Lucinda Brand

Dit is de pagina over Lucinda Brand. De Nederlandse wielrenster komt uit voor Lidl-Trek. Ook is Brand actief bij het veldrijden, hier komt ze uit voor Baloise-Trek Lions. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Brand en houdt tevens haar biografie bij. 

lucinda brand

Brand maakt indruk in haar jongere jaren

Brand is geboren op 2 juli 1989. In 2007 doet de Nederlandse voor het eerst mee op het Nederlands kampioenschap veldrijden. Hier eindigt ze als 18-jarige als 21e. Hoewel ze altijd van het veldrijden zal blijven houden, is ze de eerste jaren van haar loopbaan vooral gericht op de weg.

In 2009 weet ze namens AA Drink Cycling Team haar eerste overwinning te boeken. In het zuiden van Limburg wint ze de Dolmans Heuvelland Classic na een fraaie solo. Brand maakt in 2011 indruk bij de beloften door een bronzen medaille te pakken bij het Europees kampioenschap op de weg. In haar laatste jaar bij het team waar Leontien van Moorsel ook aan verbonden is, wint Brand een etappe in de Ronde van de Limousin en pakt ze een etappe in Route de France. Verder weet ze in 2012 brons te winnen met haar ploeg op het WK in Valkenburg. 

Nieuwe ploeg voor Brand

Vanaf 2013 rijdt de Nederlandse voor Liv Racing Xstra (voorheen Rabobank-Liv). In haar eerste jaar bij haar nieuwe ploeg boekt ze haar grootste overwinning tot dan toe. Ze wint na een lange solo het Nederlands kampioenschap in Kerkrade. Verder wint ze met haar team een zilveren medaille op het WK op de ploegentijdrit. Brand leek in 2014 opnieuw Nederlands kampioen te worden na een lange solo. Dit jaar kon ze het alleen net niet tot de finish volhouden en dat betekende dat haar ploeggenote Iris van Stappendal haar nog voorbij kon gaan. Op het WK ploegentijdrit leek Brand opnieuw onderweg naar een medaille. Helaas voor haar ging ze in de laatste bocht onderuit en zag ze op die manier een medaille aan haar voorbij gaan. 

Brand ontwikkelde zich door de jaren heen op alle vlakken. Ze ging steeds beter sprinten en dat betaalde zich uit in de Giro Rosa. In de editie van 2015 wint ze twee etappes in de sprint en mocht ze zelfs de leiderstrui een dag dragen. Dit jaar werd ze ook weer Nederlands kampioen op de weg. In Emmen is ze te sterk voor Annemiek van Vleuten en Amy Pieters die samen met haar het podium mogen delen. In 2016 blijft Brand goed presteren en boekt overwinningen in de Erondegemse Pijl en in de Lotto Belgium Tour. Ook wint ze het eindklassement in de Ladies Tour of Norway.

Terugkomst in het veldrijden

In het najaar van 2016 maakt Brand haar rentree in het veldrijden. Ze wordt dit seizoen tweede op zowel het Nederlands kampioenschap als op het Europees kampioenschap. De jaren erop blijft ze actief in het veldrijden en wordt ze zelfs twee keer Nederlands kampioen. Ook wereldwijd maakt ze indruk door in 2021 Wereldkampioen te worden en in 2022 wordt ze Europees kampioen. Daarnaast wint ze ook nog eens twee keer het wereldbekerklassement. In 2023 gaat het iets minder goed voor Brand. Ze eindigt op het WK nog wel als derde, maar moet het EK aan zich voorbij laten gaan wegens een blessure. 

Tijdens de successen bij het veldrijden, blijft ze ook gewoon actief op de weg. Dit doet ze vanaf 2017 wel namens een andere ploeg. In haar eerste jaar bij Team Sunweb wint ze Omloop Het Nieuwsblad. Ook wint net als bij de mannen, het team van Sunweb de ploegentijdrit op het WK. De enige andere overwinning die ze dit jaar nog op de weg weet te winnen, is een etappe in de Ronde van Italië. Het jaar hierop wint ze weer een etappe in de Giro Rosa. Ook weet ze dit seizoen de Ronde van Noorwegen te winnen. In de Amstel Gold Race is Brand ook heel dicht bij de overwinning. In de sprint wordt ze geklopt door Chantal Blaak en dat betekent dat ze de op één na hoogste trede van het podium op mag.

Brand neemt afstand van de weg

In 2019 weet ze maar één keer te winnen op de weg. Dit doet Brand samen met Koen Bouwman, Jos van Emden, Bauke Mollema, Riejanne Markus en Amy Pieters. Samen winnen ze de gemengde tijdrit op de Wereldkampioenschappen in Harrogate, Engeland. In 2020 rijdt Brand vervolgens bijna geen wedstrijden meer namens haar nieuwe ploeg Lidl-Trek. Ze heeft vervolgens tijdens het veldritseizoen van 2020/2021 aangegeven dat ze meer op het veldrijden wilde focussen. Op de weg doet ze minder wedstrijden, maar dat betekent niet dat ze het verleerd is. 

Brand wint in 2021 zowel het bergklassement als een etappe in de Ronde van Italië. Ook wint ze dit jaar de Ronde van Thüringen en pakt ze een etappe in de Tour de l'Ardèche. In 2022 weet ze als derde te eindigen in Parijs-Roubaix. Elisa Borghini komt solo over de streep en in de sprint voor Brand geklopt door Lotte Kopecky. In 2023 rijdt Brand alle grote klassiekers, maar weet hierin geen noemenswaardige prestaties te behalen. De enige overwinningen die ze dit jaar weet te boeken, behaalt ze in de Baloise Ladies Tour. Ze wint hier één etappe en wint het eindklassement. Brand heeft in aanloop naar het veldritseizoen 2023/2024 een blessure opgelopen en zal het begin van het seizoen moeten overslaan.

Lucinda Brand Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties