Aanval Van der Poel aanleiding tot slagveld in Otegem, wederom winst Veldrijden

Aanval Van der Poel aanleiding tot slagveld in Otegem, wederom winst

Door Jannick van der Hooft 13 januari 2020 | 16:00


Een dag na zijn winst op het NK veldrijden heeft Mathieu van der Poel ook in Otegem de zege gepakt. Niet vanaf de start, maar met een gerichte aanval halverwege de koers reed de Nederlands kampioen in regenboogtrui de boel letterlijk de vernieling in.

Het deelnemersveld bij de vrouwen was sterk uitgeund, maar bij de mannen stonden veel toppers 'gewoon' aan de start. Het was Van der Poel zelf die direct in het begin de boel op een lint trok. Eerst met zijn broer David in het wiel, vervolgens met de kleine Eli Iserbyt. Laurens Sweeck moest bij de eerste doorkomst aan de finish een klein gaatje laten in zijn nieuwe kampioenstrui.

Vanaf de voorposten dirigeerde Van der Poel daarna de groep. Hij keek wie er mee was en bepaalde op basis daarvan het tempo. Zijn concurrenten zaten nog altijd in zijn wiel, waardoor de snelheid bij ingang van de derde ronde ietwat stil viel. Dat gaf Sweeck de kans om even de koppositie van Van der Poel over te nemen.

Sweeck voelde zich zichtbaar goed in zijn nieuwe trui, maar bleef met zijn volle verstand koersen. Kort sloeg hij een gaatje, maar hij besefte dat dat zijn eigen doodsteek zou worden met Van der Poel achter hem aan. Die laatste vond het even later tijd om zelf eens uit zijn kot te komen en de rest opnieuw onder druk te zetten.

Ravage na aanval Van der Poel

Het bleek een gouden zet, want de Belgen schakelden elkaar uit. Toon Aerts gaat tegen de grond, waarna Iserbyt en Sweeck in elkaar haken. In amper een paar tellen tijd ligt het veld helemaal open en heeft Van der Poel een grote voorsprong te pakken. Tim Merlier, Gianni Vermeersch en Wietse Bosmans waren nu de eerste achtervolgers.

Van der Poel keek en zag dat het goed was. Nadat het gat geslagen was, brak de fase van consolideren aan. Vakkundig hield hij het verschil op een halve minuut. De samenwerking tussen het duo Merlier-Vermeersch verliep in de tussentijd niet optimaal: Merlier was duidelijk de sterkere met Vermeersch snakkend naar adem als een blok aan zijn been. Aerts was teruggekomen om de renners te bestoken met aanvallen.

Van der Poel kent geen probleem, spanning voor plek drie

Met nog twee rondes te gaan, wist iedereen al dat Van der Poel zijn zoveelste crossoverwinning zou gaan mogen bijschrijven op zijn palmares. Alleen een probleem of een wonder zou nog een ander scenario kunnen hebben veroorzaken. Helaas voor de concurrentie, maar gelukkig voor Van der Poel bleven die allebei uit, waardoor hij kon soleren naar zijn volgende zege.

In de achtergrond had Merlier zich ontdaan van zijn ploeggenoot en stevende af op een tweede plek in de einduitslag. Vermeersch was inmiddels met Aerts verwikkeld in een stevige strijd om plek drie, terwijl ook Iserbyt nog aardig op kwam stomen. Vermeersch trok uiteindelijk aan het langste eind door een foutje van Aertts. Van de Belgisch kampioen Sweeck was al lang geen sprake meer, nadat hij de man met de hamer tegenkwam na een nacht vol biertjes.

Het was voor Van der Poel alweer de 21e overwinning van dit seizoen. De wereldkampioen slaat de Wereldbeker in Nommay over om op trainingskamp te gaan. Met de vorm die hij daar opdoet, hoopt hij zijn wereldtitel in het veldrijden begin februari te verlengen. (Foto: ProShots)

Uitslag Cyclocross Otegem 2020 mannen

1. Mathieu van der Poel
2. Tim Merlier + 0.40
3. Gianni Vermeersch 0.51
4. Eli Iserbyt 0.56 
5. Toon Aerts 1.10
6. Jim Aernouts 1.16
7. Wietse Bosmans 1.27
8. Thijs Aerts 1.50
9. David van der Poel 1.53
10. Nicolas Cleppe 1.54

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

Poelwinst
13 Jan 2020 om 17:34

Mathieu gaat nu op stage lange ritten op de weg combineren met blokken intervaltraining......ga er maar voor zitten want hij zal tijdens het komende WK op zijn best zijn dit seizoen.

Reageer


Meer nieuws