Brand onttroont met gebroken neus Pieterse als Nederlands kampioen veldrijden Veldrijden
Veldrijden

Brand onttroont met gebroken neus Pieterse als Nederlands kampioen veldrijden

Brand onttroont met gebroken neus Pieterse als Nederlands kampioen veldrijden

Lucinda Brand heeft zich zondag in Hoogeveen tot Nederlands kampioen veldrijden gekroond. De crosser van Baloise Trek Lions bleek oppermachtig en besliste de cross door halverwege bij uittredend kampioen Puck Pieterse weg te rijden. Annemarie Worst maakte het podium compleet.

De strijd om het rood-wit-blauw vond plaats in het Drentse Hoogeveen. Daar was een gevarieerd parcours door de organisatie uitgetekend. Zo werden de rensters op het 2,7 kilometer lange parcours geconfronteerd met zandstroken, schuine kanten, heuvels, bruggen en grasstroken.

Pieterse startte als verdedigend kampioene en gold ook als de topfavoriete. Haar grote rivaal Fem van Empel ontbrak namelijk en achter Ceylin del Carmen Alvarado en Brand stonden de nodige vraagtekens. Zo kampte de eerste de voorbije weken met rugklachten en brak de tweede een week geleden haar neus na een nare val in Zonhoven. Zodoende mocht de meeste concurrentie misschien wel van Inge van der Heijden worden verwacht. Zij zette de laatste weken immers een knappe reeks aan korte klasseringen neer.

Pieterse start sterk, maar heeft taaie klant aan Brand

Pieterse maakte van haar ambities geen geheim en startte ijzersterk. Als eerste dook ze het veld in, met een kleine voorsprong op Annemarie Worst. Alvarado zat iets verder, maar koos bij de eerste passage langs de materiaalzone er gelijk voor om van fiets te wisselen. Het bleek een slimme keuze, want ze schoof op naar de tweede positie, in het wiel van Pieterse.

De schuine kant was misschien wel het meest lastige punt van het parcours en lag er door de dooi ook verraderlijk bij. De eerste passage verliep voor vrijwel alle crossers echter zonder problemen. Intussen had een vastberaden Pieterse Alvarado alweer losgereden. Brand - die weinig last leek te hebben van haar gebroken neus - schoof op naar plek twee en ging zelfs op en over Pieterse, nadat die door een foutje even tot stilstand kwam.

Het was vervolgens snel duidelijk dat het NK een tweestrijd tussen Brand en Pieterse zou worden. De nummer drie, op dat moment Worst, koerste namelijk al op ruim twintig seconden. Alvarado volgde op dezelfde achterstand als vierde, maar moest daarna al snel tijd toegeven op Worst. Alvarado reed overduidelijk niet rond in de topvorm, die haar eerder in het seizoen vele overwinningen bracht.

Brand sloopt Pieterse met pure power

Brand voerde intussen, in de tweede ronde, de druk op Pieterse flink op. Met een krachtige cadans, dankzij haar ervaring op de weg, sloeg ze een gat van ongeveer vijf seconden op haar naaste concurrent. Het tempo van Brand was duidelijk een maatje te groot voor Pieterse. De titelverdedigster weerde zich echter kranig en hield haar landgenote in het vizier.

Dat veranderde echter in de derde ronde. De veer leek bij Pieterse wat te breken, waardoor een onverstoorbare Brand verder kon uitlopen. Het loodzware parcours, vooral door de vele modderstroken, lag de leidster als gegoten. Op pure power sloopte ze Pieterse, over de rest van het veld maar niet te spreken. Brand maakte in de slotfase geen fouten, waardoor ze voor de derde keer in haar carrière de Nederlandse titel veroverde. Achter Brand en Pieterse pakte Worst het brons.

Het NK bij de elite was tegelijkertijd ook het NK bij de beloften. Leonie Bentveld finishte als beste belofte en verdedigde op die manier met succes haar NK-titel van een jaar eerder.

Uitslag NK veldrijden 2024, vrouwen

1. Lucinda Brand
2. Puck Pieterse
3. Annemarie Worst
4. Ceylin del Carmen Alvarado
5. Manon Bakker

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws