Brand wint Hoogerheide na tumultueuze ontknoping; Worst pakt WB-klassement Veldrijden

Brand wint Hoogerheide na tumultueuze ontknoping; Worst pakt WB-klassement

Door Wilbert van der Velde 26 januari 2020 | 14:20


Lucinda Brand heeft de wereldbekercross in Hoogerheide gewonnen. Ze pakte haar kans nadat Ceylin del Carmen Alvarado vlak voor de finish ten val kwam. Annemarie Worst werd tweede en pakte de eindzege in de Wereldbeker.

De start werd als eerste genomen door Inge van der Heijden, voor Worst en Alvarado. De laatste twee streden ook om het wereldbekerklassement, wat met maar vijf punten verschil in het voordeel van Alvarado razendspannend beloofde te worden. Nadat de zo vaak snel startende Van der Heijden wat gas terug moest nemen, nam Worst het heft in handen nemen. Alvarado hield haar opponente scherp in het oog en sprong gelijk op het wiel. Ondanks de overname van Worst liet het tempo in de eerste ronde wat nog te wensen over. Er vielen dan ook geen noemenswaardige verschillen te noteren.

Bij het ingaan van ronde twee vond Katie Compton het dan ook tijd voor een flinke tempoversnelling. De twee kleppers Alvarado en Worst schoten door het hoge tempo van de Amerikaanse weer wakker en namen de leiding weer over. Ze hadden echter geen zin om vroegtijdig energie te verspillen, dus was het weer aan de anderen om de leiding te nemen. Compton vond dat als diesel zijnde geen probleem en ging weer naar de kop, gevolgd door Brand. Compton bleef een hard tempo rijden, maar na twee rondes zaten er nog vijftien vrouwen binnen de vijf seconden van elkaar.

Alvarado en Worst houden elkaar in houdgreep

Omdat het Compton niet lukte om de rest te lossen, besloot Yara Kastelijn om er een flinke snok aan te geven. Deze aanval had wel succes. Het lange lint aan vrouwen werd compleet versplinterd en er bleven zes vrouwen over, waaronder de Britse Evie Richards, die het gat naar de Europees kampioene sterk dichtreed. Vervolgens koos ze gelijk het hazenpad en de Alvarado moest even flink in het rood tasten om het gaat naar haar te dichten, waarna ook Worst, Kastelijn, Sanne Cant en Lucinda Brand weer aansloten.

De hergroepering duurde niet lang, want het moment voor Alvarado om aan te vallen was aangebroken. Met een stevige demarrage vloog ze ervandoor. Worst was daarentegen niet onder de indruk en reed het overtuigend dicht. Daarna viel het tempo weer stil en konden Brand, Cant, Richards en Kastelijn weer aansluiten. Bij het aanbreken van de laatste ronde was het Lucinda Brand die haar kans zag en ging er vandoor. Ze had alleen niet gerekend op de flits genaamd Alvarado. Ze reed het gat razendsnel dicht en nam de aanval meteen over, in de hoop dat Worst niet kon volgen, maar dat kon ze makkelijk. Als er niemand is die weg kan rijden, betekent het sprinten geblazen! Brand, Alvarado en Worst stormden richting de finish, maar toen viel Alvarado. Ook haar ketting lag er af. Brand profiteerde optimaal en won, Worst werd tweede en pakte het wereldbekerklassement. (Foto: ProShots)

Uitslag wereldbeker veldrijden Hoogerheide vrouwen

1. Lucinda Brand
2. Annemarie Worst + 0.03
3. Sanne Cant + 0.04
4. Yara Kastelijn + 0.05
5. Evie Richards + 0.10
6. Ceylin del Carmen Alvarado + 0.17
7. Shirin van Anrooij + 0.26
8. Maghalie Rochette + 0.29
9. Inge van der Heijden + 0.44
10. Laura Verdonschot + 0.44


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws