Nederlands feestje in Waterloo: Vos troeft Brand en Betsema af in eerste wereldbekercross Veldrijden
Veldrijden

Nederlands feestje in Waterloo: Vos troeft Brand en Betsema af in eerste wereldbekercross

Nederlands feestje in Waterloo: Vos troeft Brand en Betsema af in eerste wereldbekercross

De eerste wereldbekercross van het nieuwe seizoen is gewonnen door Marianne Vos. De renster van Jumbo-Visma was in het Amerikaanse Waterloo een maatje te groot voor Lucinda Brand (tweede) en Denise Betsema (derde). Vanzelfsprekend is Vos tevens de eerste leider in het wereldbekerklassement.

Om 19.30 uur (Nederlandse tijd) begonnen de dames aan hun eerste wereldbekercross van het nieuwe seizoen. Na een vliegende start werd het bal al snel geopend door Maghalie Rochette, die een mooi gaatje wist te slaan op haar concurrenten. De Canadese werd echter alweer vlug tot de orde geroepen door de achtervolgende groep, die aangevoerd werd door Brand.

Ondertussen begonnen de eerste breukjes in het peloton te ontstaan. Waar achterin de nodige dames moesten lossen, staken onder meer Brand, Betsema, Vos en Annemarie Worst hun neuzen aan het front. De vier Nederlandse dames gaven goed gas en wisten zich los te maken van de jagende achtervolgsters, onder wie Kata Blanka Vas en Yara Kastelijn. Laatstgenoemde rensters gaven zich echter niet gewonnen en vonden enige tijd later opnieuw aansluiting bij het kwartet.

Betsema geeft gas, maar wordt tegengewerkt door pech

Vervolgens besloot Betsema het hazenpad te kiezen. De Texelse gaf flink gas en sprokkelde heel wat seconden bij elkaar, maar werd even later geteisterd door materiaalpech. Haar rivalen snelden haar voorbij, waarna Brand en Vos de koppositie overnamen. Beide dames hielden het tempo echter redelijk laag, waardoor de nodige dames de kans kregen om terug te keren in de koers. Na enige inspanning wist zo ook Betsema haar karretje opnieuw aan te haken.

In de vijfde ronde was het Brand die weg wist te fietsen van haar concurrenten. De wereldkampioene kreeg een serieuze voorsprong cadeau, maar kreeg enkele ogenblikken later alsnog gezelschap van Vos. De renster van Jumbo-Visma plaatste zich bij haar landgenote in het wiel en weigerde het kopwerk voor haar rekening te nemen. Erg hoog lag het tempo dus niet, wat Betsema en Jolanda Neff de gelegenheid gaf om zich bij het duo te voegen.

Nederlands trio mag gaan strijden om de winst

Met nog één ronde te fietsen eiste Vos dan toch de leiding in de koers op. De voormalig wereldkampioene probeerde weg te springen, maar Betsema en Brand waren het daar niet mee eens. De drie Nederlandse dames zetten elkaar voortdurend onder druk, maar niemand wist zich los te maken. Het ging allemaal uitlopen op een sprint tussen drie landgenotes.

Onder aanleiding van Vos draaide het groepje van drie het asfalt op. De 34-jarige renster zette een machtige versnelling in en zag haar twee landgenotes vervolgens niet meer passeren. Zo mocht Vos zich de winnares van de eerste wereldbekercross van het nieuwe seizoen noemen. De tweede plek was weggelegd voor Brand, terwijl Betsema derde werd.

Uitslag Wereldbeker Waterloo vrouwen 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws