Ewan wint elfde etappe; Sagan na beuk bij Van Aert gedeclasseerd Tour de France

Ewan wint elfde etappe; Sagan na beuk bij Van Aert gedeclasseerd

Door Bram van der Ploeg 09 september 2020 | 18:13


Caleb Ewan heeft de elfde etappe in de Tour de France gewonnen. In een vrij trage rit, met slechts één man in de vlucht van de dag, was het wachten op de massasprint. Daarin klopte de Australiër op de meet Peter Sagan en Sam Bennett. Sagan werd uit de uitslag gehaald na een beuk bij Wout van Aert.

Veel vlakke etappes werden deze Tour nog gekleurd door de wind, maar in de elfde rit was al snel duidelijk dat het een ritje op het gemak zou worden. Matthieu Ladagnous had er zin, maar toen de 35-jarige Fransman van Groupama-FDJ omkeek, zag hij dat er niemand mee was. Het peloton vertelde elkaar mopje na mopje, terwijl Ladagnous al snel richting vijf minuten voorsprong ging. 

Achtervolgende groep van zes mag niet weg

Op 148 kilometer van de meet zette Deceuninck-Quick-Step er dan toch maar wat gang in. Jumbo-Visma volgde met enige tegenzin het wiel van gangmaker Tim Declercq. Alsof er iets was aangewakkerd, besloten er meteen zes renners weg te rijden. Ladagnous juichte op de fiets, alleen het probleem was dat Deceuninck-Quick-Step de zes achtervolgers niet liet gaan.

De ploeg van sprinter Bennett vond een club met Oliver Naesen (AG2R-La Mondiale), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Lukas Pöstlberger (BORA-hansgrohe), Tom Van Asbroeck (Israel Start-Up Nation) en Michael Gogl (NTT) te gevaarlijk en dus werd er even tien kilometer flink gekoerst. Toen de zes weer waren opgeslokt, minderde het peloton weer vaart en moest Ladagnous het toch echt alleen doen. 

Mühlberger en Izagirre vallen uit, Bennett pakt punten

Het werd toch nog een veredelde wandeletappe, al hield Deceuninck-Quick-Step het tempo er de hele dag nog wel aardig in. De enige momentjes van opwinding waren er toen Ladagnous het enige bergpuntje van de dag pakte en Gregor Mühlberger van BORA-hansgrohe achteraan het peloton belandde. De Oostenrijker trok een regenjack in met 26 graden en dus was wel duidelijk dat hij het kon vergeten. Niet veel later volgde een abandon.

De tussensprint was een prooi voor Bennett, die zo zijn voorsprong om groen op Peter Sagan uitbouwde. En vervolgens was er een nieuwe abandon. Een crash middenin het peloton betekende het einde voor Ion Izagirre, die hard op zijn gezicht en borst was gevallen. Ladagnous was op dat moment al ingerekend, hij vond het op vijftig kilometer van het einde wel welletjes.

Late kopgroep of toch een sprint?

Het was wachten op de sprint, alhoewel: drie renners wilden daar een stokje voor steken. Pöstlberger van BORA probeerde het en hij kreeg Kasper Asgreen en Bob Jungels van Deceuninck met zich mee. Het tweetal van Deceuninck draaide volle bak mee, ondanks dat Bennett in het peloton achterbleef. Lotto Soudal en Cofidis probeerden het gat in de bochtige finale in alle macht te dichten. Het gat met de drie koplopers was bij het ingaan van de laatste drie kilometer acht seconden.

Nadat Asgreen zich helemaal had uitgewrongen, bleven Jungels en Pöstlberger over. Hun inspanning had de hele organisatie bij alle sprinttreinen in de war geschopt, met onder meer Team Sunweb weg uit de voorhoede. In een heel lastige finale in de laatste anderhalve kilometer waren het hardrijders zoals Greg Van Avermaet die zich lieten zien, daarna was het aan de sprinters. Van Aert trok vroeg aan en het bleek iets té vroeg. Ewan stak zijn wiel er in de slotmeters nog over, voor Sagan en Bennett. Van Aert werd vierde, mede door een fikse schouderduw van Sagan. 

Uitslag etappe 11 Tour de France

1. Caleb Ewan
2. Sam Bennett ''
3. Wout van Aert ''
4. Bryan Coquard ''
5. Clément Venturini ''
6. Mads Pedersen ''
7. Luka Mezgec ''
8. Hugo Hofstetter '' 
9. Oliver Naesen ''
10. Ryan Gibbons ''

Klassement na etappe 11 Tour de France

1. Primoz Roglic
2. Egan Bernal +0.21
3. Guillaume Martin +0.28
4. Romain Bardet +0.30
5. Nairo Quintana +0.32
6. Rigoberto Urán "
7. Tadej Pogacar +0.44
8. Adam Yates +1.02
9. Miguel Ángel López +1.15
10. Mikel Landa +1.42

Check alle klassementen!

Lees etappe 11 in de Tour de France terug in onze liveblog

(foto: Sirotti)

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Afsluiting

Bedankt voor het volgen van het live blog! Reacties kunt u vinden op onze website. Graag tot morgen! 

Voorlopige Uitslag

Dit is de voorlopige uitslag. We weten nog altijd niet wat er gaat gebeuren met Sagan. Updates over deze zaak kunt u vinden op onze website. 
1. Ewan
2. Sagan
3. Bennett
4. Van Aert
5. Coquard
6. Venturini
7. Pedersen
8. Mezgec
9. Hofstetter
10. Naesen

0 km

We zijn in afwachting van de beslissing van de jury over de duw die Sagan uitdeelde aan Van Aert. Er is nog geen uitsluitsel. 

0 km

Voorlopig zijn er geen gevolgen voor Sagan. Met zijn tweede plek loopt hij weer een paar puntjes in op Bennett in de strijd om de groene trui. 

0 km

Sagan deelde daar een aardige beuk uit aan Van Aert. Gaat dat gevolgen krijgen?

EWAN WINT

Na een spannende sprint verliest Van Aert op het laatste moment de kop. Ewan wint na een ultieme jump voor Sagan en Bennett. Van Aert wordt vierde.

1,3 km

Van Avermaet rijdt nu op kop voor Trentin. Een onoverzichtelijke sprint!

2 km

Het peloton heeft het gat gedicht. Van Aert zit in het wiel bij wereldkampioen Pedersen. Ook Ewanzit goed geplaatst. Benett en Sagen lijken iets verder te zitten.

2,9 km

Op een nieuw stuk bergop lost Asgreen. Het zijn nu Cavagna en Pöstlberger die proberen vooruit te blijven, maar de voorsprong slinkt naar zes seconden. Van Aert lijkt zich toch te plaatsen in de sprint!

3,2 km

Het peloton heeft grote moeite het gat dicht te rijden. Lotto-Soudal krijgt nu hulp van Cofidis. Komt het peloton nog terug?

4,3 km

Cavagna en Asgreen komen bij Pöstlberger. Het drietal besluit door te rijden. De voorsprong bedraagt 8 seconden. In het peloton rijdt de ploeg van Ewan.

6 km

Aanval Pöstlberger! De Oostenrijker probeert het peloton te verassen en slaat een aardig gat. Asgreen en Cavagna zetten de achtervolging in.

8 km

De Ineos Grenadiers zijn nu ook vooraan te vinden. Er komt zo een brug aan waar het nog eventjes bergop gaat. Gebeurt er daar nog iets?

10 km

Van Aert is nu de laatste man voor Roglic, waarmee hij zijn eigen kansen opgeeft. Zitten ze niet te snel alleen?

12 km

Door een rotonde wordt de trein van Team Sunweb naar achteren geslagen. Door de wind moeten ze veel kracht geven om weer terug vooraan te komen.

13 km

Cosnefroy lost uit het peloton. De drager van de bolletjestrui heeft veel werk verricht voor zijn ploeg. 

14 km

Team Sunweb begint er vroeg aan! Ze rijden met de volledige trein al vooraan. Is dat niet heel vroeg?

15 km

Der Pantzerwagen rijdt nu op kop! Met nog altijd Van Aert in het wiel. Zou de Belg een nieuwe kans krijgen? Hij heeft voorlopig nog niet op kop gereden.

19 km

We gaan langzaam maar zeker naar een massasprint. Krijgen we opnieuw een duel tussen Bennett en Ewan? Of kan Bol voor een Nederlands succes zorgen? Sagan kan met deze finish ook niet uitgesloten worden.

21 km

Als u dacht dat Gesink inmiddels om een aflossing heeft gevraagd, dan heeft u het fout. Hij rijdt nog altijd op kop met Van Aert, Roglic, Martin en Jansen in het wiel. 

Beelden valpartij

Wat een pijnlijke val! Bekijk hier de beelden van de crash waardoor Ion Izagirre heeft moeten opgeven. 

Abandon Ion Izagirre

De schade bij Izagirre blijkt te groot om door te gaan. De renner van Astana moet daarom zijn Tour de France staken. Bij de valpartij is ook Rojas tegen de grond gegaan, maar hij heeft zijn weg wel kunnen vervolgen. 

Valpartij Ion Izagirre

De Spanjaard is gevallen tegen een muur. Hij heeft veel pijn aan zijn knie en gezicht. Hij lijkt voorlopig zijn weg niet te kunnen vervolgen.

34 km

Gesink rijdt al kilometers op kop. De sterke Nederlander houdt zo zijn ploeg uit de problemen. Zou er angst zijn voor mogelijke wind op de kant? 

Abandon Mühlberger

Mühlberger moet de strijd staken. Het was voor de Oostenrijker niet meer mogelijk om door te fietsen. Beterschap Gregor!

Hergroepering

Ladagnous wordt op 43 kilometer van de finish definitief ingelopen. Gaat het complete peloton vredig naar de finish rijden? Of krijgen we nog wat spanning in de koers?

Mühlberger

Mühlberger lijkt op een stukje bergop het contact met het peloton te verliezen. Hij zit nog wel tussen de auto's. Met nog 44 kilometer te gaan zal de Oostenrijker het zwaar krijgen.

45 km

Meerdere klassementsploegen melden zich van voren. Door de nervositeit stijgt het tempo. Ladagnous rijdt nog altijd voor het peloton. Zijn voorsprong bedraagt nog negen seconden.

50 km

Ladagnous lijkt al ingelopen te gaan worden door het peloton. Met nog vijftig kilometer te gaan slinkt zijn voorsprong tot een handvol seconden. 

51 km

Gesink, Martin en Van Aert houden Roglic goed van voren. Terwijl klimknechten Kuss en Bennett juist helemaal achterin zitten. Vrije dag voor hen?

54 km

De laatste 500 meter lopen nog stevig omhoog. Biedt dit kansen voor de beter klimmende sprinters als Sagan? Zou Van Aert zich mogen mengen? 

Mühlberger

Gregor Mühlberger, ploeggenoot van Sagan, lijkt een moeilijke dag te hebben. Hij draait een grote versnelling en heeft veel moeite om het peloton te volgen. Zou hij ziek zijn? 

Tussensprint

Achter Ladagnous wint Bennett de sprint van het peloton. Zijn ploeggenoot Morkov eindigt ook nog voor Sagan. De Ier loopt zo vier punten uit op zijn Slowaakse concurrent en heeft nu een voorsprong van 25 punten.

61 km

Nog 2 kilometer tot de tussensprint. De tussenstand om de groene trui is als volgt:
1. Sam Bennett 196 punten
2. Peter Sagan 175
3. Bryan Coquard 129
4. Matteo Trentin 123
5. Wout van Aert 111
6. Caleb Ewan 105
7. Alexander Kristoff 95
8. Julian Alaphilippe 82
9. Michael Mörköv 77
10. Cees Bol 72

64 km

Nog vijf kilometer tot de tussensprint. Achter Ladagnous zijn nog veel punten te behalen. We kunnen een sprint verwachten tussen Bennett, Sagan en Trentin. Wie gaat een tik uitdelen in de strijd om de groene trui?

UITSLAG

Kelderman keurig derde, Van der Poel dichtbij, maar Woods wint en pakt de leiderstrui in de Tirreno. 

Bergpunt

Ladagnous pakt het enige bergpunt van de dag op de Côte de Cherveux. De Fransman heeft nog altijd een voorsprong van een kleine drie minuten op het peloton. Nog 75 kilometer te gaan!

93 km

Nog niets veranderd aan het koersbeeld. Ladagnous rijdt voorop, Deceuninck-Quick-Step achtervolgt in het peloton. Het verschil? 2.45 minuten. 

105 km

Van een wandeletappe kunnen we niet echt spreken vandaag. We rijden aan 40,5 kilometer per uur gemiddeld, met de wind schuin op de kop. Het is ook de reden dat Ladagnous niet meer dan drie minuten krijgt van Deceuninck-Quick-Step. 

Matthieu Ladagnous

Nou, gaan we. Matthieu Ladagnous dus, 35 jaar en eenzame leider vandaag. De Fransman was in zijn jonge jaren eigenlijk vooral ijzersterk op de baan, met meerdere titels bij de beloften. Ook bij de elite was hij tussen 2003 en 2006 uiterst succesvol bij de Ploegkoers en de Ploegenachtervolging.

In 2007 maakte hij zijn debuut in de Tour de France en hij rijdt dit jaar zijn achtste Ronde van Frankrijk. Een veelwinnaar is hij op de weg echter nooit geweest. Er staan acht zeges in Franse koersen achter zijn naam, hij won in 2011 een rit in de Tour de Wallonie en in 2009 al schreef hij de La Tropicale Amissa Bongo op zijn naam.

In deze Tour was hij vooral mee als hardrijder voor kopman Thibaut Pinot. Nu de Franse Tourhoop echter al is uitgeschakeld voor een goed klassement, krijgt Ladagnous de aandacht in deze vlakke rit. 

120 km

Naast Deceuninck-Quick-Step draait ook Thomas De Gendt mee op kop van het peloton. 

121 km

3.14 minuten voor Ladagnous. We zullen de Fransman van Groupama-FDJ zo eens aan jullie voorstellen. We zullen het er zeker nog honderd kilometer mee moeten doen. 

128 km

2.38 minuten voor Ladagnous! In het peloton wordt alweer lekker gebabbeld. 

134 km

Arme Ladagnous... De zes achtervolgers mogen van het peloton niet terugkeren en worden weer ingerekend. De situatie is weer zoals die was: Ladagnous alleen vooraan, het peloton weer rustig. 

138 km

Nog maar 1.37 minuten tussen Ladagnous en het peloton. Hebben we toch een half uurtje koers gezien, jongens!

139 km

De zes achtervolgers hebben maar 20 seconden voorsprong op het peloton. Interessant dit, waar is Deceuninck-Quick-Step zo bang voor? Stuyven? Naesen?

140 km

Het is Deceuninck-Quick-Step dat achtervolgt in het peloton. Oliver Naesen (AG2R-La Mondiale), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Lukas Pöstlberger (BORA-hansgrohe), Tom Van Asbroeck (Israel Start-Up Nation) en Michael Gogl (NTT) rijden er tussenin.

141 km

Kennelijk vindt het peloton de groep van zes te sterk, want het schuift in elkaar. Waar de zes achtervolgers ronddraaien, daar draait ook het peloton opeens rond. 

De situatie vooraan

Ladagnous
+2.47
Groep van zes
+3.05 
Peloton

144 km

We zien o.a. Pöstleberger, Naesen, Küng en Stuyven in het groepje van zes, dat normaal gesproken snel richting de eenzame Ladagnous zal toe rijden. 

145 km

Hé, toch steun voor Ladagnous op komst! Zes renners slaan de handen ineen en rammen er plots vandoor. Opvallende move, maar wel leuk voor de koers!

148 km

Haha, Tim Declercq zet zich maar eens op kop van het peloton, maar als hij dan omkijkt, ziet hij dat niemand volgt. De Belg lacht zich dood als Jumbo-Visma toch maar besluit om het tempo iets te verhogen en in het wiel van Declercq gaat zitten. 

Romain Bardet

Romain Bardet bij de medische wagen, hij krijgt even een verse pleister op zijn linker knie, waar hij eerder deze Tour op was gevallen. Vooraan zit er nog steeds geen gang in. 

150 km

Ladagnous heeft 4.50 minuten voorsprong, hij gaat het dus echt proberen vandaag... 

159 km

Castroviejo, Gesink en Fraile vertellen elkaar op kop van het peloton een Spaans mopje, terwijl Pogacar achteraan het peloton bij de ploegauto eens rustig zijn fietscomputer herinstalleert. Het is zo'n dag!

161 km

52 seconden. Ladagnous zal moeten stoppen als hij nog wil dat het peloton hem terughaalt. Anders wacht een eenzame tocht van dik 160 kilometer. 

163 km

Ladagnous kijkt nog eens over zijn schouder en ziet dat er niemand mee komt. Het peloton over de breedte van de weg... Moet de Fransman alleen door of niet? Hij heeft al 32 seconden. 

165 km

Meteen één man van Groupama-FDJ die in de aanval gaat. Net als gisteren met Küng, nu Thibaut Pinot zijn klassementsambities om zeep zijn. Matthieu Ladagnous krijgt vooralsnog echter niemand mee. 

165 km

Op 165 kilometer van de meet wordt de vlag dan toch gezwaaid. Lutsenko is als laatste terug en de renners mogen er vandoor. 

CRASH Zakarin en Lutsenko

Paaltje op de stoep van de rotonde en die zag een renner van B&B niet staan. Zakarin en Lutsenko knallen er bovenop. We moeten nog even wachten op de officiële start. 

Onderweg!

De renners zijn onderweg, eerste 7.2 kilometer infietsen. 

Geen waaieralarm...

Volgens waaier-expert Thijs Zonneveld geen kans op waaiers vandaag. Wandeletappe incoming...?

Bolletjestrui - Benoît Cosnefroy

Dag 11 in de Tour en dag 10 voor Benoît Cosnefroy in de bolletjestrui. De jonge Fransman van AG2R leeft vooralsnog zijn droom in deze Tour. Met slechts één bergpuntje te rapen vandaag, op de Côte de Cherveux van vierde categorie, hoeft Cosnefroy zich nog geen zorgen te maken. 

Witte trui - Egan Bernal

Egan Bernal heeft zijn witte trui al een paar dagen aan en ook daar zal normaal gesproken weinig gebeuren vandaag. Tadej Pogacar lijkt de enige bedreiging op 23 seconden, maar die strijd is later voor in de bergen. 

Groene trui - Sam Bennett

De strijd om het groen was jarenlang niet zo spannend als nu. Peter Sagan is zeker niet de Sagan van weleer en dus kan Sam Bennett hem vooralsnog partij bieden. Bennett staat na zijn zege in rit 10 op 196 punten. Sagan heeft er 175. 

Gele trui - Primoz Roglic

De klassementsmannen zullen hopen op een rustige vlakke etappe. Primoz Roglic draagt voor de tweede dag op rij het geel en zal normaal gesproken toch niet in de problemen komen. 

Klassementen Tour de France

Zo staan de zaken ervoor voor de elfde etappe! Vooral de strijd om het groen wordt vandaag interessant!

Verder zonder Formolo en Bewley

Het peloton wordt steeds kleiner. Etappe 10 bleek het eindstation voor Davide Formolo (UAE) en Sam Bewley (Mitchelton-Scott).

Voorbeschouwing etappe 11 Tour de France

Voorlopig de laatste echte kans voor de sprinters!

Bonjour!

Goedemiddag en welkom bij de liveblog voor de elfde etappe in de Tour de France!


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws