Brand glimlacht om insteek ploegbaas Nys in Spanje: 'Zo kun je overal iets positiefs van maken' Veldrijden
Veldrijden

Brand glimlacht om insteek ploegbaas Nys in Spanje: 'Zo kun je overal iets positiefs van maken'

Brand glimlacht om insteek ploegbaas Nys in Spanje: 'Zo kun je overal iets positiefs van maken'

Lucinda Brand reed zondag in Benidorm haar eerste wedstrijd in haar nieuwe tenue: dat van Nederlands kampioene. Het podium bereiken lukte niet voor de dame uit Dordrecht, al kon ze dat na afloop wel allemaal relativeren in gesprek met In de Leiderstrui. 'Voor mij is het hier gewoon heel moeilijk', stelde de warrior van Baloise Trek Lions.

Teambaas Sven Nys voorspelde het daags voor aanvang van de Spaanse cross al, hoewel hij er op zijn manier ook weer kansen in zag. 'Benidorm is moeilijk voor Lucinda, maar ik denk dat Hoogerheide en het WK echt wel de twee belangrijke wedstrijden voor haar gaan zijn. Ik vind dat ze nu haar maximale focus moet leggen op het WK, ook door de Wereldbekers die ze al gewonnen heeft. Ik hoop dat het gaat lukken, maar Fem van Empel is natuurlijk heel sterk. Al gaan we ook het weer moeten afwachten, het is daar vaak toch wel glad door ijs en sneeuw.’

De parcoursconclusie van Nys over Benidorm klopte. 'Maar zo kun je overal iets positiefs van maken, al klopt het natuurlijk wel', zei Brand met een glimlach over de instelling richting Benidorm. Altijd volle bak gaan, dat is Brand-style. Ook als het is op een parcours dat je níet past een jas. 'Dit parcours is niet te vergelijken met de veldritten die we gewoon zijn. Als je een omloop moet noemen die totaal niet binnen mijn capaciteiten past, dan is het deze wel. Elke drie meter moet je een sprint trekken, en dat gaat niet', lachte ze van oor tot oor. 'Niet bij mij in ieder geval! Voor mij is het dus gewoon heel moeilijk. Ik rijd hartstikke sterk omhoog, maar dat is maar een tiende van het parcours. Wat ik daar won, verloor ik tijdens de rest.'

Brand over NK: 'Daar sta je pas na je loopbaan echt bij stil, denk ik'

In Zonhoven brak Brand haar neus, waar ze één week later wel Nederlands kampioene mee werd. 'Het herstel van die breuk in mijn neus duurt zes weken, dus die is nog niet weg. Het enige verschil is dat ik nu geen zonnebril kan dragen, dat was in het begin van de wedstrijd wel vervelend. Daardoor ben je de hele tijd aan het knijpen, maar verder valt het eigenlijk wel mee hoeveel last ik ervan heb', gaf ze aan.

Zo'n week na het winnen van een kampioenschap, is er dan nog sprake van decompressie? Heeft Brand bijvoorbeeld nog eens in haar arm moeten knijpen na wat er allemaal gebeurd is? 'Weet je, dat is het rare van wielrennen. De volgende dag vlieg je ergens anders heen en dan staat het volgende alweer voor de deur. Misschien kan ik er pas na mijn loopbaan echt bij stilstaan. Natuurlijk probeer je dat nu wel en ben ik trots op alles wat ik behaal. Het is niet zo dat ik het allemaal maar normaal vind, maar ik denk dat je continu zo in het moment zit dat het toch wel moeilijk is om er écht op terug te kijken. Dat is voor later, denk ik', geeft ze weloverwogen antwoord.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws