdensweg van de Fransman.

Sivakov

Pavel Sivakov moet het peloton, aangevoerd door Gesink, laten gaan.

Situatie

Peters en Zakarin hebben 25 seconden voorsprong op Kragh Andersen en Skujins. Het peloton volgt op tien minuten, terwijl Pinot en zijn ploeggenoten nog een minuutje verder zitten.

Hermans

Ben Hermans moet de achtervolgende groep op Zakarin en Peters laten gaan. Een hard gelag voor de Belgische hoop in de kopgroep.

Bonnet

Ondertussen verdwijnt een andere ploegmaat van Thibaut Pinot, William Bonnet, uit koers. 

Rugklachten Pinot?

Pinot strekt zijn rug, kampt hij met problemen in die regio?

Gesink

Robert Gesink ruikt bloed en voert het tempo nog wat op!

Schouderklopjes

Met de hele ploeg van Groupama-FDJ rijden ze rond hun kopman, Pinot krijgt al schouderklopjes van zijn gezanten.

Pinot

Ai ai ai, Thibaut Pinot moet inderdaad nu al lossen. Wat is er met de Franse hoop aan de hand?

Pinot

Sporza meldt dat Thibaut Pinot in moeilijkheden zit!

Situatie

De huidige situatie: Zakarin en Peters voorop, een groepje met onder meer Hermans op twintig seconden en het peloton op een kleine elf minuten.

Lutsenko

De winnaar van de laatste bergrit, Lutsenko, moet er ook af!

Wereldkampioen

Ook regenboogtrui Mads Pedersen en Alberto Bettiol moeten lossen, evenals Roman Kreuziger. Toch iemand die meermaals top tien reed in de Tour.

De bus

Achter het peloton vormt de bus zich. We zien Sagan, Cavagna, Gibbons, Latour en Kristoff afhaken.

Peloton

In het peloton is het nog altijd Tony Martin die het tempo bepaalt.

Zakarin en Peters

Zakarin en Peters laten Pacher achter en gaan verder met twee.

BORA-hansgrohe

BORA-hansgrohe meldt zich ook aan het front van het peloton. Op hetzelfde moment versnelt Nans Peters uit de kopgroep.

45 km

Ondertussen wordt Cousin bijgehaald door de achtervolgers.

Cosnefroy

Oei, we zien de bollentrui van Benoit Cosnefroy in de achtergrond. Dat ziet er niet goed uit voor de Fransman.

46 km

Skujins dicht het gat naar de achtervolgers, en ook Kragh Andersen is op komst.

Achtervolgend groepje

Enkel Pacher en Peters volgen het spoor van Ilnur Zakarin, de zigzaggende Rus van CCC.

Zakarin

Zakarin trekt alles uit elkaar. Powless en Hermans kunnen vooralsnog niet mee, opvallend.

Kopgroep

De achtervolgende groep op Cousin barst uiteen. Réza moet er als eerste af.

Sam Bennett

Sam Bennett lost, samen met een hele rits andere mindere goden qua klimwerk. We zien onder andere Elia Viviani en Max Walscheid in hetzelfde groepje.

De Jumbo-Visma-trein

De Jumbo-Visma-trein

Port de Bales

Tony Martin

Tony Martin geeft gas, is Jumbo-Visma iets van plan?

50 km

Cousin heeft ondertussen al meer dan een minuut op zijn achtervolgers bij elkaar gefietst. Een strijd op twee fronten dus!

51 km

Jumbo-Visma pakt de kop!

Ewan

En daar gaat Caleb weer. Hij moet het peloton laten gaan, samen met André Greipel.

Asgreen

Kasper Asgreen heeft de recordsnelheid van deze Tour in handen. 97,1 kilometer per uur, wow!

Ewan sluit aan

Caleb Ewan sluit ondertussen met wat ploeggenoten weer aan bij het peloton.

54 km

We beginnen bijna aan de Port de Bales, Twaalf kilometer lang aan bijna acht procent. Smullen!

De situatie

Cousin rijdt 33 seconden voor zijn voormalig medevluchters uit. Het peloton volgt op 12'17".

58 km

Bardet wordt inmiddels behandeld door de dokter aan zijn arm. Hij zal zijn weg kunnen vervolgen en de schade later opmeten.

