Van der Poel wint generale repetitie voor WK; Aerts pakt WB-klassement Veldrijden

Van der Poel wint generale repetitie voor WK; Aerts pakt WB-klassement

Door Wilbert van der Velde 26 januari 2020 | 16:00


Mathieu van der Poel heeft de wereldbekercross in Hoogerheide voor de vijfde keer gewonnen. Na een cross die lange tijd op slot zat door het hoge tempo en gebrek aan échte scherprechters reed hij weer met één vernietigende aanval naar de overwinning. Toon Aerts pakte de overwinning in het wereldbekerklassement.

Lars van der Haar en Quinten Hermans gaven alles, maar toch was het weer Van der Poel die als eerste het veld indook. De wereldkampioen leek er veel zin in te hebben voor eigen publiek en hij ging dan ook volle bak. Waar het de laatste maanden vaak wachten was tot het laatste deel van de cross, liet hij er nu geen gras over groeien.  Alleen Aerts kon zijn karretje aanhaken. Toen hij merkte dat hij Aerts nóg niet kon lossen, liet hij het tempo weer zaken, waardoor ongeveer twaalf man weer terug konden komen.

Het was Joris Nieuwenhuis die van de hergroepering gebruik maakte en vol enthousiasme de tweede ronde invloog. Ondanks dat de jonge Nederlander geen gat kon slaan, bleef hij snoeihard op kop beuken. Bij het ingaan van de derde ronde was het Toon Aerts die een aanvalletje deed en de leiding nam, gevold door Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt. Net zoals bij de vrouwencross was het bij de mannen erg lastig om verschil te maken. Van der Poel had zich ondertussen rond de tiende positie gevestigd en overzag de wedstrijd als een ware vorst.

Gebrek aan scherprechters leidt tot gesloten koers

Hoewel er nauwelijks aanvallen waren, was het tempo gigantisch hoog. Langzamerhand moesten er dan ook wat renners loslaten. Onder andere Corné van Kessel had het erg zwaar en beschikte duidelijk niet meer over de sterke vorm van de laatste periode. Door het gebrek aan zware hellingen of modderstroken konden veel mannen echter lang volgen. Van der Poel bleef in het midden van de groep zitten en leek toch weer zijn kaarten in te zetten op één verschroeiende aanval in het slot van de cross.

Naarmate de cross vorderde, hoe verder de wereldkampioen begon op te schuiven. Laurens Sweeck rook het gevaar en schoot er snel vandoor bij aanvang van de zesde ronde. Van der Poel gunde de Belg echter weinig hoop door meteen op het wiel te zitten en even later op een heuveltje verschroeiend te demarreren. En zo geschiedde wat we allemaal zagen aankomen. Belgisch kampioen Sweeck probeerde met alles wat hij aan energie kon vinden het gat te dichten, maar het mocht niet baten, hij ontplofte namelijk compleet. Door de ontploffing van Sweeck kregen Aerts en Iserbyt de overige podiumplaatsen in de schoot geworpen. Gedurende de laatste rondes bleven de verhoudingen hetzelfde. Van der Poel kon uitgebreid genieten van zijn overwinning voor het thuispubliek. (Foto: ProShots)

Uitslag wereldbeker veldrijden Hoogerheide mannen

1. Mathieu van der Poel
2. Toon Aerts + 0.38
3. Eli Iserbyt + 0.43
4. Michael Vanthourenhout + 0.49
5. Tim Merlier + 0.50
6. Lars van der Haar + 0.50
7. Tom Pidcock + 0.52
8. Wout van Aert + 0.53
9. Laurens Sweeck + 0.59
10. Corné van Kessel + 1.05


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws