Thibau Nys

Dit is de pagina over Thibua Nys. De Belg in dienst van Lidl-Trek is zowel veldrijder als wegwielrenner en geldt als één van de grootste talenten in het peloton. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Nys en houdt tevens zijn biografie bij.

thibau nys

Nys is bij de nieuwelingen succesvoller dan zijn vader

Bij Nys is het veldrijden er met de paplepel ingegoten. Zijn vader Sven Nys was zelf ook veldrijder en nam zijn zoon Thibau vaak mee naar wedstrijden. De jonge Belg reed al op zijn vijfde zijn eerste BMX-wedstrijd. Zijn eerste grote succes boekt Nys in de categorie nieuwelingen. Deze leeftijdsgroep is nog jonger dan de junioren en geldt voor kinderen van ongeveer vijftien of zestien jaar oud. In deze categorie wint hij in zijn eerste jaar meteen het Belgische kampioenschap. Deze titel weet hij te verdedigen in zijn tweede jaar als nieuweling. Hij weet dit jaar maar liefst negentien overwinningen te boeken, één meer dan zijn vader deed in zijn tijd.

De volgende categorie waar Nys indruk maakt, is bij de junioren. Hij wint in zijn eerste jaar in totaal tien keer en maakt indruk in internationale wedstrijden. Op het EK en op het Belgische kampioenschap eindigt hij als derde. Op het wereldkampioenschap zit een podiumplek er net niet in en eindigt Nys als vierde. In zijn tweede jaar bij de junioren wint hij bijna alles wat er te winnen valt. Op het WK, het EK en het BK wint de Belg. Ook in het wereldbekerklassement is het niet spannend en wint Nys afgetekend. Hij wint dit jaar maar liefst 21 keer.

Nys rijdt ook wedstrijden op de weg

Tijdens zijn tot nu toe succesvolle veldritcarrière reed Nys ook gewoon wegwedstrijden. Als nieuweling won hij het provinciaal kampioenschap van Vlaams-Brabant. Ook bij de junioren was Nys hier succesvol met overwinningen in Bierbeek en Huldenberg. Op 11 september 2021 werd de Belg als een van de jongste deelnemers vrij onverwacht Europees kampioen bij de beloften. Hij bleef in de sprint een klein groepje renners voor. De eerste profzege van Nys dateert uit 2023. Hij won een etappe in de Ronde van Noorwegen en pakte tevens het puntenklassement. Later in het seizoen won hij ook de GP Kanton Aargau.

Ondertussen blijft Nys ook gewoon actief op de cross. In het seizoen 2021/22 kwamen de eerste tegenslagen voor de jonge Belg. In oktober brak hij zijn sleutelbeen. Vervolgens liep hij tijdens het BK in Middelkerke in januari een schouderblessure op. De momenten dat hij wel fit was, reed Nys vaak mee met de profs, dus bleven de overwinningen uit. Dit bleek echter goed voor zijn ervaring. Op het WK voor beloften aan het einde van het seizoen wist hij nog een bronzen medaille te winnen. Dit was ook het jaar waarin hij voor het eerst op het podium van een profwedstrijd stond. Hij werd derde in de Sluitingsprijs van Oostmalle.

In het seizoen 2022/23 reed Nys weer meer wedstrijden bij de beloften. Dit leidde ertoe dat hij vijf keer won en ook wereldkampioen werd. Op het EK was hij net niet de sterkste en eindigde hij als tweede. Uiteindelijk betekent dit zijn laatste jaar als belofte, en vanaf het volgende seizoen maakte hij definitief de overstap naar de profs.

In zijn eerste officiële seizoen als prof was het meteen raak in de eerste wedstrijd. Op 9 oktober 2023 behaalde Nys in Beringen zijn eerste zege bij de elite. Hij versloeg Eli Iserbyt in de sprint. Op 16 oktober won Nys zijn eerste wereldbekerwedstrijd in het Amerikaanse Waterloo. Hier kwam hij solo over de finishlijn. Wat Nys de rest van het seizoen nog gaat laten zien, moeten we nog afwachten.