Cousin

Cousin probeert het solo. De Fransman zagen we eerder deze week al een lange poging ondernemen, maar strandde ruim voor de finish.

64 km

In een razend tempo gaan we richting de voet van de Port de Balès. Gaan we daar al wat vuurwerk zien?

De beelden van Cosnefroy

71 km

Bardet wordt teruggebracht door zijn ploeggenoten. Hij heeft een flinke schaafwond aan zijn elleboog.

Val Bardet!

Romain Bardet leek deze Tour nog zonder problemen door te komen, maar komt nu ten val. Hij vervolgt zijn weg, de schade is nog onbekend.

77 km

Tijdens de klim is er overigens amper iets van de voorsprong afgesnoept door het peloton. Het is nog altijd een gat van bijna dertien minuten.

Cosnefroy pakt ze!

Het is Cosnefroy zelf die als eerste gaat. Niemand lijkt hem iets in de weg te leggen. Hij pakt eenvoudig de punten bovenop de top.

80 km

De top nadert. Wie zet als eerste zijn versnelling in?

Renners lossen met bosjes

Ze zijn niet de enigen. Ook André Greipel lost. Ion Izagirre staat aan de kant, maar kan wellicht nog wel terugkomen.

Calmejane en Bonnet

Ook voor twee Fransen in het peloton gaat het lastig. We zien Lilian Calmejane en William Bonnet lossen. Dat doen ze niet voor de lol.

Abandon Nizzolo

De fiets gaat op de auto, Nizzol erin. De Italiaan houdt het voor gezien deze Tour de France.

Nizzolo

Nizzolo staat aan de kant van de weg. Het is even afwachten wat het probleem is.

83 km

Nog drie kilometer klimmen vor de koplopers. Ze bestoken elkaar tot nu toe niet met aanvallen, maar we geloven wel dat Cosnefroy straks écht wel een poging gaat doen.

Virtueel puntenklassement

Na de tussensprint is dit de situatie om het groen:

1. Peter Sagan (BORA-Hansgrohe), 138
2. Sam Bennett (Deceuninck-Quick-Step), 131
3. Wout van Aert (Jumbo-Visma), 106

88 km

Het is klimmen geblazen. Een aantal renners in de kopgroep kijkt al wat moeilijker.

Nog even kort de situatie

Nog even een kleine opfrisser voor de mensen die net inschakelen. De kopgroep heeft bijna dertien minuten voorsprong op het peloton. Dit zijn de namen:

Kopgroep:
Benoît Cosnefroy, Nans Peters (AG2R-La Mondiale), Ilnur Zakarin (CCC), Kevin Reza, Quentin Pacher (B&B Hotels-Vital Concept), Michael Mørkøv (Deceuninck-Quick-Step), Neilson Powless (EF), Fabien Grellier, Jérôme Cousin (Total Direct Energie), Carlos Verona (Movistar), Toms Skujins (Trek-Segrafredo), Søren Kragh Andersen (Sunweb) en Ben Hermans (Israel Start-Up Nation) 

89 km

We gaan bijna aan de eerste klim beginnen: de Col de Menté. Deze col van de 1e categorie is 6,9 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 8,1%.

90 km

Enige tijd later is het Sam Bennett die het sprintje van het peloton wint. Hij pakt wat punten terug op Peter Sagan.

Tussensprint

Ook in dei volgorde komende ze over de finish. De derde plek is voor Skujins.

97 km

Cousin mikt op de puntjes bij de tussensprint. Mørkøv rijdt achter hem aan.

102 km

Tien minuten voorsprong! De kopgroep komt inmiddels in de buurt van de tussensprint.

109 km

We zitten inmiddels al op een gat van 8'30". Dit nieuws zal vooraan met veel genoegen worden ontvangen.

114 km

Port de Balès

Het lijkt erop dat we de komende tijd niet héél veel actie gaan zien (al moeten we altijd voorzichtig zijn met dat soort uitspraken). Een goed moment dus om even naar wat anders te kunnen kijken. De Port de Balès, de tweede klim van vandaag, was in het verleden een podium voor spektakel. Geniet nog even mee met de beelden van toen.

119 km

Mitchelton-Scott neemt het voortouw in het peloton. De voorsprong bedraagt meet dan vijf minuten nu.

1, 2, 3, 4

De minuten lopen op. We zijn benieuwd vanaf welk moment het peloton het genoeg vindt.

125 km

Ze draaien voorin lekker rond. Snel voorsprong pakken is kennelijk het devies. Er staan al drie minuten op de teller.

Best geklasseerde

De best geklasseerde renner vandaag in de kopgroep is Ilnur Zakarin. De Rus staat al op ruim zestien minuten achterstand, op een 44e plek in het klassement.

128 km

De voorsprong neemt inmiddels in rap tempo toe. De koplopers hebben al meer dan twee minuten op het peloton!

De volledige kopgroep

AG2R: Benoît Cosnefroy & Nans Peters
Deceuninck: Michael Mørkøv
EF: Neilson Powless
Movistar: Carlos Verona
Trek: Toms Skujins
CCC: Ilnur Zakarin
ISN: Ben Hermans
Total: Jerome Cousin & Fabien Grellier
Sunweb: Søren Kragh Andersen
B&B: Kévin Reza & Quentin Pacher

132 km

Het peloton lijkt het al wat rustig aan te doen. Wordt dit dan al direct de juiste groep?

De rest

Ook Mørkøv, Grellier, Zakarin en Verona zijn erbij. De eerste aanvaller van de dag, Kragh Andersen, is de laatste naam die we moeten hebben.

Namen

Er sijpelen wat namen door: Quentin Pacher, Neilson Powless, Jeremy Cousin, Toms Skujins, Ben Hermans en Kevin Reza.

Bolletjestrui

Iemand die in ieder geval van de partij is, is Benoît Cosnefroy. Zijn bollentrui wordt in het groepje gespot.

Groepje neemt wat afstand

Ongeveer elf renners maken zich los van de kopgroep. We wachten even op de namen.

138 km

De Deen komt niet weg. Andere renners volgen zijn voorbeeld.

1e aanval

Er wordt direct gedemarreerd. Het is Søren Kragh Andersen die vertrekt.

START

Daar gaan we! Christian Prudhomme geeft het sein dat er gekoerst mag worden!

Nog even wachten

Max Walscheid rijdt lek in de neutralisatie. We moeten dus nog even wachten op de start.

De truitjes

De renners in de truitjes stonden, zoals gebruikelijk, vooraan bij het Départ Fictif.

Départ Fictif

We rijden. De renner rijden nu 2,5 kilometer over geneutraliseerd terrein. Dan kunnen we écht beginnen!

Nog 10 minuten

Nog eventjes wachten en de renners gaan eraan beginnen.

Een opvallend gerucht

We vingen nog een opvallend gerucht op. Hier zal het ongetwijfeld nog over gaan de komende dagen.

Aanvallers of klassementsrenners?

Het zal een stevig gevecht worden om in de vlucht van de dag te komen. Één van de mannen die we vooraan kunnen gaan zien, is Jan Hirt. Hij laat weten het te gaan proberen vandaag.

Een smaakvol menu

Er staat ons een mooie etappe te wachten met drie flinke cols. Voor de renners afzien, maar voor ons smullen. Dit zijn ze:

Beklimmingen:
59,5 km: Col de Menté (6,9 km aan 8,1%)
104,5 km: Port de Balès (11,7 km aan 7,7%)
129,5 km: Col de Peyresourde (9,7 km aan 7,8%)

Start om 13.35 uur

De renners maken zich intussen klaar voor de etappe. De start van de wedstrijd is om 13.35 uur. De renners worden binnen verwacht rond 17.15 uur.

De etappe van vandaag

We gaan vandaag stevig klimmen. De eerste Pyreneeënrit staat namelijk op het programma. In onze voorbeschouwing kunt u het profiel en de dagfavorieten alvast bekijken.

Bonjour!

Welkom allemaal bij de liveblog van In de Leiderstrui. Vandaag staat de achtste etappe in de Tour de France op het menu. We zullen van start tot finish verslag doen, zodat u niets hoeft te missen van de ontwikkelingen. Veel plezier alvast!


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws