Pieterse profiteert van zware val van Lucinda Brand en is de beste in Zonhoven, Van der Heijden knap tweede Veldrijden
Veldrijden

Pieterse profiteert van zware val van Lucinda Brand en is de beste in Zonhoven, Van der Heijden knap tweede

Pieterse profiteert van zware val van Lucinda Brand en is de beste in Zonhoven, Van der Heijden knap tweede

Puck Pieterse heeft zondag de twaalfde wereldbekermanche in Zonhoven op haar naam geschreven. De 21-jarige renster van Fenix-Deceuninck profiteerde van een zware val van haar medetopfavoriete Lucinda Brand om onbedreigd naar de zege te rijden. Een sterke Inge van der Heijden (Crelan-Corendon) finishte als tweede, Zoe Backstedt vervolledigde het podium.

Noch Fem van Empel, noch Ceylin del Carmen Alvarado kwamen aan de start in de Kempen. De Noord-Brabantse reed dit seizoen al zestien crossen en slaat ook het NK veldrijden (van zondag 14 januari) over, omdat ze haar gehavende knie rust wil gunnen. De leidster in de wereldbekerstand gaf gisteren met veel pijn in de rug op in de Hexia Cyclocross in Gullegem en wil geen risico's nemen met het oog op het Nederlands kampioenschap.

Vanaf het begin was de cross een aanslag op het lichaam. De temperatuur flirtte dan met het vriespunt en ook smeltende sneeuw. Marie Schreiber warmde zoals zo vaker haar lichaam snel op en nam een kanonstart, maar al na enkele bochten maakte . Met dichtgenepen billen doken de rensters een eerste keer de 'Kuil' naar beneden, maar niemand beet bij de eerste afdaling in het zand. Pieterse zag haar goede start echt teniet gedaan, toen de Nederlandse kampioene zowaar lek stond, maar de materiaalpost was niet veraf. Brand had dat euvel van Pieterse echter snel in de mot en trok resoluut ten aanval.

Omdat Blanka Kata Vas Pieterse en co ophield met een trage passage in hert zand, keek de 21-jarige renster van Fenix-Deceuninck aan het einde van de eerste ronde al tegen een achterstand van meer dan tien seconden aan. Bovendien was zij niet de eerste achtervolgster, want Backstedt, de winnares van zaterdag in Gullegem, was goed hersteld van de zware moddercross in West-Vlaanderen en voelde zich als een echte sneeuwvrouw in de winterse temperaturen.

Brand valt letterlijk weg, Pieterse ondervindt geen problemen

Pieterse treuzelde te lang bij Backstedt en Inge van der Heijden en zag Brand meter per meter verder wegrijden. Aan het einde van de tweede ronde bedroeg de achterstand al negentien tellen, maar dat was voor Pieterse genoeg. Ze schudde haar twee kompanen eindelijk van zich af, maar haar achterstand bleef in evenwicht, waardoor Brand gewonnen spel leek te hebben.

Tot Brand haar voorwiel wegschoof en ze met haar neus een harde smak tegen de grond. De Nederlandse maakte niet meteen aanstalten om terug te vertrekken, greep meteen naar haar neus en stapte met haar tranen in de ogen niet meer op de fiets. Er kwam heel wat bloed bij kijken en kwam de ex-wereldkampioen bij de ploegbus van Lidl-Trek met twee watten in de neus. Daar viel te horen dat ze hard op de neus gevallen was, Brand een wondje in de neus had en zo een check van de dokter nodig had . Hopelijk loopt de Nederlandse geen neusbreuk op en is haar NK van volgende zondag in Hoogenveen daardoor niet in gevaar.

Bekijk hier de beelden van de zware val van Lucinda Brand:

Pieterse gaf geen kick en schoot onverwacht naar de leiding. De Nederlandse kampioene kreeg een sterke Van der Heijden achter zich, maar kwam niet meer in de problemen en reed onbedreigd naar de zege. Ze won met meer dan twintig seconden op Van der Heijden en 41 seconden op Backstedt, die opnieuw naar een podium reed. Op meer dan een minuut finishte Annemarie Worst als vierde, Kristyna Zemanova vervolledigde de top vijf.

Voor Pieterse is het de vierde zege op rij. Na zeges in Gavere, Hulst en Diegem is het ook haar vierde zege van het seizoen.

Uitslag wereldbeker Zonhoven 2024 vrouwen

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws