Taxi De Knegt wist bij aankomst Van der Poel op luchthaven al hoe het zat: 'Mathieu kent de cijfers' Veldrijden
Veldrijden

Taxi De Knegt wist bij aankomst Van der Poel op luchthaven al hoe het zat: 'Mathieu kent de cijfers'

Taxi De Knegt wist bij aankomst Van der Poel op luchthaven al hoe het zat: 'Mathieu kent de cijfers'

Gezien de prestaties van het Nederlandse team zal er voorlopig geen vacature voor Nederlandse veldritbondscoach online komen. Gerben de Knegt zag Tibor del Grosso, Fem van Empel en Mathieu van der Poel goud pakken op het WK veldrijden te Tábor, maar de spanning was er na de laatste race wel even goed vanaf bij De Knegt. 'Uiteindelijk moet ik aan 1001 dingen denken op zo'n WK', pufte hij uit bij In de Leiderstrui.

Donderdagavond zat De Knegt in de taxiservice - zoals hij het zelf zei - van de Nederlandse equipe en haalde hij Van der Poel en nog enkele crossers op van de luchthaven in Praag. 'Toen kwam het record van Erik De Vlaeminck al vrij snel ter sprake, dus Mathieu kent de cijfers wel om het zo te zeggen', doelt hij op de zes - inclusief Tábor 2024 - titels van MVDP, tegenover de zeven van De Vlaemninck.

Opvallend: de opluchting was er wel bij de eindverantwoordelijke van de Nederlandse veldritploeg, maar toch bleef het allemaal wat timide. Het kan zijn dat het 's avonds nog een groot feest zou worden, maar toch, hoe komt dat? 'Ik mis ook een beetje het WK-gevoel', gaf De Knegt eerlijk te kennen. 'Misschien komt dat ook wel omdat Van Aert er niet is, dat weet ik ook niet. Maar het mooiste is toch wel als iedereen er gewoon is, op zo’n WK. Maar die keuzes van die renners begrijp ik zeker ook, omdat ze ook zo goed zijn op de weg en daar ambitie hebben. Ik hoorde Thijs Zonneveld laatst zeggen: het mooiste uurtje van de winter is niet meer met Van Aert vs. Van der Poel, en daar kon ik wel een beetje in meegaan.’

mathieu van der poel

Maar Gerben, voor jou is het nog steeds het mooiste uurtje van de winter geweest op deze manier toch? 'Dat wel. De prestaties van Joris Nieuwenhuis en de anderen moeten we niet onderschatten, dat is ook topniveau. Met Van der Poel, Van Aert én Pidcock geeft het net wat extra cachet, dat is een feit. En ik kijk ook terug op een heel mooi WK, maar daar moet ik ook echt heel veel energie instoppen', verklaart de keuzeheer.

‘Er komt allerlei rompslomp bij kijken: van parkeerkaarten tot hotelreserveringen tot vluchten en het shuttleschema, ik ben manusje-van-alles', doet hij uit de doeken. Uiteindelijk moet ik aan 1001 denken en dat is niet erg, maar in de weken na zo’n WK ben ik wel eens om vijf uur wakker en begint het te malen. Het is ook werk en je hoort me niet klagen. Ik heb nu een assistent en dat is heel fijn, maar er zit wel een hele hoop achter.'

De Knegt begrijpt twijfels Van der Poel: 'Kan me voorstellen dat hij er een keer genoeg van heeft'

Het is De Knegt zelf die aansnijdt dat hij begrijpt dat het óók van Van der Poel een hoop vergt. 'Het is een feit dan een crosswinter van tien, elf of twaalf wedstrijden hem ook echt wel energie kost en dat het moeilijk te combineren is met zijn ambities op de weg. Ik snap ook wel zijn uitspraak dat hij het wel een winter rustiger aan zou willen doen. Daar kan ik wel in meegaan. Het zou heel spijtig zijn voor de cross, maar dat is wel zijn een beslissing.’

‘Ik maak me geen zorgen om de toekomst, want achter Mathieu komt er ook gewoon een heel goede kern met renners en rensters. Dat hebben we hier wel gezien', stelt hij. ‘Ik heb ook al tegen Mathieu gezegd: je kunt gewoon drie wedstrijdjes doen en het WK. De tijd zal het leren en ik kan het ook echt niet zeggen. Maar ik zou het wel snappen als hij eens een winter low profile wil zijn', aldus de bondscoach.

De Knegt gelooft in ieder geval dat de twijfels van Van der Poel welgemeend zijn. 'Ik denk dat er wel een kern van waarheid inzit en ik heb het er ook wel eens met hem over gehad. Het zit hem ook in de trainingen, want als je een goede wegvoorbereiding wil is het ook lekker om twee maanden in de zon te fietsen. En, let op: je hebt het niet alleen over die wedstrijden, je moet er ook naartoe, verkennen, handtekeningen, foto’s, dit en dat. Iedereen zegt dat het er bij hoort en dat is natuurlijk ook zo, maar ik kan het me ook voorstellen dat hij er een keer genoeg van heeft', concludeert de ex-crosser. Maar goed, zoals Gerben zegt: de tijd zal het leren.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws