Machtige Marianne Vos klopt Betsema in Wereldbekercross Iowa, Vas na foutje derde Veldrijden
Veldrijden

Machtige Marianne Vos klopt Betsema in Wereldbekercross Iowa, Vas na foutje derde

Machtige Marianne Vos klopt Betsema in Wereldbekercross Iowa, Vas na foutje derde

Marianne Vos heeft de Wereldbekercross in Iowa gewonnen. De Nederlandse van Jumbo-Visma startte goed, werd nog wel teruggehaald, maar in de slotronde rekende ze overtuigend af met Denise Betsema. Blanka Vas werd derde, voor wereldkampioene Lucinda Brand.

Vos startte goed en ging als eerste de eerste bocht in. Op de eerste klim van de dag trok ze vervolgens door en was het gat voor even geslagen. Jolanda Neff sputterde nog wel even tegen, maar de Amerikaanse had niet de balkentechniek van Vos. Neff werd zelfs overvleugeld door Puck Pieterse, die namens Alpecin-Fenix brutaal de tweede plek in de wedstrijd nam in de openingsronde. Vos kwam over de finish met een voorsprong van vijf seconden op Pieterse, een grote groep met Brand, Annemarie Worst en Betsema gaf elf seconden toe.

Betsema met versnelling naar Vos, ook Vas komt op

Vos bouwde in de tweede ronde haar voorsprong even uit, al bleef Pieterse knap op plaats twee door doen. Het was echter Betsema die vervolgens de oversteek maakte. Eerst raapte ze met een tussenversnelling Pieterse op en toen die was ingehaald, haalde ze het wiel van Vos bij het ingaan van de vierde ronde. De Hongaarse Vas, ook al zo'n lichtgewicht, fladderde ook de klimmetjes op en nestelde zich op de derde positie. Worst vocht op de vierde plek, Brand en Pieterse hadden het halfweg koers lastig op plek vijf en zes.

Met Betsema op kop, hadden we twee Nederlanders aan de leiding, met Vas en Worst allebei op het elastiek. Het was wachten op een volgende versnelling, want deze vier hadden duidelijk goede benen. Toen ze bij het ingaan van ronde vijf even een slokje namen en de benen wat rust gaven, kwamen zelfs Brand en Pieterse even dichtbij. Dat liet Vas echter niet gebeuren. De pas 20-jarige Hongaarse zette de boel onder druk en na een foutje van Betsema bergop, kregen we Vos en Vas aan de kop.

Brand, Pieterse en Worst verliezen tijd, Vas maakt kostbare fout

Met nog drie rondes, werd het even een overzichtelijke situatie. Vos, Vas en Betsema hadden de kop, het drietal Brand, Worst en Pieterse reed op een kleine twintig seconden. Zij konden de strijd voor het podium echter vergeten toen Brand en Pieterse in elkaar haakten en Worst ook van de fiets moest. Het trio vooraan hield niet meer in, zij mochten het gaan uitmaken voor plek één, twee en drie. Om en om deelden ze plaagstootjes uit, maar geen van allen sloegen ze echt een gat. Het was een wegglijder van Vas in een bocht bergop die ervoor zorgde dat Betsema en Vos een voorsprong in de schoot geworpen kregen.

Terwijl Vas er alles aan deed om de achterstand nog weer goed te maken, bleek Vos op de klimmetjes wat sterker dan Betsema. Losrijden deden ze elkaar echter niet, waardoor het op de laatste ronde aan moest komen. Vas kwam er niet meer bij, Vos en Betsema in een vrouw-tegen-vrouw-gevecht. Vos liet de leiding aan Betsema, maar knalde er hard overheen richting de steilste klim van de ronde. Ze had een serieus gat en zakte dit keer niet meer terug. Vos denderde over het parcours en mocht juichen, voor de sterke Betsema. Vas stelde plek drie veilig.

Uitslag Wereldbeker veldrijden Iowa 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws