NK hakte er flink in bij Van der Haar: 'Ben twee dagen op mijn kont naar beneden gemoeten' Veldrijden
Veldrijden

NK hakte er flink in bij Van der Haar: 'Ben twee dagen op mijn kont naar beneden gemoeten'

NK hakte er flink in bij Van der Haar: 'Ben twee dagen op mijn kont naar beneden gemoeten'

Het NK veldrijden van vorige week in Zaltbommel had iets apocalyptisch. De modder aan de Waal zorgde voor een epische tweestrijd tussen Joris Nieuwenhuis en Lars van der Haar, waarbij die laatste met een uiterste inspanning de zege naar zich toetrok. Eén week later blikte hij in de zon van Benidorm nog eens terug met onder meer In de Leiderstrui.

Al bij al was het NK een speciale onderneming voor Van der Haar, die normaal geen fan is van de crossen waarin veel gelopen moet worden. 'Als er geen trui te winnen was, had ik nooit doorgezet', vertelde hij na de parcoursverkenning aan de Costa Blanca.

Ploeggenoot Nieuwenhuis leek de betere papieren te hebben, maar Van der Haar trok de cross uiteindelijk in de laatste ronde - mede door een kapot schoenplaatje van Nieuwenhuis - naar zich toe. 'Ik dacht elke keer: ik wil aanvallen, maar waar moet ik dat gaan doen? Joris kneep mij ook gewoon stikkedood. Een zwakte kon ik ook niet echt bij hem vinden.'

NK hakte er flink in bij Van der Haar: 'Ben twee dagen op mijn kont naar beneden gemoeten'

Van der Haar zakte door zijn benen heen

'Uiteindelijk ben ik op dat laatste stukje gegaan, dat was het enige wat ik eigenlijk iets beter kon dan Joris. Op explosiviteit', stelt Van der Haar, alhoewel die poging ook niet van harte ging. 'Ik sprong direct na de post al op mijn achterwiel, omdat ik niet meer op mijn fiets kon springen. En daarna voelde ik op de trappen dat ik mijn fiets niet meer op kon tillen, waardoor ik op die trap viel. Ik zakte gewoon door mijn benen heen.'

In de dagen na de cross voelde Van der Haar de impact van het NK veldrijden dan ook flink, zoals hij al voorspelde direct na de wedstrijd. Onze vraag dus: hoe was het met zijn achillespezen op maandag? 'Ik ben twee dagen op mijn kont naar beneden gemoeten. Ik kon gewoon niet lopen. Daardoor heb ik ook niet kunnen fietsen', antwoordt de altijd welbespraakte crosser.

Benidorm is nu het decor van zijn volgende veldrit, maar Van der Haar geeft aan dat hij nog altijd niet top is. 'Ik heb er nu geen last meer van, maar ben nog altijd niet honderd procent. Nog niet volledig hersteld van het NK', geeft hij aan. 'Nu ik hier dan de parcoursverkenning heb gedaan met deze benen, had ik liever Besançon gedaan', stelt de man die volgende week kiest voor de zaterdagcross in Hamme en die zondag niet naar de Wereldbeker in Frankrijk trekt.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws