Lars van der Haar

Dit is de pagina over Lars van der Haar. De veldrijder komt uit voor Baloise Trek Lions en is één van de beste veldrijders die Nederland kent. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Van der Haar en houdt tevens zijn biografie bij.  

lars van der haar 3

Van der Haar meteen een groot talent bij de beloften

Lars van der Haar werd geboren op 23 juli 1991 in Woudenberg. In eerste instantie deed Van der Haar aan turnen en judo. Toen hij elf jaar oud was besloot hij zijn geluk te beproeven op de wielrenfiets. In eerste instantie richtte hij zich vooral op de weg, maar al vrij snel kwam de Nederlander er achter dat hij meer tot zijn recht komt bij het veldrijden. In 2009 behaalde hij zijn eerste grote succes door Nederlands kampioen bij de junioren te worden. In 2010 zette Van der Haar de stap naar de beloften en daar wist hij in zijn eerste jaar Europees kampioen te worden. Vervolgens wist hij in 2011 en in 2012 Wereldkampioen veldrijden bij de beloften te worden.

Van der Haar breekt definitief door

Vanaf 2011 neemt Van der Haar voor het eerst deel aan profwedstrijden. In zijn eerste jaar bij de elite wist hij twee overwinningen te boeken. In Las Vegas en in Harderwijk was de jonge Woudenberger het sterkste. In die tijd kwam Van der Haar uit voor het AA Drink Cycling Team.

Tijdens de winter van 2012/2013 beleefde Van der Haar zijn echte doorbraak. Bij de eerste wereldbekerwedstrijd in Tábor eindigde hij meteen als tweede. Later in het seizoen versloeg Van der Haar zesvoudig Nederlands kampioen Lars Boom en wist zo zijn eerste Nationale titel te veroveren. Tijdens het Wereldkampioenschap veldrijden in Louisville maakte de Nederlander zijn seizoen compleet door brons te veroveren. 

In het seizoen 2013/2014 zet hij zijn goede vorm door en wint hij zijn eerste wereldbekers. In Valkenburg, Tábor en Heusden was Van der Haar de snelste. Door die overwinningen won hij ook nog eens het eindklassement van de wereldbeker. Dit jaar prolongeerde hij ook nog eens zijn Nationale titel en dat betekent dat tot op de dag van vandaag, dit zijn meest succesvolle seizoen uit zijn carrière is geweest. 

Nieuwe ploeg voor Van der Haar 

Tijdens zijn succesjaar reed Van der Haar voor het Rabobank Development Team. Hij koos ervoor om vanaf 1 maart 2014 de overstap te maken naar het Giant-Shimano Development Team. Dit beloofde opnieuw een goed jaar te worden voor de Nederlander waarin hij in totaal vijf overwinningen boekte. Hij wist opnieuw de wereldbekerwedstrijden van Valkenburg en Heusden op zijn naam te schrijven, maar kwam te kort om zijn Nationale titel nogmaals te verdedigen. In Veldhoven kwam hij niet verder als de derde plek en moest hij het net als tijdens het WK in Tábor, het doen met een derde plek. 

Op 1 januari 2015 zette Van der Haar ondertussen alweer de stap naar Team Giant-Alpecin. In het seizoen 2015/2016 wist hij wederom de wereldbeker in Valkenburg te winnen. Dit werd tevens het jaar waarin hij voor het eerst Europees kampioen wist te worden. In het seizoen 2016/2017 boekte Van der Haar weer een wereldbeker overwinning. Deze keer was hij de sterkste in Hoogerheide.

Mindere jaren voor Van der Haar

Vanaf 1 januari 2017 rijdt Van der Haar voor Baloise Trek Lions. Hier werd hij gecoacht door oud-prof Sven Nys. Het seizoen 2017/2018 werd compleet gedomineerd door Mathieu van der Poel. De concurrentie werd steeds heviger voor de Nederlander, waardoor hij een aantal jaar op rij geen wereldbekers meer wist te winnen. Ook op het Nederlands Kampioenschap moest Van der Haar iedere keer Van der Poel voor zich dulden.

Gelukkig voor Van der Haar besloten zowel Van der Poel als Wout van Aert zich steeds meer te richten op de weg. Dit resulteerde in minder deelnames van beide mannen wat de kansen voor de Nederlander weer vergrootte. In het seizoen 2021/2022 was het vervolgens eindelijk weer raak voor Van der Haar. Hij won na vijf jaar eindelijk weer een wereldbeker en werd voor de tweede keer in zijn carrière Europees kampioen. Ook wist hij dit seizoen weer eens de Nationale titel te veroveren. In het seizoen 2022/2023 behaalde de Nederlander een bijzondere prestatie. Zonder ook maar één van de acht crosses van de Superprestige te winnen, won hij wel het eindklassement. Dit seizoen werd hij tevens ook voor de vierde keer in zijn loopbaan Nederlands kampioen. In een interview met In de Leiderstrui geeft Van der Haar aan dat dit seizoen voor hem de beste was uit zijn carrière.  

Lars van der Haar News

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments