Blanka Vas wint knap Wereldbeker Overijse voor Pieterse en Brand Veldrijden
Veldrijden

Blanka Vas wint knap Wereldbeker Overijse voor Pieterse en Brand

Blanka Vas wint knap Wereldbeker Overijse voor Pieterse en Brand

Kata Blanka Vas heeft de Wereldbeker in Overijse op haar naam geschreven. De Hongaarse won na een versnelling in de laatste ronde voor Puck Pieterse en pakte zo haar eerste Wereldbekerzege.

Op het parcours van de Wereldbeker Overijse, ook wel de Druivencross genoemd, lag een moeilijke klim te wachten over asfalt en kasseien, waarna de rensters een nat veld in moesten. Het was inmiddels droog, maar door eerdere regen beloofde het een flinke glibberkoers te worden. Zo was de zogenaamde 'Moeder aller Crossen' in potentie een heerlijke wedstrijd.

Vanuit de start was het gelijk klimmen geblazen op de Loensdelleweg. Na de kasseien ging een deel van de rensters de pitstraat in en dat zorgde voor opschudding. Onder anderen Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvarado moesten die weg nemen en door de drukte kostte dat veel tijd. Zo gebeurde het dat Blanka Vas en Denise Betsema samen aan de leiding gingen in de eerste ronde, op de voet gevolgd door Pieterse. Na een fietswissel van Vas in ronde twee, ging Betsema echter solo aan kop.

Kostbare foutjes Betsema, achtervolgers geven tijd toe

De achtervolgers moesten in de rondes daarna steeds meer tijd toegeven. Brand en Yara Kastelijn zagen op plek vier en vijf de achterstand groeien naar meer dan een halve minuut. Aan kop was het echter niet meer Betsema die de dans leidde, want eerst kwamen Blanka Vas en Pieterse langszij door een glijpartij, door een nieuwe fout en val moest ze zelfs een flink gat laten vallen met de twee leiders van de koers.

Het was met ingang van de laatste ronde Blanka Vas die het initiatief nam. De Hongaarse had een klein gaatje van vier seconden geslagen op Pieterse, die de eer hoog hield namens Alpecin-Fenix. Daar was Alvarado aan een teleurstellende wedstrijd bezig, want zij vond zich ruim buiten de top tien terug. Betsema en Brand moesten met 23 en 27 seconden achterstand ook genoegen nemen met een bijrol in Overijse.

Blanka Vas neemt afstand van Pieterse, Brand maakt het Betsema nog moeilijk

In die slotronde vergrootte de jonge renster van SD Worx haar voorsprong naar meer dan tien seconden. Zo leek het een Hongaarse zege te worden in de Wereldbeker Overijse. Op gepaste afstand, met een ruime voorsprong op de nummer drie, was het Pieterse die na haar vierde plek in Zonhoven nu het podium haalde.

Het was vooral een spannende strijd om de laatste podiumplek: Brand kwam met een laatste poging bij Betsema in de laatste minuten van de koers en nam gelijk de plek over. De twee vochten een hevige strijd uit en die eindigde in een sprint met Brand als snelste van de twee. Daardoor completeerde Brand het podium naast de jonge Blanka Vas en Pieterse.

Uitslag Wereldbeker Overijse 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws