Haverdings moest mentaal tot het gaatje gaan op WK: 'Kon mijzelf niet opladen om hard te fietsen' Veldrijden
Veldrijden

Haverdings moest mentaal tot het gaatje gaan op WK: 'Kon mijzelf niet opladen om hard te fietsen'

Haverdings moest mentaal tot het gaatje gaan op WK: 'Kon mijzelf niet opladen om hard te fietsen'

Het was niet alleen maar koek en ei voor de Nederlandse ploeg te Tábor. Zo kwam David Haverdings, toch iemand die dit seizoen wedstrijden won bij de beloften, in Tsjechië niet verder dan plek 36. De reden? Rugproblemen speelden hem parten, maar de 19-jarige coureur volhardde wel tot het eind. In de Leiderstrui sprak hem.

Haverdings begon nog wel met goede moed. 'Ik had de hoop dat het goed zou gaan, maar je voelt vrij snel of het gaat of niet. Als je wordt ingehaald en je wil zo graag mee, maar het lukt gewoon niet... dat breekt je op', was zijn eerste respons na afloop. ‘Het was een lange, zware race, vooral mentaal. Ik kon mijzelf gewoon niet opladen om hard te fietsen en met mijn rug ging het ook gewoon niet, dus dan eindig je hier', zei hij over zijn 36e plek.

Niet de plaats waar hij thuishoort, maar toch besloot hij het WK te eren en dus tot het einde door te rijden. 'Ik heb wel een paar keer gedacht om links te draaien, maar het is toch een WK. Je weet het ook nooit. Ik rijd nu toch weer een WK, dus ben weer een ervaring rijker. Het is niet op de juiste plek natuurlijk, maar toch. Dit seizoen komt het er nog niet uit, maar top tien was wel mooi geweest. Dat heb je niet op bestelling. Als je geen kracht kan leveren door je rug, dan kun je niets beginnen', stelde hij vast.

Haverdings richt zich nu vol op binnenhalen X2O en denkt al aan volgende winter

Haverdings moet zichzelf nog twee keer oprichten, want hij staat nog altijd aan de leiding van de X2O Trofee. 'Dat is een doel. Er zijn nog twee manches en die hoop ik binnen te halen', doelt hij op de komende zondagcrossen in Lille en Brussel. 'Ik heb vier minuten voorsprong, maar de tegenstand is erg sterk. We moeten daar vol op focussen.’

In Tábor was er bij de beloten natuurlijk wel succes voor Tibor del Grosso. 'Hij weet heel goed wat hij moet doen en is technisch veruit de beste, maar heeft ook de kracht, het tactisch vermogen en een goede start. Ik denk dat hij op alle vlakken beter is dan de rest, dus dan verdien je het ook helemaal', sprak Haverdings mooie woorden over zijn landgenoot.

'Het is heel mooi dat Tibor hem binnenhaalt, dat is het enige waar ik blij mee ben. Dat is goed, maar als ik naar mijzelf kijk ben ik blij dat het seizoen gedaan is. Ik kijk uit naar de zomer, zodat ik volgend jaar weer mijzelf kan zijn', kijkt Haverdings alvast vooruit naar de komende winter.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws