Schitterend schouwspel tussen Ronhaar en de Belgen op EK beloften: Verstrynge wint, Nys ondanks pech tweede Veldrijden
Veldrijden

Schitterend schouwspel tussen Ronhaar en de Belgen op EK beloften: Verstrynge wint, Nys ondanks pech tweede

Schitterend schouwspel tussen Ronhaar en de Belgen op EK beloften: Verstrynge wint, Nys ondanks pech tweede

Emiel Verstrynge mag zich één jaar lang Europees kampioen veldrijden bij de beloften noemen. De Belg rondde een zeer sterke en ongelofelijk koers succesvol af in Namen. Thibau Nys werd tweede na een vroege lekke band, terwijl Witse Meeussen derde werd. Pim Ronhaar reed lang op kop, maar moest genoegen nemen met plek vijf.

Na de overwinning van Lauren Molengraaf bij de vrouwen junioren was het om 13.15 uur tijd voor de beloften mannen op het EK veldrijden in Namen. Met een groep sterke Belgen en de Nederlander Ronhaar aan de start beloofde het alvast een interessante strijd te worden tussen de grootste talenten in de cross.

Het was verrassend genoeg een Spanjaard die als eerste het veld indook met een katachtige spurt, terwijl Ronhaar ietwat terugviel in het begin. Dit was echter geen reden voor paniek, wetende dat het parcours in Namen zwaar is en dus doodeerlijk.

Nys krijgt vroeg te maken met lekke band

In de eerste ronde waren het Verstrynge en Nys die de forcing voerden, waarbij met name die tweede een zeer gretige indruk maakte na zijn goede prestatie op de Koppenberg eerder deze week. Een groepje met onder meer Ronhaar, Tibor del Grosso en Luke Verburg volgden bij het afmaken van de eerste ronde op tien seconden.

In de tweede ronde reed Nys echter lek, waardoor hij zo'n halve minuut werd teruggeslagen en alles plots herzien moest worden. Ronhaar maakte daar samen met Meeussen en Tibor del Grosso gretig gebruik van: zij sloten aan bij koploper Verstrynge. Daarachter was Nys ondertussen begonnen aan een ziedende achtervolging.

In de derde ronde pakte Ronhaar de handschoen op. Eén versnelling lukte nog wel voor de Belgen bij hem, de tweede deed al pijn en bij poging drie was het al serieus kraken: de pezige Nederlander reed zodoende vroeg weg van de concurrenten en wist dat hij ook niet meer al te veel hoefde te dulden van ploeggenoot Nys, wiens achterstand rond de 35 seconden bleef hangen.

Ronhaar beukt op Belgische deur, die terugveert

Meeussen legde zich nog niet direct neer bij de suprematie van Ronhaar, maar aan zijn opstand kwam een einde door een crash. Ondertussen was ook Del Grosso weer aangesloten bij de twee Belgen, maar een lekke band zorgde ervoor dat hij even snel weer werd teruggeslagen. Zijn plek werd ingenomen door Nys, waardoor de achtervolging nu gevoerd werd door drie Belgen. Daarvan was Nys wel degene met de meeste drang naar voren, alhoewel hij zijn positie vrij snel weer kwijt was aan Verstrynge.

Ronhaar vatte de voorlaatste ronde aan met 15 seconden voorgift op Verstrynge, die wel het momentum te pakken had. Twintig seconden werd zeven, drie, maar liep vervolgens ook weer op naar vijf. Bij het ingaan van de slotronde zette Ronhaar nog eens aan voor een snelle laatste zeven minuten van dit WK.

De sterke Nederlander bleef stug doorduwen op zijn pedalen, terwijl achtervolger Verstrynge zichtbaar alles uit de kast haalde om hem bij te halen. Halfweg de laatste ronde was het zover en kregen we een nieuwe situatie. Verstrynge pakte de kop over, terwijl ook Nys nog op en over zijn Nederlandse ploegmaat denderde. Het lukte Nys echter niet meer om Verstrynge bij te halen, terwijl Ronhaar compleet erdoorheen zakte in de slotfase en uiteindelijk vijfde werd.

EK veldrijden beloften mannen 2022

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news