Sam Bennett

Sam Bennett is een Ierse wielrenner die uitkomt voor Decathlon AG2R La Mondiale. Hij staat bekend als sprinter, wat hem in alle grote rondes etappeoverwinningen opleverde. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws rond Bennett en houdt tevens zijn biografie bij.

Sam Bennett

Bennett werd niet in Ierland, maar in België geboren. Zijn vader was daar op dat moment profvoetballer. Bennett junior raakte er echter besmet met het wielervirus. Zo was hij bijvoorbeeld fan van Tom Boonen. Het deed hem besluiten om zelf ook op de fiets te stappen, zowel op de weg als op de baan. In die laatste discipline werd hij bij de junioren Europees kampioen op de puntenkoers.

Bennett groeit bij BORA-hansgrohe uit tot wereldsprinter

Via An Post, een bescheiden Ierse ploeg, kwam Bennett in 2014 terecht in de WorldTour. Hij tekende er een contract bij het Duitse BORA-hansgrohe, waar hij een van de belangrijkste pionnen voor de sprint moest gaan worden. Langzaam maar zeker won hij steeds grotere koersen, tot het moment in 2018 dat hij zich volledig met de wereldtop kon gaan meten. In de Giro d'Italia van 2018 won hij maar liefst drie etappes.

Bennett had zijn naam als topsprinter gevestigd, maar moest binnen zijn team opboksen tegen ander sprintgeweld als Peter Sagan en Pascal Ackermann. Hij had de hoop gevestigd dat hij in 2019 naar de Tour de France mocht gaan, maar moest het in plaats daarvan doen met de rol van kopman in de Vuelta a España. Met twee etappezeges in de pocket verliet hij de ploeg om voor zijn eigen kans te mogen gaan in de Tour de France. Hij tekende een contract bij Deceuninck-Quick-Step.

Bij Deceuninck-Quick-Step kan Bennett eindelijk naar Tour de France

Ook in het shirt van zijn nieuwe werkgever wist Bennett te overtuigen in de massasprints. Deceuninck-Quick-Step speelde hem uit als sprinter in de Tour en Bennett wist de druk van zich af te rijden. Twee etappezeges, waarvan een op de felbegeerde Champs-Élysées, en de groene puntentrui waren een bekroning op zijn carrière. Het jaar nadien verslechterde de relatie tussen Bennett en zijn ploeg echter: na een goed voorjaar raakte Bennett geblesseerd aan zijn knie, waar ploegbaas Patrick Lefevere zijn vraagtekens bij had. 

Nadat bekend werd dat Bennett terug zou keren naar BORA-hansgrohe, was het helemaal hommeles. Bennett zou geen koers meer uitrijden, maar weigerde zijn zegje van het verhaal te doen. Bij BORA-hansgrohe wil hij zich naar eigen zeggen weer focussen op presteren op de fiets.

Bennett rekent in Vuelta af met moeizame rentree bij BORA 

De terugkeer van Bennett bij BORA verliep aanvankelijk moeizaam. Hoewel hij hier en daar een podiumplek meepakte in een massasprint, miste Bennett de topvorm om te winnen. Wel kon de Ier bij BORA rekenen op Danny van Poppel, die in 2022 uitgroeide tot één van de beste sprintaantrekkers in de wereld. In Eschborn-Frankfurt was het dan eindelijk weer raak voor Bennett. Na een fenomenale lead-out van Van Poppel maakte hij het af.

Bennett viel na die overwinning echter weer ver terug in niveau, waardoor hij door BORA niet werd meegenomen naar de Tour de France. Het seizoen 2022 leek zodoende als een nachtkaars uit te gaan. De Vuelta a España bleek echter het keerpunt. Op Nederlandse bodem - waar de eerste drie etappes werden verreden - floreerde de twee-eenheid Van Poppel-Bennett. Niet enkel de lead-outs van Van Poppel waren op niveau, maar dit keer ook de sprintersdijen van Bennett. Hij won met overmacht zowel de tweede als de derde etappe. Wel zou Bennett de Vuelta door een coronabesmetting niet uitrijden. 

Bennett zit op dood spoor bij BORA en kiest voor Decathlon AG2R La Mondiale

Bennett schoot als een raket uit de startblokken met winst in zijn eerste koersdag in de Ronde van San Juan. In de andere zes ritten en ook in de UAE Tour en Parijs-Nice eindigde hij nog minstens drie keer in de top tien, waardoor de intussen 33-jarige Ier op een mooi seizoen mocht hopen. Toen hij in de laatste rit van de Koers naar de Zon niet meer van start ging, volgen drie opgaves op rij in Milaan-Sanremo, de Classic Brugge-De Panne en Gent-Wevelgem. Pas eind juni kwam de spurtbom opnieuw op niveau met een derde plaats op het Iers kampioenschap en twee ritzeges in de Sibiu Cycling Tour in Roemenië. De Ier mocht echter niet mee naar de Tour en besloot ander lucht te gaan opzoeken. Zo rijdt hij vanaf 2024 voor het Franse Decathlon AG2R La Mondiale.

Sam Bennett Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties