Nederland te klein voor Van der Poel; opnieuw nationaal kampioen in het veld Veldrijden

Nederland te klein voor Van der Poel; opnieuw nationaal kampioen in het veld

Door Jannick van der Hooft 12 januari 2020 | 14:45


Mathieu van der Poel heeft op het NK veldrijden in Rucphen opnieuw een masterclass in zijn discipline gegeven. Zoals bijna iedereen al verwachtte, was het de wereldkampioen die ook op nationale bodem zonder al te veel problemen de rest over de knie legde.

Het zal voor de kijkers van het NK wat onwennig hebben aangevoeld: al vroeg op de middag moesten de elitemannen zich opmaken voor hun race. Toch bleek er al snel dat er niet zo heel veel verschil was met de andere crossmiddagen. Bijna direct vanuit de start was het niemand minder dan Van der Poel die het veld uit elkaar trok. Meteen pakte hij enkele meters voorsprong op zijn concurrenten.

Waar de meeste renners al zouden weten hoe laat het was, was het Lars van der Haar die zich niet direct gewonnen wilde geven. Met alle energie die hij had, probeerde hij terug te komen op het wiel van Van der Poel. De poging bleek tevergeefs, want bij de balkjes moest hij afstappen. Van der Poel pakte op die manier weer wat extra voorsprong.

Van der Poel kent geen concurrentie

Waar af en toe zelfs de camera moeite had om Van der Poel te volgen, lag de situatie in de race na een kwartier al stevig vast. Van der Haar spartelde op enkele seconden voor Van der Poel en daarachter volgde een koppeltje met Joris Nieuwenhuis en Corné van Kessel. Illusies met een nationale driekleur zullen zij al lang niet meer in hun hoofd hebben gehad.

Vader Adrie van der Poel leverde vanaf de zijlijn zijn goedkeurende blik. De voorsprong van zoonlief groeide gestaag. Waar we nog enige vorm van spanning wilden zoeken, moest de blik gericht worden op de achterhoede. Nieuwenhuis had zich inmiddels ontdaan van Van Kessel, die duidelijk geen topdag beleefde.

'I love modder'

'I love modder', was de weinigzeggende tekst op reclameborden aan het parcours. De liefde van Van der Poel is bekend, maar toch was daar weinig van terug te zien tijdens de race. De blik stond op oneindig en de focus lag op het behalen van een resultaat. Het zou nog een tijdje duren voordat die gezichtsuitdrukking plaats zou kunnen maken voor een glimlach.

Op pure klasse reed Van der Poel zijn laatste rondjes uit. Het enige wat hem even uit zijn zone leek te halen, was het strekken van de rug na bijna vijftig minuten crossen. Hij zette zijn onemanshow ook na een kleine schuiver probleemloos voort. Ogenschijnlijk rustig reed hij naar zijn zesde nationale titel in het veldrijden. Bij het passeren van de finishlijn was daar dan ook de glimlach: hij houdt zeker van modder.

Na Van der Poel was het Van der Haar die zijn tweede plek wist vast te houden. De jonge Nieuwenhuis reed naar een prima derde plek. Buiten het podium eindigde Van Kessel op een vierde plek. De man in vorm kon zijn status als grootste uitdager niet waarmaken. De verschillen met Van der Poel waren groot, Van der Haar volgde al op meer dan een halve minuut.

Later meer.

(Foto: Proshots)

Uitslag NK veldrijden mannen 

1. Mathieu van der Poel
2. Lars van der Haar +0,36
3. Joris Nieuwenhuis +1.04
4. Corné van Kessel +2.36
5. Stan Godrie +2.54
6. Maik van der Heijden +3.21
7. David van der Poel +3.41
8. Gosse van der Meer +4.30
9. Kelvin Bakx + 4.45
10. Koen van Dijke +4.51


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws