Fem van Empel rijdt landgenotes aan flarden in Belgische opener crossseizoen Veldrijden
Veldrijden

Fem van Empel rijdt landgenotes aan flarden in Belgische opener crossseizoen

Fem van Empel rijdt landgenotes aan flarden in Belgische opener crossseizoen

Fem van Empel heeft zondag overtuigend de Exact Cross in Beringen gewonnen, de opener van het Belgische crossseizoen. Een aanval in de tweede ronde bleek beslissend, waarna de Nederlandse zelfverzekerd een fraaie solo afwerkte. Ceylin del Carmen Alvarado en Shirin van Anrooij maakten het podium compleet.

Het Belgische crossseizoen werd afgetrapt in Beringen. Waar het parcours de voorbije jaren een echte klimcross was, is het parcours met het oog op het BK veldrijden van 2026 flink aangepast. Zo is de klim op het terrein van de voormalige mijn opgedeeld in twee beklimmingen. Het parcours was daardoor wat explosiever en meer in lijn met een gebruikelijke cross.

Van Anrooij maakt opmars na matige start

Hoewel de veldrit van Beringen niet onderdeel is van de grote klassementen, stond er bij de vrouwen met onder meer wereldkampioene Van Empel en Van Anrooij een mooi deelnemersveld aan de start. Specialist in het starten Inge van der Heijden was het snelst vertrokken. Ook Annemarie Worst en Fem van Empel waren attent.

Het parcours was dan minder zwaar dan voorheen, maar allesbehalve gemakkelijk. Halverwege de eerste ronden ontstonden er al grote verschillen. Van Empel, Alvarado en Worst sloegen een flink gat op de rest van het veld. Waar Van der Heijden haar snelle start moest bekopen, was Van Anrooij bezig om haar traditionele matige start recht te zetten. Aan het eind van de eerste ronde slaagde de renster van Baloise Trek Lions daarin. Ze sloot aan bij de drie leiders.

Zelfverzekerde Van Empel gaat vroeg solo

Van Anrooij wilde daarna gelijk het heft in handen nemen, maar zag zich gecounterd door een aanval van Van Empel. De renster van Jumbo-Visma liep vlot uit op haar drie langenotes, waarvan Worst ver wegviel door een aflopende ketting. Waar Van Anrooij geen antwoord had op de demarrage van Van Empel, had Alvarado nog wel een extra versnelling in de benen. Aan het eind van de tweede ronde kwam ze op vier seconden van de wereldkampioene.

Van Empel had echter een zeer soepele cadans te pakken en leek nog niet aan de limiet te zitten. Ze schroefde het tempo in de derde ronde wat verder omhoog, waarmee ze Alvarado de das omdeed. De spreekwoordelijke vogel was daarmee gaan vliegen. Na vijf van de in totaal zeven rondes was de achterstand van Alvarado opgelopen naar een halve minuut. Van Empel reed de cross met een vastberaden blik uit en had daarmee haar eerste zege van het seizoen te pakken. De tweede plaats ging naar Alvarado, Van Anrooij maakte als nummer drie het podium compleet.

Uitslag Exact Cross Beringen vrouwen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws